Back to top

Sűrű sorban vetve, mégis pontosan

A növényben rejlő terméspotenciál kiaknázásának alapfeltétele a számára legmegfelelőbb agrotechnika alkalmazása, melynek „egyenszilárdnak” kell lennie. Vannak olyan technológiai elemek, amelyek kulcsszerepet játszanak, ilyen például a vetés. Ha jól végezzük ezt a fontos munkát, akkor egyenletes kelésre és olyan kikelt tőszámra számíthatunk, ami az eredményes termesztés alapját jelenti.

A vetési technológia az elmúlt években több területen változott. Ezúttal a sűrűsoros vetőgépekben rejlő precíziós lehetőségeket mutatjuk be.

A precíziós gazdálkodással összefüggésben már elterjedt GPS-alapú kormányzás a vetés során is nagy segítségünkre lehet. A 2,5 centiméteres jelpontosság lehetővé teszi a pontos csatlakozó sorokat. Egyik előnye a maximális munkaszélesség kihasználása átfedés és kihagyás nélkül.

Az átfedések csökkentése több ok miatt is kívánatos:

– az átfedéssel kisebb lesz a területteljesítmény, hiszen csökken a hasznos munkagép-szélesség;

– kisebb lesz a növények közötti távolság, így az egyes tövek közötti verseny élénkül, ami az adott egyedek termésdepressziójához vezethet;

– veszteségként jelentkezik a feleslegesen kivetett vetőmag költsége.

Ha viszont ennél nagyobb pontosságra törekszünk, akkor a vetőgépnek is „intelligensnek” kell lennie. A vetés paramétereinek mind szélesebb körű megfigyelése az egyik ilyen képességváltozás.

Majd a következő az erőgép és a vetőgép kommunikációja, melyben a vetés agronómiai eredményességét figyelembe véve a vezetőtől független döntéseket hajt végre a vetőgép.

Vetésdokumentálás MyJohnDeere portálon
Vetésdokumentálás MyJohnDeere portálon

Az átfedések csökkentésének további módja a szakaszvezérlés, amit a lefedési térkép (már elvetett terület), valamint a táblahatár is befolyásolhat. Ebben az esetben, ha a munkagép kiér a vetendő területről, a szoftver automatikusan leállítja az adagolót és ezzel együtt a vetést is.

A rendelkezésre álló vetőmagmennyiség optimális felhasználásában nyújt segítséget a művelő nyomvonalak kihagyására szolgáló funkció.

A tenyészidőben használandó permetezőnk paramétereit ismerve pontosan kihagyhatók azok a nyomvonalak, amiket a későbbiekben a növényápolás alatt úgyis kitaposnánk.

Elektromos meghajtású vetőszerkezetek működnek a John Deere vetőgépekben, de említhető a hidraulikus meghajtás alkalmazása, amit a Köckerling gépeknél alkalmaznak, amelyek nagyban segítik a pontos tőszám tartását. Ez annak köszönhető, hogy a sebesség-jel általában nem a talajkerékről, hanem „slip-mentes” elektronikus sebességforrásból, mint például az antennáról érkezik.

A John Deere vagy Köckerling intelligens vetőgépek alkalmasak továbbá az előírástérkép alapú vetésre. A korábbi vizsgálatok (talajvizsgálat, NDVI, hozamadatok), illetve agronómiai szakemberek által készített, adott területre szabott, egyedi tőszámtérképek (hektár, dózis) alapján lehetséges a területek vetése.

A sűrűsoros vetőgépek egyik jelentős problémája lehet a dugulás. Mind a mechanikus, mind a pneumatikus vetőgépeknél egy-egy sor kimaradása komoly károkat okozhat, ha a kezelő nem veszi észre időben. A sorok manuális ellenőrzése azonban sok időt vesz igénybe, például egy 9 méteres John Deere vetőgép esetében 60 sort kell(ene) folyamatosan ellenőrizni. Ráadásul a sorok csövezésének visszakövetése az elosztó tornyokba szintén időrabló tevékenység, egy nagyjából 100 ha/nap területteljesítményre alkalmas eszköznél. E probléma orvoslására különböző rendszerek léteznek, az egyszerűbbek az anyagáram sűrűségét figyelik, és ha változás áll be, azonnal riasztanak. Ha egy szinttel feljebb szeretnénk lépni, már találhatunk olyan rendszereket, amelyek képesek magonként számolni az áramlást, így a vetésellenőrzésünk szinte szemenkénti pontosságúvá válik. Ezzel a megoldással tehát nemcsak azt vesszük észre, hogy már nem vetünk, de már néhány százalékos eltérés is felismerhető (kezdődő dugulás). Ezek a rendszerek segíthetnek abban is, hogy egyenletesebb magáramlást alakítsunk ki a vetőgép magszállító csövezésében.

Az alkalmazott szállítólevegő mennyiségének beállítására lehetőség van a mért magadagolási adatok alapján. Az egyenletesebb áramlás egyenletesebb tőtávot jelent, ami javítja az elvetett magvak, majd a kikelt növények életfeltételeit.

Ma már szinte valamennyi vetőgép alkalmas dokumentációra. A kihívás az, hogy a vetőgépet alkalmazó számára a dokumentált adatok a legkisebb befektetéssel pontos információkat adjanak. Erre jelent jó lehetőséget, ha valaki John Deere precíziós technológiával dolgozik. Ekkor az ISOBUS-rendszerrel kapcsolódó vetőgép általi vetésünk fő paraméterei (vetőmagfajta, tőszám, vetés időpontja) térkép alapon, rendszerezve lesznek rögzítve a MyJohn­Deere adatbázisában, amelyek azután bármikor visszanézhetők. A John Deere műveletközpontba ezen kívül más műveletek adatai is feltölthetők, ennek köszönhetően rendszerezhetők a gazdaság táblái és áttekinthetők lesznek az elvégzett munkák.

Sojnóczki István

technológia fejlesztési igazgató

KITE Zrt.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/33 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

Új gazdálkodási környezet: támogatás, adózás, kockázatkezelés

Több ezer milliárd forintnyi uniós forrás, kedvezőbb adózási feltételek és csökkenő adminisztrációs terhek, valamint új kockázatkezelési rendszer is segíti a mezőgazdaság életét az elkövetkező években.

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

Árutőzsde - További emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Mérgező a méhlegelő?

A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Folyamatosan jönnek létre az öntözési közösségek

Megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait. A mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi, valamint környezeti szempontból is kulcskérdés.

Katonákból lettek gazdálkodók - nem is akármilyenek!

Létezik egy szervezet, mely a mezőgazdaság iránt nyitott, leszerelt amerikai katonáknak nyújt segítséget. A veteránok pályázaton keresztül a többi közt tenyészállatokhoz és járművekhez juthatnak hozzá, illetve különféle képzéseken is részt vehetnek.