Hektárszámban kifejezve a biosárgarépa a biohagyma mutatja a legnagyobb növekedést, százalékban viszont két kicsi kultúra,
a rebarbara és a cékla száguldanak előre a legfigyelemreméltóbb tempóban,
derül ki a Gemüse szaklap augusztusi számában közölt részletes biozöldség-piaci elemzésből. Az agrárpiaci információkat gyűjtő és elemző AMI munkatársa által írt átfogó cikk egyebek között a legtrendibb, vagyis legnagyobb növekedést mutató zöldségeire is kitér. Ebből a részből tudhatjuk meg, hogy a rebarbara biotermesztésére szánt terület 2012 óta masszívan kétszámjegyű növekedést mutat Németországban, évi 17% a plusz. Igaz, mindehhez hozzá kell tenni, hogy nagyon kicsi volt a bázis, amiről indult, még a száz hektárt sem érte el. A másik kedvenc a cékla, évi 12%-kal nő a biotermesztésére átálló felület, azaz körülbelül 66 hektár a plusz minden egyes évben 2012 óta. Sokat lendített az ügyén, hogy egyre elterjedtebb az előfőzött cékla, 2019-ben már többet adtak el ilyen formában, mint nyersen.
Meglepő fordulat továbbá, hogy két, az eddig említetteknél melegigényesebb zöldség, a cukkini és a csemegekukorica is a németországi biozöldség-termeszés fontos szereplőivé küzdötték fel magukat az utóbbi években. A cukkini
áruházlánci eladását sikerül szinte csomagolásmentesen megoldani, ez pedig nagy előny a bioszemlélet iránt elkötelezettek szemében.
És bár az természetesen nem hazai földben terem, muszáj megemlíteni a gyömbért is, amely ugyancsak rekorder a maga nemében: ez az a zöldség, amelynél a legnagyobb a bioáru aránya a kereskedelmi forgalomba kerülő teljes mennyiséghez képest, nem kevesebb, mint 40% (a sárgarépa volt sokáig a csúcstartó, az most 22%-on áll). A Németországban eladott gyömbér szinte teljes mennyisége Kínából, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, és bár
sokáig nem volt igazi árumennyiség a bioújságokban megjelenő hangzatos főcímek mögött, most már megoldódott ez a helyzet is.
Az akadozás oka az audit volt, ugyanis a Kínából származó biogyömbérnek is – mint minden élelmiszernek – meg kell felelnie az EU öko-irányelvének, és ennek tanúsítása okozta a fennakadásokat, számol be róla a Gemüse cikke.