Back to top

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Azok a fajták, amelyeket genetikailag jó tartósság jellemez, általában dús, nagyméretű gyökérzettel rendelkeznek. Ugyanakkor pontosan a gyökérzet a modern mikulásvirág-fajták egyik gyenge pontja. A gyökérzet rendkívül érzékeny ugyanis a túlzott sótartalomra és a termesztőközeg rossz levegő- és vízháztartására.

Fotó: Merényi Alexandra
Fontos megemlíteni azt is, hogy a termesztési költségek csökkentésére az utóbbi időkben azokat a fajtákat részesítették előnyben, amelyek viszonylag alacsony hőmérsékleten is sikeresen termeszthetők. Viszont lakásaink téli hőmérséklete a termesztéshez ajánlottnál gyakran magasabb, és a fényviszonyok sem épp ideálisak novemberben és decemberben a mikulásvirág számára. Ez a kettősség megnehezíti a mikulásvirág-nemesítők dolgát.

A termelés során elsődleges szempont a növény egészségének megőrzése, ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő termesztőközeg kiválasztása.

Bár a hagyományos tőzegkeverékek továbbra is gyakoriak, növekszik az igény a csökkentett tőzegtartalmú keverékek iránt, ezért kísérleteznek ezek felhasználásával.

A Geisenheimi Egyetemen a mikulásvirág fényigényével kapcsolatban folytatnak tanulmányokat, amelynek a célja, hogy a növényeket már a termesztés során olyan megvilágításban neveljék, amelyek később majd a lakásban várják őket. A későbbi tartósság szempontjából az sem mindegy, hogy a növényt hol értékesítik.

A kertészeti áruházak körülményei általában kedvezőek, a növényeket asztalokon tartják, megfelelő hőmérsékleten és megvilágításban, és a vízellátást felszívatással oldják meg.

A csomagolást azonnal leveszik a növényről, majd a megfelelő tőtávolságra helyezik el a cserepeket. Ilyen feltételek mellett a növények akár több hétig is megtartják kiváló minőségüket, noha a cél természetesen a minél gyorsabb értékesítés.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/taspo.de
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/33 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.

Natúrkertek kaptak kitüntetést

A „Természetes kert - Virágzó Bajorország ” kampány keretében díjjal jutalmazták azokat a kerteket, amelyeket különlegesen természetes módon ápolnak. 2018 óta 250 kert kapott elismerést.

Cirokremények Kiszomborról - Tavaszi vetésű növénybemutató

A szegedi Gabonakutató kiszombori telepén szeptember 9-én tartották több tavaszi vetésű növény bemutatóját. Ezúttal a cirokról és a cirokhoz tartozó fajtákról szólunk, Palágyi Andrea előadására támaszkodva.

A dió gyógyhatása és különleges felhasználása

A diónak leginkább a magjával találkozunk a konyhában, ennek ellenére számos más gyógyhatású része is van a növénynek. A népi gyógyászat sok mindenre használta ám napjainkban inkább külsőleg érdemes kipróbálni. A konyhában sok rendhagyó étel is készülhet belőle: diótej, diófasírt, diósült. Darálva, főzve almalekvárral házasítva még diólekvár is készíthető...

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

Szibériában épít gigaüzemet az amerikai PepsiCo

A járványhelyzet okozta krízis dacára nagy fába vágta fejszéjét az amerikai élelmiszeripari cégóriás, a PepsiCo: mintegy 50 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárból építik meg legújabb üzemüket, méghozzá a szibériai Novoszibirszkben. A beruházás a tervek szerint nagy lendületet ad majd a térség burgonyatermesztő ágazatának.

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

A fehérborok már a pincékben forrnak

A borvidékekről a szürettel kapcsolatban fennakadásról, zavarról nem érkezett hír. A tavalyihoz képest minden borvidéken később kezdődött a betakarítás. Mennyiség tekintetében a szárazság némileg érezteti hatását, a korai illetve a fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalék terméskiesést jegyeznek.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

Áttelelők veteményezése

Bár az ősz a zöldségfajok nagy részénél a termények betakarításának az időszaka, sokukat augusztus végétől október végéig (esetleg november közepéig) már vetjük vagy ültetjük a következő évi terméshez. Az őszi vetés célja elsősorban a következő tavaszi-nyári korai szedés lehetősége, vagy az, hogy a hosszú tenyészidejű növények jobb terméshozamot érjenek el.