0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A második jégverés rövid időn belül, ezúttal 1,5 millió eurós a kár

Augusztus utolsó hétvégéjén ismét hatalmas vihar tombolt a szomszédban, Ausztria keleti térségében. Burgenland déli részén, illetve Stájerországban az első becslések szerint 1,5 millió eurós kárt okozott a jég és az intenzív eső.

Ahogy a mezőgazdasági biztosításokra szakosodott Österreichische Hagelversicherung közzétette, a két érintett tartomány számos gazdaságában rövid időn belül ez már a második hasonló eset, augusztus második felében ugyanis egyszer már végigsöpört a térségben egy heves vihar, extrém intenzitású esővel és jéggel.

A biztosító szakembereinek gyors felmérése szerint

a mostani eset mintegy 3000 hektárt érintett,

a súlyos károkat szenvedett mezőgazdasági területek kétharmada található Burgenlandban, egyharmada Stájerországban. A károkat összességében 1,5 millió euróra becsülik, ebből 800 ezer kötődik burgenlandi gazdaságokhoz, 700 ezer a stájerországiakhoz.

Az érintett növénykultúrák között szántóföldiek éppúgy vannak, ahogy ültetvények: kukorica-, szója- és olajtök-táblákat, szőlő- és gyümölcsültetvényeket, valamint kaszálókat egyaránt elvert a jég és az extrém intenzív esőzés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu