Back to top

Vadvirágok biogáz előállításhoz

Vadmályva, viola, napraforgó- csak néhány vadnövény, amelyet az UNESCO Elbe-Branderburg bioszféra rezervátum területén termesztenek biogáz előállítás céljából. A hagyományos energiaültetvényekkel szemben a vadvirággal bevetett területek kis ráfordítással fenntarthatóak, ráadásul a biodiverzitást is támogatják.

A németországi  Prignitz környéki gazdálkodók, a Német Kertápolók Szövetsége (DVL), és a bioszféra rezervátum együttműködésével megvalósuló projekt keretein belül Prignitz területén 25 évelő vadnövényfajból álló kultúrát ápolnak.

Az évelők magjait tavasszal vetették el. Nyár végén a növényeket betakarítják, aprítják és silózzák hogy biogáz előállítására felhasználhassák. Ez a növényi keverék legfeljebb öt évig használható.

Mivel kevés talajművelésre van szükség, és nem kell a magokat újra vetni, így kevés munkával fenntarthatóak az ültetvények. Emellett búvóhelyet és táplálékot biztosítanak az állatoknak, például madaraknak és kisebb emlősfajoknak. A virágos növények kiváló méhlegelők is. 

Vadvirágokból biogáz állítható elő
Vadvirágokból biogáz állítható elő
Fotó: www.pixabay.com
A vadnövények termesztése jótékony hatású, hiszen az intenzíven működtetett termesztési rendszereknek a biológiai sokféleségre és a talajra gyakorolt negatív ​​hatásait kiegyenlíti.  A tudományosan alapokon nyugvó projekt eredményei várhatóan arra is rámutatnak majd, hogy a természetvédelem és a gazdasági termelés alacsony hozamú területeken együttesen is megvalósulhat, például biogáz előállítás céljából. 

A projektet Brandenburg tartomány támogatja a Brandenburg és Berlin környéki vidék fejlesztési programjának részeként.

A tervek szerint ebben az évben körülbelül tíz hektár vadon termő növényt termesztenek Prignitzben. A projekttel a prignitzi gazdaságok jelentősen hozzájárulnak az ENSZ fenntarthatósági céljainak megvalósításához,

amelyekben összesen mintegy 17 célt fogalmaznak meg az emberiség megélhetésének biztosítására. A projekt így elősegíti a megfizethető, megbízható, fenntartható és modern energiaellátást. A projekt a fenntartható használat révén hozzájárul a szárazföldi ökoszisztémák védelméhez, amely ellensúlyozza a talaj pusztulását és támogatja a biológiai sokféleséget. Prignitzben ez konkrétan a a biogáz előállítás céljából létrehozott területeken a humusz képződésével és a talajerózió jelentős mértékű csökkenésén keresztül valósul meg. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Egy gleccserrel szegényebb lett Németország

A tudósok a héten jelentették be, hogy az Alpokban található Schneeferner déli részén extrém forrónak bizonyult a nyár, ami meggyorsította az itt lévő gleccser eltűnését.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon (EMN), melynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mind a 19 megyében és Budapesten 61 helyszínen várja az érdeklődőket.

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén a Diageo és a PET Kupa közös Call-Action programjának köszönhetően - közölték az MTI-vel a szervezők a folyók világnapja alkalmából.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A göngyöleg környezetkímélő helye

Közel húsz éve, 2003-ban felismerve, hogy a növényvédő szer csomagolóanyagok szervezett visszagyűjtése már nem odázható el, megalakult a Cseber Nonprofit Kft. A cégnek ma több, mint száz partnere van. Ezek azok a gazdasági társaságok, akik növényvédő szert, vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.

A természet megóvása kiemelt feladatunk

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.