Back to top

Telepítést követő évben 15 tonnát terem

A legújabb fajtákat és a knipp-fákkal történő telepítés eredményét mutatta be a KITE Zrt. kertészeti üzletága Poór Miklós tavaly júniusban telepített 14 hektáros ültetvényében. Mint Sira Márk, az üzletág vezetője fogalmazott, tízéves tudatos portfólióépítés eredménye az általuk ajánlott technológia, amiben megtalálható a támrendszer, a jégháló, valamint a korszerű fajták és kiváló minőségű oltványok.

Dremák Péter, Sira Márk és Bónis László
Dremák Péter, Sira Márk és Bónis László
Fotó: Horváth Csilla
Alapvetően olasz technológiára épül ez a rendszer: a Valente cég szállítja a támrendszert és a jéghálót, az évente 300-400 ezer oltvány pedig a felerészben olasz tulajdonban lévő KITE-Tagliani Faiskolából származik. A Tagliani szakirányításával dolgozunk itthon, hiszen az olasz almatermesztési és oltványnevelési technológia élen áll Európában. Már több mint ezer hektáron épült tám- és jéghálórendszer a KITE Zrt. jóvoltából, mondta Sira Márk.

Dremák Péter, aki a cég almatermesztési szaktanácsadásáért felelős, részletesebben beszélt a knipp-oltványokról.

Ezek kétéves gyökérzettel rendelkező fák, melyek már a telepítés utáni évben termést adnak. A félkész oltvány Olaszországból érkezik, itthon nevelik készre.

Ez szaporítóanyag drágább, mint a hagyományos, de nem elhanyagolható szempont, hogy nem kell a nevelésükkel és termőre fordításukkal tölteni két-három évet, mint a suhángok vagy az egyéves koronás oltványok esetében. Erős gyökérzettel rendelkeznek, ami segít átvészelni a nálunk gyakori tavaszi vízhiányt. További nagy előnyük, hogy teljesen egyöntetű állományt adnak, ami megkönnyíti a metszést és a szedést. Hajtásnövekedésük kiegyenlített, jól kézben tarthatók.

Teljesen egyöntetű az állomány
Teljesen egyöntetű az állomány
Fotó: Horváth Csilla

Napjainkban különösen fontos, hogy minél kevesebb kézi munkával lehessen fenntartani egy ültetvényt, ebben nemcsak a gépek segítenek, hanem a homogén állomány is.

Az egyöntetű növekedéshez figyelni kell az ültetési mélységre, amit a gépi telepítés tesz biztonságossá. A bemutatott kertben kis eltéréssel 10 centiméter magasan van az oltáshely minden fánál.

Gala Schniga SchniCo red
Gala Schniga SchniCo red
Fotó: Horváth Csilla
Láthattuk, hogy a tavaly júniusban ültetett fák az idén már körülbelül 15 tonna termést adnak hektáronként, jövőre pedig kétszer ennyit. Hosszú távon 60-80 tonna almára lehet biztosan számítani egy ilyen intenzív ültetvényben hektáronként. Ez megint csak figyelemre méltó szempont, hangsúlyozta Dremák Péter, mert piaci oldalról alapvető, hogy kiszámítható legyen a termés. Ilyen termésátlagokkal gyorsan megtérül a befektetés és lehetővé válik, hogy 10-15 év múlva ráfizetés nélkül lehessen új ültetvényt létrehozni.

Gala T-Rex
Gala T-Rex
Fotó: Horváth Csilla
Almában is felgyorsult a fajtaváltás, sokféle szépen színeződő újdonság jelent meg a kínálatban. A Gala például nagyon keresett és sokat telepített fajta, számos új változattal. Ezek közül a KITE Zrt. a Gala Schniga SchniCo red, valamint a Gala T-Rex változatokat kínálja. A könnyen értékesíthető Red Delicious-fajták közül pedig a Jeromine és a King Roat Red Delicious fajtát szaporítják. Nagy előnyük, hogy a jó színeződés miatt és a kis fákról egy menetben leszedhetők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Beporzók napja 2.: nemcsak a méhekről szól

2018 óta március 10-e a beporzók napja. Ezen a napon nemcsak a házi méhekre és a méhalkatúakra hívjuk fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre, amelynek szerepe van a növények megporzásában, hiszen a termesztett növények kétharmadát, az élelmiszereinknek pedig egyharmadát köszönhetjük nekik.