0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Azok a fajták, amelyeket genetikailag jó tartósság jellemez, általában dús, nagyméretű gyökérzettel rendelkeznek. Ugyanakkor pontosan a gyökérzet a modern mikulásvirág-fajták egyik gyenge pontja. A gyökérzet rendkívül érzékeny ugyanis a túlzott sótartalomra és a termesztőközeg rossz levegő- és vízháztartására.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a termesztési költségek csökkentésére az utóbbi időkben azokat a fajtákat részesítették előnyben, amelyek viszonylag alacsony hőmérsékleten is sikeresen termeszthetők. Viszont lakásaink téli hőmérséklete a termesztéshez ajánlottnál gyakran magasabb, és a fényviszonyok sem épp ideálisak novemberben és decemberben a mikulásvirág számára. Ez a kettősség megnehezíti a mikulásvirág-nemesítők dolgát.

A termelés során elsődleges szempont a növény egészségének megőrzése, ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő termesztőközeg kiválasztása.

Bár a hagyományos tőzegkeverékek továbbra is gyakoriak, növekszik az igény a csökkentett tőzegtartalmú keverékek iránt, ezért kísérleteznek ezek felhasználásával.

A Geisenheimi Egyetemen a mikulásvirág fényigényével kapcsolatban folytatnak tanulmányokat, amelynek a célja, hogy a növényeket már a termesztés során olyan megvilágításban neveljék, amelyek később majd a lakásban várják őket. A későbbi tartósság szempontjából az sem mindegy, hogy a növényt hol értékesítik.

A kertészeti áruházak körülményei általában kedvezőek, a növényeket asztalokon tartják, megfelelő hőmérsékleten és megvilágításban, és a vízellátást felszívatással oldják meg.

A csomagolást azonnal leveszik a növényről, majd a megfelelő tőtávolságra helyezik el a cserepeket. Ilyen feltételek mellett a növények akár több hétig is megtartják kiváló minőségüket, noha a cél természetesen a minél gyorsabb értékesítés.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/taspo.de