0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Védekezési módszerek a pöttyösszárnyú muslica ellen az USA-ban

Körülbelül tíz éve jelent meg az USA-ban a pöttyösszárnyú muslica, és mára az áfonya egyik, vagy inkább legfőbb kártevője lett. Termesztők és szaktanácsadó-kutatók közösen fejlesztettek ki különféle védekezési módszereket, de mindegyikkel gyakoribb rovarölőszer-használat jár, mint a kártevő megjelenése előtt. Ezek kiváltására alternatív módszerekkel próbálkoznak.

A North Carolina State University rovartanos szakértője, Hannah Burrack vezetésével működik a fenntartható védekezés kidolgozását célzó projekt, amelynek keretében többek közt a pöttyösszárnyú muslica természetes ellenségét akarják felszaporítani az USA-ban, de ehhez még meg kell szerezniük a környezetvédelmi ügynökség engedélyét. További támogatásra is szükségük van, hogy befejezzék a kísérleteket és az eredményeket kézzelfoghatóvá tegyék.

A keleti parti áfonyatermesztők kombinált módszereket alkalmaznak a kár mérséklésére.

Michiganben például szellősebbre metszik a bokrokat, hogy jobban átjárhassa azokat a permetlé.

Egy másik módszerük az új ültetvényekben a talaj beborítása fekete gyomosodás elleni fóliával, amin a muslicalárvák elpusztulnak a melegben, illetve nem tudnak átjutni rajta és a talajban bábozódni. Ez sajnos nem védi magát a gyümölcsöt és csak részleges eredményt hoz, ezért a gazdálkodók permeteznek is, amikor sok a muslica.

Kicsit más a helyzet Maine-ben, ahol nagy vadáfonya-földek vannak. Ott korábbi szürettel próbálnak megszabadulni a kártevőtől. Az államban augusztus közepén vagy végén van a legtöbb pöttyösszárnyú muslica, tehát a gazdák nem augusztus első hetében kezdik a szüretet, hanem július utolsó hetében.

New Jersey-ben június közepétől augusztus közepéig szedik az áfonyát, a kártevő ellen pedig rendszeresen permeteznek csapdázás alapján. A szüret közeledtével hetente ellenőrzik a szaktanácsadók a csapdákat, és amikor megtalálják az első pöttyösszárnyú muslicát, megmondják, mivel érdemes védekezni. Olyan, az Európai Unióban már régóta nem használt hatóanyagokat vetnek be, mint az erős szerves foszforsavészterek vagy mint a taglózó, széles hatású karbamátok, továbbá a piretroidok.

Már tapasztalható, hogy a muslica kezd ellenállóvá válni a gyakran használt hatóanyagokkal szemben, ezért próbálkoznak a csalogatóanyagok és rovarölő kombinációján alapuló módszerrel.

Már kapható egy ilyen termék, a Splat SWD. Sajnos ez a módszer nem elég hatékony, ha nagy a kártevő népessége, vagyis a szezon elején kell használni, amikor még kevés muslica van az ültetvényben.

Georgia államban áprilistól június végéig szedik az áfonyát, és az ottani meleg idő miatt a kártevő nem „telel”, soha nincs nyugalomban. A nagyon meleg, száraz időszak azonban lassítja a szaporodását. Egész évben fogják a csapdák, de eső után feltűnően több van belőlük. Ebben az államban is a folyamatos rovarölő szeres permetezés a gyakorlat, amit az áfonya színeződésének kezdetétől hetente végeznek, miután megtalálták az első egyedet a csapdákban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com