Back to top

Védekezési módszerek a pöttyösszárnyú muslica ellen az USA-ban

Körülbelül tíz éve jelent meg az USA-ban a pöttyösszárnyú muslica, és mára az áfonya egyik, vagy inkább legfőbb kártevője lett. Termesztők és szaktanácsadó-kutatók közösen fejlesztettek ki különféle védekezési módszereket, de mindegyikkel gyakoribb rovarölőszer-használat jár, mint a kártevő megjelenése előtt. Ezek kiváltására alternatív módszerekkel próbálkoznak.

A North Carolina State University rovartanos szakértője, Hannah Burrack vezetésével működik a fenntartható védekezés kidolgozását célzó projekt, amelynek keretében többek közt a pöttyösszárnyú muslica természetes ellenségét akarják felszaporítani az USA-ban, de ehhez még meg kell szerezniük a környezetvédelmi ügynökség engedélyét. További támogatásra is szükségük van, hogy befejezzék a kísérleteket és az eredményeket kézzelfoghatóvá tegyék.

Szellős bokrot könnyebben átjár a permetlé
Szellős bokrot könnyebben átjár a permetlé
A keleti parti áfonyatermesztők kombinált módszereket alkalmaznak a kár mérséklésére.

Michiganben például szellősebbre metszik a bokrokat, hogy jobban átjárhassa azokat a permetlé.

Egy másik módszerük az új ültetvényekben a talaj beborítása fekete gyomosodás elleni fóliával, amin a muslicalárvák elpusztulnak a melegben, illetve nem tudnak átjutni rajta és a talajban bábozódni. Ez sajnos nem védi magát a gyümölcsöt és csak részleges eredményt hoz, ezért a gazdálkodók permeteznek is, amikor sok a muslica.

Kicsit más a helyzet Maine-ben, ahol nagy vadáfonya-földek vannak. Ott korábbi szürettel próbálnak megszabadulni a kártevőtől. Az államban augusztus közepén vagy végén van a legtöbb pöttyösszárnyú muslica, tehát a gazdák nem augusztus első hetében kezdik a szüretet, hanem július utolsó hetében.

Különféle kialakítású csapdákat használnak a kártevő befogására, és még a csalogatóanyag finomításán is dolgoznak
Különféle kialakítású csapdákat használnak a kártevő befogására, és még a csalogatóanyag finomításán is dolgoznak
New Jersey-ben június közepétől augusztus közepéig szedik az áfonyát, a kártevő ellen pedig rendszeresen permeteznek csapdázás alapján. A szüret közeledtével hetente ellenőrzik a szaktanácsadók a csapdákat, és amikor megtalálják az első pöttyösszárnyú muslicát, megmondják, mivel érdemes védekezni. Olyan, az Európai Unióban már régóta nem használt hatóanyagokat vetnek be, mint az erős szerves foszforsavészterek vagy mint a taglózó, széles hatású karbamátok, továbbá a piretroidok.

Már tapasztalható, hogy a muslica kezd ellenállóvá válni a gyakran használt hatóanyagokkal szemben, ezért próbálkoznak a csalogatóanyagok és rovarölő kombinációján alapuló módszerrel.

Már kapható egy ilyen termék, a Splat SWD. Sajnos ez a módszer nem elég hatékony, ha nagy a kártevő népessége, vagyis a szezon elején kell használni, amikor még kevés muslica van az ültetvényben.

Ragadós sárga lappal más muslicafajokat is meg lehet fogni, pirossal a pöttyösszárnyú muslicát jelölték
Ragadós sárga lappal más muslicafajokat is meg lehet fogni, pirossal a pöttyösszárnyú muslicát jelölték
Georgia államban áprilistól június végéig szedik az áfonyát, és az ottani meleg idő miatt a kártevő nem „telel”, soha nincs nyugalomban. A nagyon meleg, száraz időszak azonban lassítja a szaporodását. Egész évben fogják a csapdák, de eső után feltűnően több van belőlük. Ebben az államban is a folyamatos rovarölő szeres permetezés a gyakorlat, amit az áfonya színeződésének kezdetétől hetente végeznek, miután megtalálták az első egyedet a csapdákban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Csótányok lepték el a pizzériát

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.