0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

Feleannyi szilva termett idén, mint amennyit megszoktak a termesztők az előző években – írja a sonline.hu. A tavaszi fagy­ok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható kifejezetten jó termés ebből sem.

A sonline.hu munkatársa a nagyberki Kiss László, gazdálkodót kérdezte az idei termésről. Csak ott, a Szalacska-hegy­en van mit szedniük a védett területen, családi házuk kertjében egy szem szilva sem termett.

– Március 23-án és húsvétkor fagy volt, ami elvitte a gyümölcsöt, a hegyen azonban szerencsére megúsztuk a bajt, ott termettek a fák – mondta a gazdálkodó.

Hozzátette: a család is fogyaszt a gyümölcsből, de a legtöbbet a kaposvári nagypiacon adják el. – Kevés van belőle, emiatt nagyon keresik és elég jó árban, átlagosan 600 forintért veszik – jegyezte meg Kiss László.

Kerti Norbert másfél hektárnyi szilvaültetvényén feleannyi gyümölcsöt tud betakarítani. – Minden fán mindössze egy-két szem található, a tavaszi fagyok leszüreteltek helyettünk – mondta lapnak a kiskorpádi gazdálkodó.

Nem csak a szilvát károsították a tavaszi fagy­ok. Meggyből, cseresznyéből is kevesebb termett, az előrejelzések szerint almából sem lesz kiemelkedő a termés.

– Minden tizedik fán van két szem alma, a tavasszal elfagytak a virágok – mondta el Pirka László, nagybajomi termelő. Hozzátette: a fagy mellett az aszály miatt is nagyon gyenge lesz a termés. – Mivel nagyon kevés gyümölcs termett, így az előző évekhez képest magasabb áron veszik a szilvát – mondta el Tömösváry Máté, a Balaton Kert-Tész Szövetkezet elnöke.

Hozzátette: a belföldi piac mellett Ausztriába, Németországba és Csehországba kerül a későbbiekben a somogyi szilvából. Az Iskolagyümölcs Program keretében pedig a megyében tanuló diákok is megkóstolhatják.

Hazánkban 6400 hektáron termesztenek szilvát. Jellemzően a gyümölcs 75-80 százalékát a belföldi piacon értékesítik, mintegy 20-25 százalék pedig exportra kerül. Idén csak 23 és 32 ezer tonna közötti szilvatermés várható, ami jelentősen alulmúlja az átlagos – évi 65 ezer tonnás – mennyiséget.

Forrás: