0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kétmilliárd forinttal több forrás jut erdőtelepítésre

Az idén februárban meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv megvalósítására együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az Agrárminisztérium (AM). Ennek kertében az ITM 2 milliárd forintos keretet bíz az agrártárca erdészeti szakembereire erdőtelepítés céljára.

Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy hazánk az elsők közt van Európában, ahol törvénybe foglalták, hogy az ország 2050-re klímasemleges kíván lenni, vagyis olyan fejlesztéseket hajtunk végre, hogy összhangban tudjunk élni a természetes környezettel. Az idén számos lépést tettünk ennek érdekében, hangsúlyozta az államtitkár: elkészült a Nemzeti Energia és Klímaterv, az I. Éghajlatváltozási Cselekvési Terv. Ezek alapján dolgozunk a megújuló energiaforrások használatának széles körű felhasználásán, a közlekedés zöldítésén. A klíma és természetvédelmi akcióterv fontos lépése a mostani megállapodás a két minisztérium között. Februárban Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy minden magyar újszülött után legalább 10 fát fogunk telepíteni, amit ez a forrás tesz lehetővé, továbbá az állami erdőgazdaságok is új erdőket hoznak létre.

Az erdőnek nagy szerepe van a klímaváltozás hatásainak mérséklésében, évenként 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg a hazai erdők és mezőgazdasági termőterületek.

Zambó Péter, az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy az erdők nagyban hozzájárulnak a szén-dioxod-kvóta kereskedelméből eredő bevételekhez, ennek egy részét forgatjuk most vissza erdőtelepítésre.

A 2 milliárd forinttal induló program során összesen 650 hektár erdő létesül, 3 millió elültetett csemetéből.

A program első eleme a megyénként létesítendő újszülöttek erdeje, ahová évente összesen egymillió facsemetét ültetnek majd. A legnagyobb ilyen erdő Pest megyében létesül, oda 300 ezer facsemetét ültetnek, de nagyok lesznek a Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyében létrejövők is.

Összesen 150 hektár újszülöttek erdejével számol az AM, ahová kizárólag őshonos fák kerülnek majd, kocsányos és kocsánytalan, tölgy, csertölgy és szürke nyár.

A program második részében az állami erdőgazdaságokban telepítenek új erdőket, összesen 250 hektárt, 2 millió csemetéből. Ebben az esetben gyengébb termőhelyek erdősítésére is sor kerül, nem csak hazai fajokat, hanem akácot, fenyőféléket és nemes nyárat is ültetnek.

További 250 hektáron a természetes úton erdősülésnek indult területeken, felhagyott mezőgazdasági táblákon, honvédelmi területeken alakítanak ki valódi erdőket. Ehhez visszaszorítják az inváziós fajokat és a terület adottságainak megfelelő fajokat ültetnek el.

Végül a klímavédelmi akcióterv megvalósítását segíti az is, hogy a Nemzeti Földügyi Központ és az Erdészeti Tudományos Intézet fejleszti az erdészeti megfigyelő rendszerét és klímamonitoring hálózatát. Ezzel jobban mérhetővé válnak a klímaváltozás hatásai és hatékonyabb lépéseket tehetünk az alkalmazkodás érdekében.

A program előrehaladásáról rendszeresen tájékoztatnak majd.

A sajtótájékoztató végén egy 4 méter magas vadkörtefát ültettek el, amivel a hazai erdők változatosságára hívták föl a figyelmet.

Zambó Péter kiemelte, hogy vadkörtét és más honos fafajokat ültetnek az állami erdőkbe elegyfaként vagy kis csoportokban, hogy azzal is növeljék a biodiverzitást, több élőlény találja meg életfeltételeit az erdőben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu