Back to top

Előregyártott mézház

Egy-egy beruházással kapcsolatban a várakozások gyakran nem, vagy csak részben teljesülnek. A nagyobb méhészetek egyik legnagyobb beruházása a mézház. Az épület, ahol a méhészet háttérmunkája zajlik, ahol pergetni lehet, ahol a mézet tárolják. A mézház - főleg pergetésre, méztárolására használt - egyik új típusát mutatjuk be.

1. kép
1. kép

A méhészet nem igényel ugyan drága, megélhetést nyújtó földterületet, de a növekvő állomány előbb-utóbb szükségessé teszi a termés elvételének/feldolgozásának/raktározásának megfelelő ingó és ingatlan beruházásokat. Minden hosszútávú fejlesztéssel kapcsolatban kérdéseket teszünk fel önmagunknak. Joggal fogalmazódik meg, hogy az előregyártott, telepíthető, fémből készült blokképületek vajon nem rozsdásodnak? Vízállóak? Nem szorulnak gyakran felújításra? A kérdések aktualitása azért időszerű, mert Olaszországban egyre több méhész próbálja ki mézházként az előregyártott házak, az ún. készházak egyik változatát.

2. kép
2. kép

A bemutatott méhészet tulajdonosai a fedelezés, pörgetés és raktározás céljára ilyen előszerelt, 3 modulos, 42 négyzetméter alapterületű blokkot vásároltak (1. kép). A kívül-belül mosható festett falak 50 mm vastag poliuretan szigetelést fognak közre.

A gyártó az egység talajra helyezése helyett támasztékul 20 cm-es beton blokkokat ajánl . Az elektromos vezetékek, bojler, klímaberendezés, vizes szerelvények, szúnyoghálók a ház beépített részei.

Az egyik modul a fürdő, aminek az egyik oldalánál - ha már adott volt – pergetésieszköz-mosót alakítottak ki. Fagyásveszély miatt télre a főcsapot zárni kell. Az első rész ablakánál, jól megvilágítva történik a fedelezés és folytatásaként a pörgetés, 20 keretes pörgetővel (2. kép). 10 db 200 és 2 db 100 kg-os letöltőtartálynak és természetesen a feldolgozásra váró, alkalmanként 60 méztéri fióknak van elegendő hely. A padló sérülését, túlterhelését vastag falap aljzattal előzik meg. A modul mézfeldolgozó ház - a méhész szerint - beváltotta a reményeket, benne kényelmes a munkavégzés, noha 12 000 euróba (kb. 4, 2 millió forintba) került.

3.kép
3.kép

A Casaretto-fivérek is úgy gondolták, fejlesztenek, legyen meg a növekvő termelés, melyhez olcsó, gyorsan elkészülő épületre van szükség. Ezért 400 családos méhészetüket egyelőre egy 32 négyzetméter alapterületű pörgető- és raktározóhelység szolgálja ki.

Ez három részre oszlik: fiókátvételi + pörgetési sorra, a raktártérre és egy kicsiny mosdóra, no meg az alig 50 cm-es közlekedő folyosóra.

A fedelezést géppel végzik. A maximális helykihasználás érdekében a fedelezett lépek a pörgető előtt, külön kádban várakoznak; ez alatt van a kettős falú szűrő/ülepítő kád, a fölé pedig a 39 keretes pörgető csapja nyúlik be (3. kép). A gyorsan kristályosodó csarabméztől eltekintve, ezenkívül további szűrést nem végeznek. A szűrő/ülepítő kádból a mézet 9 db 400 kg-os ülepítő tartályokba szivattyúzzák, ahol azt általában 2 hónapig pihentetik. A helyiségbe egyszerre 40 fiókot berakva, naponta 100 fiókot tudnak pörgetni. Nagyban értékesítenek, így kiszereléshez nincs szükség további térre és felszerelésre. Eszközeiket, kereteket, stb. polcokra rakják.

A L’apis 9/2018 és 1/2020 számaiban megjelent cikkeket ismertette: dr. Tóth György

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Korszerű takarmánykeverő épült Baranyában

Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden.

Célegyenesbe fordultak a KAP reform tárgyalásai Brüsszelben

A Tanács elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják a tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb fennmaradó vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Ünnepélyesen adták át a gépszínt, irodaházat és egyéb kiszolgáló épületeket a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. Somogycsicsói sertéstelepén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Elég egy kis lóbab, vagy annál azért több kell?

Pozitív-e a vadméhek szempontjából egy lóbabbal bevetett szántóföldi tábla? Német kutatók jártak utána a kérdésnek, és arra jutottak, hogy a poszméhek sokat profitáltak belőle, a többi vadméhfajnak viszont muszáj, hogy legyen a környéken valamennyi félig-meddig természetes élőhely is.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.