Back to top

Méh-növény kapcsolatok harmada tűnt el az USA-ban

Az éghajlatváltozás és a megművelt területek növekedése miatt az utóbbi harminc évben 95%-kal csökkent a beporzó-növény kapcsolatok száma Észak-Amerika északnyugati vidékein, állapították meg a York Egyetem kutatói. 125 évre visszamenőleg vizsgálták a növények és beporzók együttesét, vagyis a vad méhek és az őshonos növények kapcsolatát.

Ezeknek a kapcsolatoknak körülbelül a 30%-a teljesen elveszett mára, mert a méhfaj, a neki táplálékot adó növény vagy mindkettő kipusztult napjainkra.

További 64%-ban úgy szűnt meg a kapcsolat, hogy a méhfajok (karcsúméhek, bányászméhek), illetve a növényfajok (szumák, fűz) még megtalálhatók ugyan az ökoszisztémában, de már nem kapcsolódnak egymáshoz. A megmaradó 6%-ban a beporzó-növény kapcsolat stabil maradt vagy még erősödött is, mint a kis asztalosméh esetében.

A jelenség több okra vezethető vissza, a legnagyobb közülük minden bizonnyal az éghajlatváltozás.

bumblebee-on-top-4844407_1920.jpg

Fotó: Nel Botha/Pixabay
Az utóbbi 100 évben bekövetkezett fölmelegedés elég volt ahhoz, hogy megváltozzon bizonyos őshonos növények virágzási ideje.

Ez eltérően hat a méhfajokra: azok, amelyek hónapokon keresztül „kint járnak” vagy generális megporzónak tekinthetők, nem érzékelik különösebben a változást, azokra viszont, amelyek csak két hétig repülnek és néhány növényfajhoz kötött a táplálkozásuk, halálos ez a folyamat.

Emellett idegenhonos méhfajok és növények is megtelepedtek Észak-Amerikában, és kiszorítják az őshonos fajokat. Elsősorban a nemzetközi kereskedelemnek és a dísznövények forgalmának a következménye, hogy folyamatosan bővül az idegenhonos fajok köre és létszáma.

Az idegen méhek egy része a növények szárában él, tehát észrevétlenül hurcolják szét őket a világon. Elterjedésük a hajózási és kereskedelmi útvonalakhoz köthető.

Szakértők szerint nagyon fontos, hogy helyreállítsák a természetes élőhelyeket és őshonos virágzó növényeket telepítsenek a mezőgazdasági területekre, ezzel a vadméhek körében nőhet a faji változatosság, egyben javul az élelmezési biztonság. Ehhez mélyebb ismeretekre van szükség azokról a környezeti tényezőkről, amelyek befolyásolják a vad beporzókat és speciális kapcsolatukat a növénytársulásokhoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Eltűnt az élet a Sajóból

Márciusban érkezett először hír arról, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán vastartalmú szennyvíz folyik az egykori Siderit üzem telephelyéről. Akkor a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérte a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

350 tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze a közutak mellől

A Föld napja alkalmából és a TeSzedd kampányhoz kapcsolódva országszerte 367 helyszínen több ezer közutas munkavállaló 350 tonna szemetet gyűjtött össze a társaság kezelésében lévő utak és pihenőhelyek környezetében április 22-én és május 4-én - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

Méhek szállták meg a rendőrséget

Pontosabban a Budapesti Rendőr-főkapitányság Teve utcai Rendőrpalota parkolóját szemelte ki szálláshelynek egy méhraj. Szerencsére szakember segítségével új helyre költözhettek ezek a hasznos kis rovarok, és senkinek sem esett bántódása.

Zümmögés a múzeumban

Európában is egyedülálló kiállítást rendeztek be a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Zümmögés a múzeumban című tárlat a Tehetsz méh többet! program, a múzeum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület együttműködésével jött létre. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzók világszintű pusztulására és annak felbecsülhetetlen következményeire.

Településeknek szóló madárbarát projekt indul

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az évtizedek óta futó lakossági Madárbarát kert program sikerére alapozva pályázatot hirdet önkormányzatok részére Madárbarát település mintaprojektek megvalósítására.

Több mint 400 gyerek vett részt a Mecsekerdő programjain a Fenntarthatósági Témahéten

A Föld napja köré szervezett Fenntarthatósági Témahét országos kezdeményezés, melynek célja, hogy az iskolák aktívan formálják a gyerekek ökotudatos szemléletét. Az évente 1800 iskolát és közel 400 ezer gyermeket megmozgató programsorozatban a Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. már a kezdetektől aktívan szerepet vállal.

Madarak és fák napja

Minden év május 10-én ünnepeljük a Madarak és fák napját, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a természet és az élővilág megóvásának fontosságára. A nemzeti park igazgatóságok és az állami erdőgazdaságok közösen emlékeznek meg erről a neves napról, amelyet több mint 100 évvel ezelőtt Herman Ottó magyar természetkutató hozott létre.