0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Telepítést követő évben 15 tonnát terem

A legújabb fajtákat és a knipp-fákkal történő telepítés eredményét mutatta be a KITE Zrt. kertészeti üzletága Poór Miklós tavaly júniusban telepített 14 hektáros ültetvényében. Mint Sira Márk, az üzletág vezetője fogalmazott, tízéves tudatos portfólióépítés eredménye az általuk ajánlott technológia, amiben megtalálható a támrendszer, a jégháló, valamint a korszerű fajták és kiváló minőségű oltványok.

Alapvetően olasz technológiára épül ez a rendszer: a Valente cég szállítja a támrendszert és a jéghálót, az évente 300-400 ezer oltvány pedig a felerészben olasz tulajdonban lévő KITE-Tagliani Faiskolából származik. A Tagliani szakirányításával dolgozunk itthon, hiszen az olasz almatermesztési és oltványnevelési technológia élen áll Európában. Már több mint ezer hektáron épült tám- és jéghálórendszer a KITE Zrt. jóvoltából, mondta Sira Márk.

Dremák Péter, aki a cég almatermesztési szaktanácsadásáért felelős, részletesebben beszélt a knipp-oltványokról.

Ezek kétéves gyökérzettel rendelkező fák, melyek már a telepítés utáni évben termést adnak. A félkész oltvány Olaszországból érkezik, itthon nevelik készre.

Ez szaporítóanyag drágább, mint a hagyományos, de nem elhanyagolható szempont, hogy nem kell a nevelésükkel és termőre fordításukkal tölteni két-három évet, mint a suhángok vagy az egyéves koronás oltványok esetében. Erős gyökérzettel rendelkeznek, ami segít átvészelni a nálunk gyakori tavaszi vízhiányt. További nagy előnyük, hogy teljesen egyöntetű állományt adnak, ami megkönnyíti a metszést és a szedést. Hajtásnövekedésük kiegyenlített, jól kézben tarthatók.

Napjainkban különösen fontos, hogy minél kevesebb kézi munkával lehessen fenntartani egy ültetvényt, ebben nemcsak a gépek segítenek, hanem a homogén állomány is.

Az egyöntetű növekedéshez figyelni kell az ültetési mélységre, amit a gépi telepítés tesz biztonságossá. A bemutatott kertben kis eltéréssel 10 centiméter magasan van az oltáshely minden fánál.

Láthattuk, hogy a tavaly júniusban ültetett fák az idén már körülbelül 15 tonna termést adnak hektáronként, jövőre pedig kétszer ennyit. Hosszú távon 60-80 tonna almára lehet biztosan számítani egy ilyen intenzív ültetvényben hektáronként. Ez megint csak figyelemre méltó szempont, hangsúlyozta Dremák Péter, mert piaci oldalról alapvető, hogy kiszámítható legyen a termés. Ilyen termésátlagokkal gyorsan megtérül a befektetés és lehetővé válik, hogy 10-15 év múlva ráfizetés nélkül lehessen új ültetvényt létrehozni.

Almában is felgyorsult a fajtaváltás, sokféle szépen színeződő újdonság jelent meg a kínálatban. A Gala például nagyon keresett és sokat telepített fajta, számos új változattal. Ezek közül a KITE Zrt. a Gala Schniga SchniCo red, valamint a Gala T-Rex változatokat kínálja. A könnyen értékesíthető Red Delicious-fajták közül pedig a Jeromine és a King Roat Red Delicious fajtát szaporítják. Nagy előnyük, hogy a jó színeződés miatt és a kis fákról egy menetben leszedhetők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu