A Bálint kertészetben görögdinnyét és csemegekukoricát 50-50 hektáron, fejes, vörös és kelkáposztát, valamint karfiolt összesen 25 hektáron, tökféléket 16 hektáron termesztenek. Emellett karalábét szoktak még hajtatni fóliasátrakban, mintegy 1,5 hektáron.
A kezdeti 3 hektár dinnyeterületét hamarosan 8 hektárra növelte, a termést azonban nem volt könnyű a környéken értékesíteni. Eleinte ezért sem támogatta Bálint János a gyerekei ötletét, hogy felhagyva biztos állásukat hazatérjenek a családi kertészetbe, ma már azonban büszke a fiaira. Az értékesítési nehézségek is megszűntek, miután már 30-40 hektáron termesztettek dinnyét és összefogtak néhány megbízható termesztőtárssal, hiszen így közvetlenül tárgyalhattak az áruházakkal.
A fő kultúra
A görögdinnye termesztése jövedelmező, azonban mind nagyobb a munkaerővel kapcsolatos bizonytalanság és a szélsőséges időjárásból eredő kockázat. Utóbbi gondot okozhat a termesztés során, de a fogyasztást is visszavetheti, a hűvösebb nyári napokon ugyanis a dinnye iránti kereslet jelentősen alábbhagy – szerencsére éppen akkor a csemegekukorica fogyasztása meglendül.
A Bálint testvérek jelenleg 15 főt foglalkoztatnak egész évben, rajtuk kívül 30 embernek adnak munkát 10-11 hónapon keresztül, a nyári idényben pedig további 60 főre van szükség. Sok helyi lakos dolgozik a kertészetben, de diákmunkások, sőt Romániából érkező brigád is kiveszi a részét a nyári munkacsúcsból.
A káposzta is megszenvedte a tavaszt, március végén mínusz 7 °C-ot kapott. A dinnyéket Kevermesen nem sújtotta váratlan hideg vagy csapadék, kiültetés után csak egyszer mértek mínusz 1,5 °C-ot, de a növények akkor sem károsodtak, mert a takarásukra a szokásosnál vastagabb fóliát használnak, illetve a korai dinnyetáblához közeli bányató is mérsékelte a lehűlést, véli Bálint Tamás.
A vetésforgóban 2-3 évente tér vissza ugyanarra a helyre a dinnye, mely a Maros régi hordalékkúpján terem a legjobban. Ott laza szerkezetű a talaj, a humusztartalma is megfelelő, és kiváló az öntözővíz. Mivel a dinnye a fő növénye a kertészetnek, a többi kultúrát ehhez igazítják: előtte csemegekukoricát vagy káposztaféléket termesztenek, ez utóbbi kedvezőbb előnövénye a dinnyének.
A többsége magszegény
A termesztett görögdinnye 70 százaléka magszegény hibrid (Style, Pekin), magvas dinnyét (Susy, Galander) csak porzónak ültetnek. Az ültetést úgy szakaszolják, hogy minél hosszabban szállíthassanak dinnyét az áruházláncnak.
A nemes fajtákat február közepén vetik a négy fűtött fóliasátorban, a tökalanyt pedig a tervezett oltás előtt 14 nappal. Az oltásnál különösen figyelni kell, hogy a két vágási felület jól illeszkedjen, és szakszerűen helyezzék fel a szilikoncsipeszt, ha ugyanis az ferdén kerül fel, akkor hattyúnyakas lesz a palánta, említette Bálint Dávid.
Minden harmadik sor a porzófajta. Külföldön is ezt az arányt tartják, ám sok helyen a sorokon belül váltakoznak a magszegény és a magos tövek. Spanyolországban a magos dinnyéket esetenként nem is takarítják be, hanem betárcsázzák. Nálunk azonban még van kereslet a magos görögdinnyére, az értékesítéséből származó bevétel pedig jól jön a kertészeknek, mondták a szakemberek.
Egyedi megoldás
Az alaptrágyázott területen kialakított, 15 centiméter magas bakhátra géppel fektetik a lila fóliát, a palántákat azonban kézzel ültetik, majd a sorokat fóliaalagúttal takarják. A bakhátakra a fóliatakarással egy menetben kihúzott csepegtető öntözőcsövekkel juttatják ki a tápoldatot is. Az állomány szemrevételezésével döntenek a tápanyag-összetételről. Miután a fóliaalagút május 10. után lekerül, a sorközre is fóliát terítenek.
A sorköz így gyommentes marad, a rajta érő dinnye pedig nem koszolódik. A sor- és sorköztakaró fólia előnye, hogy jól tartja a nedvességet, még aszályos időben is elég akár heti egyszeri öntözés.
A sorközök takarására hagyományos perforált fekete fóliát használnak, amit ősszel fel kell szedni és elszállítani. Kísérleteznek azonban mattabb, szintén fekete lebomló fóliával (ennek az alapanyaga kukorica- és napraforgószár, valamint keményítő). Ez ugyan háromszor drágább, de amellett, hogy környezetbarát, megtakarítható vele a felszedés és elszállítás tetemes költsége. A talajbaktériumok jótékony hatására az idény végére már foszlani kezd, elegendő betárcsázni a talajba.
A többi munkafolyamatot is szeretnék gépesíteni, jövőre palántázógéppel és alagútkészítővel fog bővülni a géppark, említették a gazdák.
Kevés növényvédő szer használata engedélyezett a dinnyeállományban. Ültetés után a levéltetvekkel van gond, ellenük idén eseti engedéllyel lehetett permetezni, a hatékony szerek választéka azonban szűk. Gyomirtó szer nem alkalmazható, de a fóliával borított talajon arra nincs is szükség. Átlagos évben 2-3 permetezéssel megvédhető az állomány a gombabetegségektől, csapadékos időjárásban azonban 9-10 naponta kell védekezni a fenésedés, a lisztharmat és a fehérpenész ellen, ami egyre nehezebb, hiszen a gombaölő hatóanyagokat is fokozatosan kivonják a forgalomból. Fő vevőjük, a Lidl áruházlánc elvárásai a hatósági szabályozásnál is szigorúbbak, ami a fogyasztóknak biztonság, az a termelőknek komoly kihívás.
A betakarítás a munkacsúcs
A dinnye betakarítása általában június 18-án kezdődik, az idei hűvös, gyakran borongós tavasz miatt azonban ez július közepére tolódott. A szedéstől körülbelül 10-12 nap van arra, hogy a fogyasztó megvásárolja és megegye a dinnyét, ennyi ideig biztosan megtartja a gyümölcs a minőségét. Idén szeptember 10. körülre tervezik az utolsó szedést.
Egy pásztában hat sor van. Az érett dinnyéket a szedők levágják, a középsőkből a leszedett gyümölcsöt kigurítják jobbra és balra, majd az őket követő rakodók a három sor fölé 40 centiméter magasan benyúló szállítószalagra teszik a terméseket, arról pedig a pótkocsin dolgozók szintén kézzel leemelik, hogy minél kevésbé ütődjön. Hat ember dolgozik az állományban, hat pedig fent a kocsin.
Egy tábláról 3-4 alkalommal gyűjtik be a dinnyét, utána ültetési ütemben haladnak tovább másik területekre. A letermett állományt a taposási sérülések miatt gombaölő szerrel kezelik, és kap tápanyagot is, így ha kedvező az időjárás, még egy kötést beérlelhetnek a tövek.
Biztos jelek
Sok színben érik a dinnye, főleg ha borús az idő, és emiatt nem a Nap érleli. Rengeteg apró jel utal az érettségre. A szín és a méret helyett ma már inkább a termés tőtől való távolsága a mérvadó a szedéskor, valamint a csészelevél és a bajusz száradását, továbbá a gyümölcskocsány szőrözöttségének ritkulását figyelik a szedők, és érettségre utal a termés sárga hasa alja is. Egy tövön általában 6-7 dinnye kötődik, de ezek idén kisebbek a szokásosnál.
Ebbe az irányba megy a nemesítés. Az újabb, kisebb termésű fajták rosszabb körülmények között is jobban teremnek, nagyobb a termésbiztonság. A mag nélküli dinnye többet terem, mint a hagyományos, közepes évben hektáronként 60-70 tonnára lehet számítani. A fogyasztók hazánkban az 5-6 kilós dinnyéket kedvelik, de Nyugat-Európában már az 1-1,5 kilogrammos, úgynevezett hűtőszekrény-terméseket is keresik.
Versenytársak
Hazánkban több görögdinnyét termesztünk a belső fogyasztásnál, ezért fontos az export. Mivel azonban a mediterrán országokban is igyekeznek elnyújtani a szezont, a magyar dinnye versenyez a spanyol, olasz és görög terméssel, és ez az árára is kihat. Egyes spanyol cégek az észak-afrikai termeltetésükből már márciusban szállítanak dinnyét az európai piacokra, és Spanyolországban is termesztenek délen és északon is.
A Lidl 2013-ban indította a „termesztőtől az üzletláncba” filozófiáját, akkor Bálinték még csak 3 kamion dinnyét szállítottak, ma ennek a sokszorosát. A káposztafélék túlnyomó részét szintén az áruházláncnak értékesítik, melynek ezúton is köszönik a tisztességes és vevőközpontú hozzáállását.
A családi gazdaság öt éve integrátor szerepet is betölt, több gazdának a termését is eladja. A Bálint testvérek leginkább önerőből fejlesztenek, de néhány éve nyertek géptámogatást. A környéken a munkaerőhiány miatt sokan abbahagyják a dinnyetermesztést, ezért is tartják különösen fontosnak
a gépesítést. Békés megye híres dinnyetermelő vidék, a két szakember szerint ez a jó talajnak és a kiváló vízminőségnek köszönhető. A klíma már ott is szélsőségesebb, mint régen, a bőséges napsütés azonban javára van a dinnyének.