Back to top

Színkavalkád a Gyöngyösi sétányon

A főváros XIII. Kerületi Önkormányzata immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. A vírusjárvány ellenére idén 60 809 egynyári növényt ültettek ki a kerület közterületeire, ennek harmada a Gyöngyösi sétány 1043 négyzetméterét borítja.

 A sokféle faj közt gyönyörködhetünk a jó tűrőképességű egynyári begónia, pistike, rézvirág, lepkevirág és sétányrózsa különböző színű fajtáiban, és láthatunk különlegességeket is.

Minden ágyásban gondosan jelölték a növények magyar és latin nevét
A természetesség jegyében több éve egynyári virágos rétfelületeket is kialakítanak a kerületben, az egyik „vadvirágos rét” a Gyöngyösi sétányon pompázik. Puchner Gábor alpolgármester elmondta, hogy a XIII. kerület önkormányzata 1,3 millió négyzetméter zöldfelületről gondoskodik – beleértve a sétányokat, fasorokat, parkokat is. Kiemelten figyelnek a zöldfelületek bővítésére és minőségi fejlesztésére.

Több mint 60 ezer

A tavaszi járványhelyzet és az akkor elrendelt korlátozó intézkedések ellenére folyamatosan gondozták a zöldterületeket, fasorokat. Május végén pedig minden virágágyást beültettek a parkfenntartók, késő őszig tart a növények ápolása.

Budapest 13. kerületében évente több mint 60 ezer tő egynyári virággal díszítik a közterületeket.

A változatos fajta­össze­tételű, színű kiültetést megelőzi a virágágyak talajának alapos előkészítése, hiszen ez a folyamatos virágzás egyik feltétele. A kerület virágágyásainak az összes területe 2160 négyzetméter. Nagyobb felületű színes kavalkádot – például begóniákkal, dáliákkal, díszfüvekkel, batátákkal, kakastaréjjal, díszdohánnyal, bojtocskákkal, kúpvirágokkal – láthatunk a Vizafogó sétányon (100 m2), a Béke téren (250 m2), a Fiastyúk utcában a szökőkútnál (70 m2), a Gyermek téren (150 m2). Ezekben az ágyásokban összesen 25 427 virág díszlik.

Zöld beruházások

Ahol a közműbeépítések miatt nem tudják a földbe ültetni a palántákat, ott többnyire oszlopokra helyezik őket, 100 oszlopon összesen 18 ezer muskátli virágzik. A kerületben 30 ezer faegyed ápolásáról gondoskodik az önkormányzat, és az elmúlt öt évben 5700 fát ültettek.

Az alpolgármester kitért a zöld beruházásokra is.

A közelmúltban elkészült a Szobor utcai rekreációs park, a Jász utcai labdapálya, a Jakab József utcai kisjátszótér (a nagy játszótér felújítása folyamatban van).

Folytatódik a Rákos-patak revitalizációja a Fővárosi Önkormányzattal közösen. Hamarosan megkezdik a lakókkal az egyeztetést a Csanády utcai zöldsétány tervezéséről, jövőre pedig új parkot is terveznek egy jelenleg kihasználatlan terület zöld fejlesztésével a Vizafogón csaknem egy hektáron.

A vörös Coleus-hibridek mellett jól mutatnak a fehér és rózsaszín virágú Impatiensek

Folyamatos fenntartás

A XIII. kerületben több éve rendszeresen találkozhatunk vadvirágos ágyásokkal is. Idén három ágyást alakítottak ki az önkormányzat szakemberei vadvirágos magvetéssel a Gyöngyösi sétányon. A természethez közeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, szép egyszerűségük vonzza a tekintetet.

Ezek az ágyások kisebb költséggel tarthatók fenn, az öntözésük, karbantartásuk azonban folyamatos.

A Gyöngyösi sétányon szervezett virágbemutató egyben szakmai fórum is volt, a kerület lakói, a kertészszakma képviselői közül is sokan megjelentek, és olyanok is, akik a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton, a Tiszta Utca Rendes Ház Pályázaton és az Udvarzöldítés Pályázaton részt vettek. Az összeültetésekben a szervezők gondot fordítottak a növények nevének jelölésére, illetve a magyar és latin fajtanevek listáját nyomtatva is megkaphatták az érdeklődők.

Ősszel sem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét kétnyári dísznövényeket ültet az önkormányzat, százszorszépet, nefelejcset, már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.

A XIII. kerületben több mint 60 ezer egynyárit ültettek az idén

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/32 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsakert Bálint György emlékére

Bálint György, az ország kertészének kedvenc rózsáiból alakítottak ki emlékkertet a Károlyi kastélyban, Fehérvárcsurgón, amelyet a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napokon avattak fel.

Október hónap növénye a lisianthus és a kroton

A Holland Virágiroda két igazán feltűnő színkombinációkkal rendelkező növényt választott a hónap növényének.

Hamuval javíthatók egyes kerti talajok

Számtalan ember miután tüzet gyújtott félreteszi a hamut, hogy szétszórja kertjében. A hamu nagy mennyiségű tápanyagforrást tartalmaz, leginkább káliumot és foszfort. Azonban a tápanyag mennyisége attól függ, hogy milyen fából készült. A keményfák, mint a tölgy és a juhar több tápanyagot tartalmaznak, mint a puhafák, például a fenyő.

Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat szennyezett levegőben

A levegőszennyezés miatt a virágok illata már nem vonzza a beporzó rovarokat, ezért veszélybe kerülhet több növényfaj is.

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

Információ a gazdanövényektől: miként virágzik a parazita aranka

A 4000-4500 ismert parazita növényfaj közül a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó aranka (Cuscuta) világszerte elterjedt.

Fejenként egy szobányi zöld

A vírushelyzet és az azzal járó korlátozások miatt különösen a nagyvárosokban értékelik nagyra a kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységre szolgáló zöldfelületeket. Mivel hosszabb ideje nem ajánlatos zárt térben találkozni a barátokkal, ismerősökkel, a városlakók körében nagyon népszerűek lettek a közparkok.

Mítosz vagy valóság: a jégkocka jót tesz a növénynek

Időről időre felbukkannak tanácsok a kertművészetben az orchideák gondozásával kapcsolatban, az csak egy a sok közül miszerint: jót tesz a növénynek, ha jégkockával locsoljuk.

Rovarokat riasztó növényi illatok

Bár a légy- és szúnyoginvázió lassan enyhülni kezd, a molyok és más rovarok télen is bosszúságot okozhatnak számunkra. Sokféle népi megfigyelés támasztja alá azt, hogy bizonyos illatokat nem kedvelnek a rovarok.

A levegőszennyezés számtalan ember halálát okozza

Nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető az Európai Unió (EU) környezetvédelmi hivatalának (EFA) friss jelentése szerint.