Back to top

Robotizált szarvasmarhatelep és precíziós növénytermesztés Mezőhegyesen

Hogyan értékelődött fel az élelmiszerbiztonság kérdése? Milyen válaszokat kell ma adni a gazdák számára egy, a világ élmezőnyéhez tartozó tangazdaságnak? Többek között erről is kérdeztük Lázár Jánost, állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztost a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. sajtótájékoztatója után, ahol a napokban fejeződött be az új tejelő szarvasmarhatelep műszaki átadása.

A magyar mezőgazdaság számára óriási lehetőség az, hogy a koronavírus-járvány hatására az európai országokban erősödött az önellátó képesség iránti igény, vagyis az a törekvés, hogy a lakosságot az országhatáron belül előállított alapvető élelmiszerekkel minden körülmények között el kell tudni látni. Többek között erről is nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak Lázár János, állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.

MMG - Robotizált szarvasmarhatelep és precíziós növénytermesztés Mezőhegyesen

"Magyarország egy kiváló alapanyagexportőr, de sajnos földolgozott terméket kénytelen importálni

- emelte ki Lázár János. - Ezért Magyarország 20 millió embert tudna élelmiszerrel ellátni, de jelen pillanatban 10 milliót se tud. Azért, mert ha bemennek a német vagy osztrák tulajdonban álló üzletbe, akkor ott sokszor szlovák tejet, lengyel sajtot vagy éppenséggel német húsárut vásárolnak, ami szerintem gazdaságilag helytelen. Semmi hasznot nem hoz a magyar vidéknek, másrészről pedig veszélyes az ellátásbiztonság szempontjából. Ha lezárták volna a covid alatt a határokat, akkor Magyarországon élelmiszerellátási problémák léptek volna föl 72 órán belül" - hangsúlyozta a kormánybiztos.

A 2022-ig Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél megvalósuló beruházásokról szólva az új szarvasmarhaistállóban tartott tájékoztatón Lázár János ezeket a beruházásokat az élelmiszerbiztonsággal, és az önellátóképességgel hozta kapcsolatba:

"Mi arra törekszünk, hogy egészséges élelmiszerellátási láncba tudjunk bekapcsolódni.

Először is a vetőmagüzem visszavásárlásával el tudtuk azt érni, hogy Magyarország a mezőhegyesi vetőmagüzem segítségével képes lenne annyi vetőmagot előállítani például kukoricából, ami egy egész éves vetésterületre elegendő lehet,

tehát végszükség esetén a vetőmagüzem ezt is tudja. Szerintem a vetőmagkérdés az élelmiszerbiztonsági kérdés és nemzetbiztonsági kérdés is egyszerre."

A kormánybiztos a magyar vidék jövőjéről úgy véli, hogy Magyarországon a falunak, a vidéknek akkor lesz jövője, hogyha az élelmiszeriparban a magyar nemzeti érdek legalább 80 százalék lesz, tehát ha 80 százalékban magyar kézben lesz az élelmiszeripar, és a magyar emberek magyar élelmiszert esznek. Ez egy lehetőséget teremt minden falun élő számára, mert így ők is belefognak az alapanyaggyártásba és bekapcsolódnak a termelés láncába.

Miért fontos a jövő szempontjából, hogy Mezőhegyesen egy mintaüzem jöjjön létre?

A cél, hogy ez egy mintagazdaság legyen, ahol a legkorszerűbb, legmodernebb 21. századi technológiákat mutatjuk be a gazdák számára. Kiemelten fontos, hogy a fiatalok számára egy korszerű tangazdaság legyen, hiszen egyetemisták és középiskolások – nekünk is van saját középiskolánk – tanulhatják itt meg a modern gazdálkodást. Ezért léptünk óriásit a gépállományunk tekintetében a növénytermesztésben, ahol a legmodernebb precíziós, agrárdigitalizációs gazdálkodást folytatjuk.

Magyarországon egyedülálló módon 6600 hektár talajszkennelést végeztünk el és pontosan tudunk mindent a drónok és a szkennerek segítségével arról a földről, amin próbálunk zöld szempontokat is figyelembe véve, a jövő generáció érdekeit védve gazdálkodni.

Olyan szarvasmarhatelepet, istállókat építettünk, ami a 21. században a legmodernebbnek számít. Verjük Amerikát vagy Nyugat-Európát is.

Teljesen robotizált és automatizált tartástechnológiát biztosítunk. Jó minőségű tejet többet és olcsóbban fogunk előállítani

és ehhez tartozik az öntözőberendezés is, hisz az édesvízkincs a legnagyobb stratégiai kincsünk, és ezzel szeretnénk úgy gazdálkodni, hogy a jövőnk számára több maradjon, tehát hatékonyabban fogjuk felhasználni és ezzel növeljük a növénytermesztésünk produktivitását, ami segíti majd az állattenyésztést is természetesen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy nevezetes firma: Dzseki bácsi

Nevével már a balekoktatás kezdetén megismerkedik a leendő balek. Dzseki bácsi bohém jellemét bemutató történetek közszájon forognak, és nincs olyan bányász, kohász vagy erdész, aki ne mosolyodna el neve hallatán. Sokan csak becenevén ismerik, és nem is tudják, hogy Böszörményi Nagy Károly névre hallgatott e közismert, és egyben a soproni egyetemi élet eddigi legkülönlegesebb alakja.

150 év után visszatértek a szarvasmarhák Londonba

Az emberek igencsak meglepődhetnek, amikor Észak-London legrégibb közparkjában, a Wansteadben látják ezeket az állatokat, mivel a parkot üzemeltető City of London Corporation, a 200 egyedet számláló nyájából válogatott teheneket telepített ide, hogy lelegeljék a füvet.

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak, erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Európai szárazfölditeknősök - Fajok összehasonlítása

A Kistermelők Lapja hasábjain már bemutattuk a görög, mór, szegélyes és a sztyeppi teknősök alapvető igényeit, tartástechnológiáját. Most a fajok közti jellegzetes különbségeket, közös tartásuk lehetőségeit ismertetnénk.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.

Időnként még a kolibrik is megpihennek

Az Andokban néhány madárfaj esténként hibernációhoz hasonló állapotba azaz mély álomba kerül, hogy spóroljon energiájával, ilyenek például a kolibrik is, melyeknek élete felettébb különleges. Ezek a repdeső élőlények még a gerincesek között is híresek gyors anyagcseréjükről és villámgyors életmódjukról, emiatt naponta a saját testtömegüknek megfelelő mennyiségű nektárt fogyasztanak.

Egy kiváló papagájdajka - A nagy sándorpapagáj

A papagájok kézzel nevelése igen nagy odafigyelést és türelmet igényel, mondhatni, a nap 24 órájában leköti a tenyésztőt. Ám az utóbbi években a nagy sándorpa­pagáj ára igencsak lecsökkent, ennek ellenére szívesen tartják a papagájtenyésztők, mert nyugodtan rájuk lehet bízni más rokonfajok tojásait, fiókáit is.

Az ELTE etológusai bizonyították, hogy a macskák is utánozzák az embereket

Az etológiában jól ismert a Tedd azt, amit én! (Do as I Do, DAID) metódus, amely az állatok utánzásos tanulását vizsgálja. Az eleinte csak emberszabású főemlősök ez irányú képességeinek felmérésére hivatott módszert a 2000-es évek közepén az ELTE Etológia tanszékén alkalmazták elsőként kutyákon is.