Faszén a grillezéshez maradékból, hulladék anyagokból? Igen, néhány cég innovatív technológiájának köszönhetően ez ma már lehetséges. Környezetkímélő technológiával állítható elő keményfából kiváló minőségű faszén, de a kókuszdió kemény héját is újra lehet hasznosítani brikettként.
A Tom Cococha nevű cég által gyártott Tom Coco BBQ Grill-brikettet Indonéziában magas minőségi előírások mellett állítják elő kókuszdió héjból. A briketett más, kókuszból származó bio-készítmények melléktermékeinek újrahasznosításával állítják elő. A társaság az ökológiai és a fenntarthatósági elvek maximális betartásával gyártja a terméket. Az általuk előállított brikett mintegy hat órán keresztül parázslik, és viszonylag kevés hamu marad utána.
A BBQ Brands Nature Grill brikettje kókuszdióhéjból készül, amely bőségesen megtalálható Észak-Sulawesi-ben, Indonéziában.
Miller Holz nevű cég fából készült termékeket értékesít. A fa a saját általuk telepített erdőből származik, amivel nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Paraguay visszanyerhesse korábbi zöld arculatát. Paraguay erdőinek nagy része ugyanis a túlzott fakivágás miatt megsemmisült, pedig a különleges szubtrópusi éghajlat ideális feltételeket kínál a különböző értékes fafajok számára. A Miller Holz faszén hagyományos módon helyi faszén égetőkben készül, leginkább az Urophylla x camaldulensis eukaliptuszféle felhasználásával.
A DHG Vertriebs & Consultinggesellschaft Nambuko márkájú faszént Namíbiában gyártják és csomagolják.
A gyártó létesítmények nagy részét a TFT-Eartworm, a társadalmi és környezetvédelmi normák fejlesztésére szakosodott szervezet már ellenőrizte. A Nambuko a felhasznált fa kiváló tulajdonságai miatt átlagon felüli minőségű termékeket kínál, amelyek hosszú égési idővel és jó hőfejlődéssel rendelkeznek, és nagyon kevés hamu marad az égés után.