Back to top

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Aratás 2020 - tájkoztató
Fotó: AM/ Krasznai-Nehrebeczky Mária
Az aratási koordinációs bizottság ülése után Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a legfrissebb adatokat ismertetve kiemelte, idén mintegy 4,7 millió tonna őszi búza termett. A belföldi felhasználás általában 2,5-3 millió tonna, így van exportáru alap is.

A repce aratása befejeződött. A tavalyinál nagyobb területen, 311 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, amely jelentősen megszenvedte a tavaszi aszályt. A növény hozama hektáronként mindössze 2,5 tonna, amely 18 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagnál, így hiába volt nagyobb a vetésterület, a 781 ezer tonna össztermés mintegy 10-12 százalékkal kevesebb a 2019-es termésnél.

Az őszi árpa aratása ugyancsak 100 %-on áll. A vetésterülete 238 ezer hektár volt idén, ahonnan 1,335 millió tonnát takarítottak be.

Tarpataki Tamás az időjárás negatívumaiként a tavasz aszályt, az azt követő időszak viharait és az aratás idején gyakori esőket említette. Kiemelte, hogy míg tavaly 139 ezer hektárra jelentettek aszálykárt, idén tavasszal ez 312 ezer hektár volt, de a bejelentett belvíz- és felhőszakadás miatti kár is már duplája a 2019-esnek.

Aratás Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnál 2020. július 16-án
Fotó: Csatlós Norbert
A betakarításban ugyan nehézséget okozott a csapadék, ugyanakkor a tavaszi vetésű növényeknek kedvezett, azok jó állapotban vannak, a kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik - jegyezte meg.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette, akár szerencsésnek is mondhatja magát az, aki le tudta aratni a gabonát, hisz júliusban 2-3 naponta esett annyi, ami megakadályozta a kombájnok indulását, és volt, ahol egyszerre 200 mm csapadék is hullott.

A terméseredményekről szólva kiemelte az őszi árpa jó 5,5 t/ha termésátlagát, különösen ha azt vesszük, hogy van, ahol ez csak 3 tonna lett. Az árpa minősége azonban gyengébb, a fehérjetartalma 1-2%-kal alacsonyabb a megszokottnál, a hektolitersúly 65-69 kg/hl.

A repce az elmúlt időszak leggyengébb termését hozta 2,2-2,3 tonnás termésátlagával, és volt termelő, aki még a 2 tonnát sem érte el. A repcetermesztés ebben a szezonban vastagon veszteséges volt – hangsúlyozta. Az ár most 130 ezer forint tonnánként, és emelkedőben van, hisz az olajosnövény egész Európában rosszul termett.

A búza minőségéről szólva kifejtette, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően fuzáriumfertőzöttséggel gyakorlatilag nem találkoztak. A búza mennyisége pedig az aszály miatt még táblákon belül is egyenetlen volt, ahogy Európában mindenütt.

Máshol még tart a betakarítás, így nem tudni, mekkora lesz a terméskiesés a kontinensen, amely egyébként a világ legnagyobb búzatermelő területe. A telephelyi árak most 50 ezer forint körüli, a malmi búzáé 54-55 ezer forint, de az árak emelkednek, így érdemes kivárni az értékesítéssel.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Feltöltődhettek a talajok nedvességgel

A múlt szombaton átvonult hidegfront a lehűléssel együtt egy csapadékos időszakot is elindított. A talaj felszín közeli rétegei országszerte átnedvesedtek, így a repce a szezon kezdeti nehézségek után regenerálódhat és az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is már kedvezőek a talajnedvességi viszonyok. Az előttünk álló napokban az eddigieknél melegebb, de változékony időjárás várható.

Szakmai elismerésben részesült az EGERERDŐ Zrt. két kollégája

A XXIV. Erdők Hete nyitórendezvényen, az Agrárminisztérium és az Országos Erdészeti Egyesület miniszteri elismeréseket adományozott Mátrafüreden az Erdészeti Szakiskolában megrendezett díjátadó ünnepségen, az ország kiváló erdész szakembereinek.

Lendületben a hazai agrárstartup-fejlesztések

Kezdetét vette a második NAK TechLab agrár-startup inkubátor program, mely piacképes innovációkkal segíti az agrárium hatékonyságnövelését. A program segítségével olyan fejlesztések indulhatnak el, melyek nagyban elősegítik a mezőgazdaság digitalizációját, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Emelkedett a búza és a kukorica ára szeptemberben

A tavalyinál 10 százalékkal magasabb áron, tonnánként átlagosan 55 200 forintért kereskedtek az étkezési búzával Magyarországon szeptember harmadik hetében – közölte az áfa és szállítási költség nélküli termelői árat a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet a Világgazdasággal. Az árak a nemzetközi piacon is emelkedtek.

A holnap ma kezdődik - faültetés Múcsonyban

A fásítás élhetőbbé teszi környezetünket, megváltoztatja a településképet, miközben közösségét is építi és a klímaváltozás negatív hatásaival is dacol - fogalmazott Belánszky-Demkó Zsolt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Múcsonyban.

Vigyázzunk a magyar erdőkre

Az erdőjárók azzal tudnak leginkább hozzájárulni az egészséges erdő fenntartásához, ha mindenki hazaviszi magával a természetjárás közben keletkezett szemetét, a legapróbb, jelentéktelennek tűnő hulladékot is beleértve – hívta fel a figyelmet az erdei életközösség megóvására Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a „Tisztítsuk meg az Országot” program pilot projektjének záró eseményén.

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Katedráról az almásba

Jó almát, szép almát termelni nem könnyű feladat, erre az utóbbi 20 évben rájöttem” – mondta tudósítónknak Györkös Dezső, aki két évtizeddel ezelőtt, nyugdíjba vonulása után telepített gyümölcsöst. Azóta is, immár 82 esztendősen, nagy szeretettel gondozza Tekenyén lévő almását.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.