Back to top

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

Nehéz napok járnak a pálinkafőzdékre az utóbbi időszakban, nő a különbség a zugpálinka és a kereskedelmi főzdék termékeinek ára közt. A kedvezőtlen tendenciával egy hajszálvékony réteg tud csak dacolni, akik eddig a legigényesebb termékeket készítették. Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget, hajlandóak azért többet fizetni, így az ő vásárlói hűségüket nem rendíti meg az újabb áremelés. Egy ilyen főzdét üzemeltet Balatonalmádiban Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa, aki több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

Csalló Jenő nem változtatott az alapelvein

A 2019-ben forgalmazott gyümölcspálinka mennyisége csupán a fele volt az előző évinek, és az idei év sem mutat eddig jobb eredményeket. Ez a drasztikus visszaesés egyértelműen a 2018. évi XLI. törvénynek a következménye, amely többnek közt tartalmazza A népegészségügyi termékadóról szóló, a köznyelvben neta-ként emlegetett 2011. évi CIII. törvény módosítását.

A törvénynek csak egy kis része foglalkozik a pálinkával, de a legális forgalmazók számára megkerülhetetlen, s ennek a következménye, hogy ismét jelentősen emelkedett a pálinka adótartalma, s ezzel együtt a fogyasztói ára is.

Az 50%-os piacvesztés a valóságban valamivel kisebb ugyan, mert 2018-ban év végén, az adóváltozás miatt, nagy készleteket halmoztak fel a forgalmazók, amit még a régi beszerzési áron vásároltak, és 2019. első hónapjaiban értékesítettek.

Ám ez nem változtat azon, hogy a szebb napokat látott ágazat helyzete érzékelhetően romlott.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vásárlók kevesebb pálinkát vesznek, hanem azt, hogy tovább nyílt az olló a feketepiaci árak és a törvénytisztelő főzdék árai között. Ha egy eddig sikeresen működő forgalmazó nem rendelkezik kellő tartalékkal, két dolgot tehet: vagy felszámolja a tevékenységet, vagy átáll a zugpálinkafőzők egyre népesebb táborához. Csak a legkiválóbb minőségű párlatok készítőit nem érinti fájdalmasan ez a piaci átalakulás.

Romos pincéből indult

1990-ben született meg az ötlet Csalló Jenő fejében, hogy létesít egy pálinkafőzdét, s ezzel önálló vállalkozásba kezd.

Addigi pályafutása során vegyipari nagyüzemben dolgozott különböző vezető beosztásokban, vegyészmérnöki oklevelét és tudását kamatoztatva. A rendszerváltás érlelte meg benne a gondolatot, hogy előbb-utóbb váltani kell, s úgy gondolta, lakóhelye térségében igény lenne egy ilyen vállalkozásra. Ám rögtön az első lépésnél elakadt: Csopak akkori vezetősége nem támogatta törekvését. Ezért néhány kilométerrel arrébb, Szentkirályszabadja és Balatonalmádi határában, a Vödörvölgyben vásárolt egy romos pincét, hogy ott valósítsa meg elképzeléseit.

Az életműdíjat a Pálinka Nemzeti Tanács ítélte meg neki

Ám a szükséges feltételek nem álltak rendelkezésre, ezért az előkészület, a megfelelő infrastruktúra kialakítása hosszú éveket vett igénybe. 1999 januárjában kezdte meg bérfőzdeként a munkáját a Vödörvölgyi Pálinkaház.

A megrendelők meg voltak elégedve a párlatok minőségével, s ma már nemcsak a környékről, hanem olykor távoli vidékekről is hozzák a gyümölcsöt, hogy kiváló pálinkájuk lehessen. Ma már több mint kétezer ügyfél látogatja rendszeresen a főzdét.

Az indulástól újabb hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a bérfőzés mellett saját termékek is készüljenek. Volt tehát idő arra, hogy Csalló Jenő alaposan átgondolja céljait, s ennek megfelelően alakítsa ki stratégiáját. Az eddig elért sikerei bizonyítják, hogy jól mérte fel a lehetőségeket, hiszen az eredeti elképzelések megvalósulásához alig kellett változtatni a stratégián.

Korszerű kiegészítők

A vödörvölgyi lepárlóberendezés a pálinkafőzés hagyományát szimbolizálja.

Fával fűtik, gáznak nyoma sincsen, s ez sok többletmunkát igényel.

A kísérletező kedvű tulajdonos azonban néhány kiegészítő berendezést is alkalmaz, amelyek a kritikus pontokon segítik a minőségi szemlélet érvényesülését. Ilyen „titkos fegyver” az alszesz előállításánál használt hűtés, ami a káros anyagok, mindenekelőtt az elsőként megjelenő kozmaolajak kiszűrését segíti elő. A káros ízanyagok kiiktatását a kondenzáció előtt elhelyezett erősítőfeltét segíti. S végül egy egyedi illat­mintavevő beépítése könnyebbé teszi az egyes frakciók szétválasztását.

A Csalló pálinka, nemcsak a hagyománytisztelet miatt, hanem gondos kísérletek eredményeként is, eleinte csak 50 fokos párlatként került forgalomba.

Később, a fogyasztói igényekre való tekintettel, ez kiegészült a kissé „gyengébb” 42 fokos változattal is.

A technológia mellett a marketing is fontos szerephez jut. A főzde széles termékválasztékkal rendelkezik, szinte valamennyi hazai gyümölcsfajta párlata megtalálható náluk. A gyümölcsök beszerzése ma már rutinfeladat, a hosszú évek során kialakult a jó kapcsolat a beszállítókkal. A termesztők pontosan ismerik az elvárásokat, amelyeknek meg kell felelniük az egyes gyümölcsfajták termesztése és szüretelése során.

Eperfahordóban érlelik a hazai különlegességeket

Különlegességek kedvelőinek

Négy termékcsalád fedi le a teljes kínálatot, melyek szlogenjeik és színviláguk alapján jól megkülönböztethetők egymástól.

Az üvegbe zárt erő felirat szerepel a hagyományos hazai gyümölcsökből készülő párlatok címkéin, és a bordó szín dominál rajtuk.

Ugyanezekből a gyümölcsökből készül a következő kategória, de néhány hónapos eperfahordós érleléssel egészül ki a technológia. Ezek címkéin a szürke szín a meghatározó, s a jelmondat: Az üvegbe zárt tűz. Az erdei és bogyós gyümölcsökből készült pálinkák színe a zöld, s a szlogen: Az üvegbe zárt furfang. S végül a negyedik csoport az egzotikumok világát képviseli, import trópusi gyümölcsökből készülnek Az üvegbe zárt szépség felirattal. Színük rózsaszín, a címke kissé pikáns grafikával növeli a fogyasztók jó kedvét.

A pálinkatörvény értelmében ezek csak párlatként forgalmazhatók, mivel az alapanyag nem az országon belülről való.

A palackforma is különleges, a szokásos hengeralak helyett szögletes, a szándék szerint a régi gyógyszeres üvegekre emlékeztet. Az egyedi forma logisztikai szempontból is kedvező, hiszen lényegesen egyszerűbb kartonba csomagolni ezeket a palackokat.

Az értékesítés során elsősorban a különlegességeket kedvelőkre számítanak, akik nem az olcsó kommersz árut keresik, hanem az ínyencségeket.

Ennek megfelelően a legfontosabb vevőik közé az országban egyre népszerűbb pálinkaházak és a gasztronómia képviselői tartoznak. Jelentős a helyi értékesítés is, egyre többen visszatérnek, az első vásárlás után elkötelezett törzsvevőkké válnak. Nyáron a Balaton közelsége is élénkíti a forgalmat, kisebb csoportok, baráti társaságok esténként nagy előszeretettel ismerkednek a pálinkakóstolás rejtelmeivel a filagóriában. Végül az online piac is egyre jobban élénkül, tavasszal, a járvány idején ez különösen érezhető volt. Elsősorban Budapestről és Győrből érkeznek a megrendelések, de egyre újabb települések is célpiaccá válhatnak.

Nincsenek óriási készletek, nem dübörögnek a kamionok az udvaron reggelente, mégis fejlődik ez a kis vállalkozás, s egyre több embert segít hozzá a szabadidő kulturált eltöltéséhez.

Közösségi ember

Csalló Jenő közösségi ember, híve az össze­fogásnak. Már 1999-ben megválasztották a Veszprém–Fejér megyei Pálinkafőzők Egyesületének elnökévé, amely ma már Pannon Pálinkafőzők Egyesülete néven tevékenykedik. 2008 óta a Pálinka Nemzeti Tanácsnak is a tagja. E testületek tagjaként elszomorodva tapasztalja az iparág jelenlegi helyzetét.

Érdemes újra és újra hangsúlyozni: nem az otthoni pálinkafőzés ellen kell zászlót bontani, ezt alapjában véve támogatják, vagy legalábbis tudomásul veszik a kereskedelmi főzdék és a szakemberek.

Az igazi kihívást a feketepiac, azaz az adózatlanul forgalmazott pálinka jelenti. A közvélemény, s olykor a sajtó egy része is, ezt valami gyerekes csíny­tevésnek tekinti, holott súlyos gazdasági bűncselekményről van szó. Az adócsalás minden demokratikus országban súlyos bűnnek számít. S hazánkban már nemcsak az állami bevételekből hiányzó milliárdokról szól a történet, hanem egy sikeres iparág jövőjéről, amely roskadozik a feketegazdaság terjeszkedése miatt. Talán még nem késő lépni!

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/33 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína azzal a céllal, hogy száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban védelmet biztosítson azok jogtalan használatával és a termékutánzatokkal szemben - közölte az Európai Bizottság hétfőn az MTI szerint.