0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mérföldkőnek számító fejlesztést adott át az OMSZ

Automata rádiószondázó berendezéseket adott át az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapesten és Szegeden. A fővárosi avatóünnepségen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: e fejlesztések széles körű társadalmi érdekeket szolgálnak, egyszersmind erősítik a helyünket a világ élvonalában ezen a tudományterületen.

Nagy István agrárminiszter a Marczell György Főobszervatóriumban tartott ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a napjainkat jellemző időjárásváltozás világszerte érezteti hatásait. A hőhullámok, az áradást okozó esőzések, az aszályok egyre gyakoribbak és intenzívebbek, ezzel együtt pedig növekszik az emberek kiszolgáltatottsága s a gazdasági eszközök sérülékenysége is. Mint mondta, a katasztrófák megelőzésének hatékony eszközei a globális időjárás-megfigyelési rendszer alapján készülő előrejelzések és riasztások, éppen ezért megnyugtató a tudat, hogy

az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) képében egy olyan stabil szervezet áll az ország rendelkezésére, melyet nemzetközi szinten is kiemelkedő tudású szakemberek alkotnak.

„Az OMSZ Európában is egyedülálló, professzionális meteorológiai és levegőkörnyezeti mérőhálózatot üzemeltet, s kimagasló eredményeket szolgáltat a nap 24 órájában. A legmagasabb adatminőséget nemcsak a katasztrófavédelmi és honvédelmi készültségi okok, hanem a repülés, a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és a nukleáris balesetelhárítás is megköveteli” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Szavai szerint éppen ezért fontos, hogy az OMSZ az utóbbi években számos területen hajtott végre fejlesztést. A többi közt megújították a villámdetektáló rendszerüket, illetve fejlesztették a polgári repülőterek meteorológiai kiszolgálását is. Most pedig a rádiószondázás érkezett egy újabb mérföldkőhöz: a tudomány és a technika fejlődése ugyanis mostanra lehetővé tette, hogy

egy összetett berendezéssel, automata módon szállhassanak az égbe a magasabb légrétegek megfigyelésére szolgáló rádiószondák. Magyarországon két helyen – Budapesten és Szegeden – építtetett ilyen berendezést az OMSZ, méghozzá önerőből, összesen mintegy 170 millió forintból.

„A következő évtizedekben széles körű társadalmi érdekeket szolgálnak majd azok a megbízható adatok, melyeket ezek a berendezések állítanak elő, s amelyekkel a világ élvonalához tartozunk ezen a téren” – tette hozzá Nagy István. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke hangsúlyozta, ezzel a fejlesztéssel sikeresen befejeződött a távérzékelési rendszerük teljes megújítása. Mint mondta, a rádiószondázás egy 90 éves múltra visszatekintő technika, melyet az OMSZ 1949-től alkalmaz.

„Eddig közel 104 ezer alkalommal küldtünk emberi segítséggel rádiószondát a légkörbe, mától azonban ez automata módon fog történni. Ezek, az egyébként finn gyártmányú eszközök az elérhető legjobb minőségű adatokat szolgáltatják, miközben teljesítik a Meteorológiai Világszervezet által meghatározott legmagasabb követelményeket is” – részletezte. Elmondása szerint

a légkörbe juttatott szondákkal mérni tudják annak fizikai állapothatározóit – például a hőmérsékletet, páratartalmat és nedvességet –, az eredményeket pedig késedelem nélkül tudják sugározni a földi vevőegységnek.

Világszerte összesen 850 automata rádiószondázó berendezés működik, melyek rendkívül fontos szerepet töltenek be az időjárási, illetve élet- és vagyonvédelmi előrejelzésekben és veszélyjelzésekben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu