Back to top

Védekezési módszerek a pöttyösszárnyú muslica ellen az USA-ban

Körülbelül tíz éve jelent meg az USA-ban a pöttyösszárnyú muslica, és mára az áfonya egyik, vagy inkább legfőbb kártevője lett. Termesztők és szaktanácsadó-kutatók közösen fejlesztettek ki különféle védekezési módszereket, de mindegyikkel gyakoribb rovarölőszer-használat jár, mint a kártevő megjelenése előtt. Ezek kiváltására alternatív módszerekkel próbálkoznak.

A North Carolina State University rovartanos szakértője, Hannah Burrack vezetésével működik a fenntartható védekezés kidolgozását célzó projekt, amelynek keretében többek közt a pöttyösszárnyú muslica természetes ellenségét akarják felszaporítani az USA-ban, de ehhez még meg kell szerezniük a környezetvédelmi ügynökség engedélyét. További támogatásra is szükségük van, hogy befejezzék a kísérleteket és az eredményeket kézzelfoghatóvá tegyék.

Szellős bokrot könnyebben átjár a permetlé
A keleti parti áfonyatermesztők kombinált módszereket alkalmaznak a kár mérséklésére.

Michiganben például szellősebbre metszik a bokrokat, hogy jobban átjárhassa azokat a permetlé.

Egy másik módszerük az új ültetvényekben a talaj beborítása fekete gyomosodás elleni fóliával, amin a muslicalárvák elpusztulnak a melegben, illetve nem tudnak átjutni rajta és a talajban bábozódni. Ez sajnos nem védi magát a gyümölcsöt és csak részleges eredményt hoz, ezért a gazdálkodók permeteznek is, amikor sok a muslica.

Kicsit más a helyzet Maine-ben, ahol nagy vadáfonya-földek vannak. Ott korábbi szürettel próbálnak megszabadulni a kártevőtől. Az államban augusztus közepén vagy végén van a legtöbb pöttyösszárnyú muslica, tehát a gazdák nem augusztus első hetében kezdik a szüretet, hanem július utolsó hetében.

Különféle kialakítású csapdákat használnak a kártevő befogására, és még a csalogatóanyag finomításán is dolgoznak
New Jersey-ben június közepétől augusztus közepéig szedik az áfonyát, a kártevő ellen pedig rendszeresen permeteznek csapdázás alapján. A szüret közeledtével hetente ellenőrzik a szaktanácsadók a csapdákat, és amikor megtalálják az első pöttyösszárnyú muslicát, megmondják, mivel érdemes védekezni. Olyan, az Európai Unióban már régóta nem használt hatóanyagokat vetnek be, mint az erős szerves foszforsavészterek vagy mint a taglózó, széles hatású karbamátok, továbbá a piretroidok.

Már tapasztalható, hogy a muslica kezd ellenállóvá válni a gyakran használt hatóanyagokkal szemben, ezért próbálkoznak a csalogatóanyagok és rovarölő kombinációján alapuló módszerrel.

Már kapható egy ilyen termék, a Splat SWD. Sajnos ez a módszer nem elég hatékony, ha nagy a kártevő népessége, vagyis a szezon elején kell használni, amikor még kevés muslica van az ültetvényben.

Ragadós sárga lappal más muslicafajokat is meg lehet fogni, pirossal a pöttyösszárnyú muslicát jelölték
Georgia államban áprilistól június végéig szedik az áfonyát, és az ottani meleg idő miatt a kártevő nem „telel”, soha nincs nyugalomban. A nagyon meleg, száraz időszak azonban lassítja a szaporodását. Egész évben fogják a csapdák, de eső után feltűnően több van belőlük. Ebben az államban is a folyamatos rovarölő szeres permetezés a gyakorlat, amit az áfonya színeződésének kezdetétől hetente végeznek, miután megtalálták az első egyedet a csapdákban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Információ a gazdanövényektől: miként virágzik a parazita aranka

A 4000-4500 ismert parazita növényfaj közül a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó aranka (Cuscuta) világszerte elterjedt.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.