Back to top

Kétmilliárd forinttal több forrás jut erdőtelepítésre

Az idén februárban meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv megvalósítására együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az Agrárminisztérium (AM). Ennek kertében az ITM 2 milliárd forintos keretet bíz az agrártárca erdészeti szakembereire erdőtelepítés céljára.

Kaderják Péter: Tavaly és tavalyelőtt is csökkent hazánk üvegházhatású gáz kibocsátása
Kaderják Péter: Tavaly és tavalyelőtt is csökkent hazánk üvegházhatású gáz kibocsátása
Fotó: Horváth Csilla
Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy hazánk az elsők közt van Európában, ahol törvénybe foglalták, hogy az ország 2050-re klímasemleges kíván lenni, vagyis olyan fejlesztéseket hajtunk végre, hogy összhangban tudjunk élni a természetes környezettel. Az idén számos lépést tettünk ennek érdekében, hangsúlyozta az államtitkár: elkészült a Nemzeti Energia és Klímaterv, az I. Éghajlatváltozási Cselekvési Terv. Ezek alapján dolgozunk a megújuló energiaforrások használatának széles körű felhasználásán, a közlekedés zöldítésén. A klíma és természetvédelmi akcióterv fontos lépése a mostani megállapodás a két minisztérium között. Februárban Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy minden magyar újszülött után legalább 10 fát fogunk telepíteni, amit ez a forrás tesz lehetővé, továbbá az állami erdőgazdaságok is új erdőket hoznak létre.

Az erdőnek nagy szerepe van a klímaváltozás hatásainak mérséklésében, évenként 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg a hazai erdők és mezőgazdasági termőterületek.

Zambó Péter: A Vidékfejlesztési Programban 40 milliárd forint áll rendelkezésre erdőtelepítésre
Zambó Péter: A Vidékfejlesztési Programban 40 milliárd forint áll rendelkezésre erdőtelepítésre
Fotó: Horváth Csilla
Zambó Péter, az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy az erdők nagyban hozzájárulnak a szén-dioxod-kvóta kereskedelméből eredő bevételekhez, ennek egy részét forgatjuk most vissza erdőtelepítésre.

A 2 milliárd forinttal induló program során összesen 650 hektár erdő létesül, 3 millió elültetett csemetéből.

A program első eleme a megyénként létesítendő újszülöttek erdeje, ahová évente összesen egymillió facsemetét ültetnek majd. A legnagyobb ilyen erdő Pest megyében létesül, oda 300 ezer facsemetét ültetnek, de nagyok lesznek a Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyében létrejövők is.

Összesen 150 hektár újszülöttek erdejével számol az AM, ahová kizárólag őshonos fák kerülnek majd, kocsányos és kocsánytalan, tölgy, csertölgy és szürke nyár.

A program második részében az állami erdőgazdaságokban telepítenek új erdőket, összesen 250 hektárt, 2 millió csemetéből. Ebben az esetben gyengébb termőhelyek erdősítésére is sor kerül, nem csak hazai fajokat, hanem akácot, fenyőféléket és nemes nyárat is ültetnek.

További 250 hektáron a természetes úton erdősülésnek indult területeken, felhagyott mezőgazdasági táblákon, honvédelmi területeken alakítanak ki valódi erdőket. Ehhez visszaszorítják az inváziós fajokat és a terület adottságainak megfelelő fajokat ültetnek el.

Végül a klímavédelmi akcióterv megvalósítását segíti az is, hogy a Nemzeti Földügyi Központ és az Erdészeti Tudományos Intézet fejleszti az erdészeti megfigyelő rendszerét és klímamonitoring hálózatát. Ezzel jobban mérhetővé válnak a klímaváltozás hatásai és hatékonyabb lépéseket tehetünk az alkalmazkodás érdekében.

A program előrehaladásáról rendszeresen tájékoztatnak majd.

A sajtótájékoztató végén egy 4 méter magas vadkörtefát ültettek el, amivel a hazai erdők változatosságára hívták föl a figyelmet.

Zambó Péter kiemelte, hogy vadkörtét és más honos fafajokat ültetnek az állami erdőkbe elegyfaként vagy kis csoportokban, hogy azzal is növeljék a biodiverzitást, több élőlény találja meg életfeltételeit az erdőben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Már Új-Zélandon is fakulnak a tengeri szivacsok

Első ízben találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek - a korallfehéredéshez hasonlóan - elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.  

Kávé az üvegházból?

Évente világszerte csaknem 10 milliárd kilogramm kávébabot termelnek, ami egyebek mellett Brazília, Kolumbia, Guatemala, Etiópia és Vietnam egyik legfontosabb exportterméke. A Wageningen Egyetem üvegházi és hagymás növények kutatására szakosodott intézetének egyik kutatása során azt vizsgálják, hogy lehetséges-e kávét termeszteni üvegházban, és a szabályozott körülmények hogyan befolyásolják a kávé ízét és aromaanyagait.

Pusztapalota a Vár-völgyben

Hazánk hegyvidékein barangolva megannyi érdekes és elgondolkodtató elnevezésű barlangot, szurdokvölgyet találunk. A Bakonyban sincs ez másképp, gondoljunk csak a betyárvilágból ismert Savanyú Jóskáról elkeresztelt barlangra, vagy a Római-fürdőre, amelynek elnevezéséről sokféle szóbeszéd kering, azonban fürdőként sosem működött. Számos legenda övezi a Pusztapalotát is, az egyik szerint egykoron Mátyás király kedvelt vadászkastélya volt.