Back to top

Sáskából műtrágyát

Pakisztánt évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja. Az idei "szezon" már megkezdődött és szeptember közepéig is eltarthat. A tudósok gőzerővel dolgoznak azoknak a módszereknek a kidolgozásán, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági károkat okozó rovarokat.

A sáskák legnagyobb inváziója 2019. júniusában volt, amikor 30 éves rekordot döntött a mennyiségük, és a rovarok a szomszédos Iránból jelentek meg.

Idén február 1-jén hivatalosan is természeti katasztrófának nyilvánították Pakisztánban a sáskajárást.

Schistocerca gregaria
A sáskák inváziója 2020-ban valószínűleg július 15. és szeptember 15. között tetőzik, amit nehéz lesz féken tartani a szokásosnál hosszabb monszun és a COVID-19 járvány miatt. Ezenkívül a helyzetet tovább rontja, hogy a kedvező időjárási körülmények miatt ez idő alatt akár három rovargeneráció is kifejlődhet. Továbbá még újabb sáska invázió fenyeget az Arab-félsziget felől is, vázolta a helyzetet, Mohammad Afzal, a nemzeti válságkezelési hatóság elnöke.

A pakisztáni kormány a rovarok kifejlődésének a korai szakaszában permetezéssel próbálja megfékezni a szaporodásukat. A vegyszerezés viszont egyre növekvő kétségeket vet fel a pakisztániak körében, akik attól tartanak, hogy a rovarirtók károsak lehetnek a növényekre, az állatokra és az emberekre. Ezért vegyi anyagoktól mentes, környezetbarát módszereket keresnek a sáskák populációjának csökkentésére.

Pakisztán keleti részén, Okara pandzsábi kerületében a lakosság is akcióba lépett.  a falusiak éjszaka körülbelül 20 tonna sáskát gyűjtöttek össze és eladták a helyi baromfi- és haltenyésztőknek. A miniszterelnök felkérte a tudósokat

kutatások elvégzésére annak érdekében, hogy megismerjék a rovarok állati takarmányba történő feldolgozásának lehetőségét.

A projekt célja elsősorban az, hogy megfékezzék a sáskák szaporodását az erdős és sűrűn lakott területeken, ahol nem lehetséges a rovarirtó szerek használata.

Fotó: Bloomberg
Ezen kívül más területeket is keresnek a sáskák felhasználására.

Jelenleg tudományos kísérletek folynak a rovarok bioműtrágyaként való felhasználására.  

A kísérleti teszteket Cholistanban és Thar-ban végzik és a tudósok remélik, hogy a helyi lakosság támogatásának köszönhetően begyűjthető annyi rovar, amiből majd műtrágyát tudjanak előállítani 23,6 millió hektárnyi növényre.

A kormány azt várja, hogy a projekt a biodiverzitás védelmét és a bioműtrágya felhasználásával az ökológiai gazdálkodás előmozdítását eredményezi. További előnyt jelenthet  ennek a fajta műtrágyának az alacsony ára a mezőgazdasági termelők számára. És nem utolsó sorban megmenekülhetnek a rovarok mindent felfaló pusztításától.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Negyedmilliós szépség a múltból

A Mecsek egyik legféltettebb lágyszárú növénye napjainkra szinte csak ezen a vidéken virágzik, kialakulása régmúltba eredeztethető, ugyanis átvészelte a jégkorszakot. A faj fennmaradásának feltétele az előhelyének dinamikus védelme.

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.

Fülkéből pumpálható gumiabroncsok

A traktor abroncsainak túl magas nyomása problémát jelent, káros hatással van mind a gumiabroncsok tartósságára, mind a talajra. A Claas úgy döntött, hogy egy új megoldással megkönnyíti vásárlói életét.

Október 5-ig lehet jelentkezni a Biofach magyar közösségi standjára

Közzétette a felhívását az Agrármarketing Centrum, 120 négyzetméteres magyar közösségi standot épít a 2021 februári Biofach szakvásáron, és október 5-ig várja azoknak a biotermesztőknek a jelentkezését, akiket érdekel ez a megjelenési forma.

Készül a poloskatérkép

A címeres poloskák neve egyáltalán nem csengett ismerősen egyik gazdának sem évtizedeken keresztül, mostanra azonban Magyarországot úgyszólván ellepte ez az invazív rovar. Ennek feltérképezésére a Bábolna Bio Kft. „Sokk a rovar” facebook oldalán kéri az emberek segítségét a poloskatérkép elkészítéséhez, hogy átláthatóbb legyen mely helyeken és mekkora mennyiségben észlelték a poloskákat.

A körte vírusos és fitoplazmás betegségei

A körte az egyik legértékesebb, magas cukortartalmú gyümölcsünk, amely a környezetre igényes gyümölcsfajokhoz tartozik. Sem a száraz, meleg nyarakat, sem a nagy fagyokat nem bírja, csapadékigénye is 700-800 mm körül mozog éves szinten. Legjobban a középkötött, meleg, jó vízellátású talajokon fejlődik.

Fát ültetni is csak okosan érdemes

Az egyes növényfajok nagy területeken történő termesztése megzavarja a víz körforgását, veszélyezteti az ökoszisztémákat, növeli az árvizek, aszályok, sőt hurrikánok kockázatát. Erre a megállapításra jutott a 11 ország 30 tudósából álló kutatócsoport.

Cirokremények Kiszomborról - Tavaszi vetésű növénybemutató

A szegedi Gabonakutató kiszombori telepén szeptember 9-én tartották több tavaszi vetésű növény bemutatóját. Ezúttal a cirokról és a cirokhoz tartozó fajtákról szólunk, Palágyi Andrea előadására támaszkodva.

Lendületben a hazai agrárstartup-fejlesztések

Kezdetét vette a második NAK TechLab agrár-startup inkubátor program, mely piacképes innovációkkal segíti az agrárium hatékonyságnövelését. A program segítségével olyan fejlesztések indulhatnak el, melyek nagyban elősegítik a mezőgazdaság digitalizációját, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.