0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

PET palack kontra üveg. Melyik a környezetkímélőbb?

Egyre többen foglalkoznak a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdésével, ezért a háztartásokban is figyelembe veszik a vízzel, az energiával való takarékosságot, a hulladék szétválasztásának szükségességét és a műanyagcsomagolások csökkentését. A műanyag gyártók arra mutatnak rá, hogy nem mindig megoldás a műanyagmentesség. Akkor mit válasszunk?

Amikor a környezetvédelemre gondolunk intuitív meggyőződésünket nem mindig erősítik meg a tudományos kutatások eredményei. Példa erre a műanyag csomagolás negatív környezeti hatásának gyakran téves felfogása más anyagokhoz, például üveghez vagy kartonhoz képest. Azt állítják, hogy a műanyag csomagolások teljes életciklusa alatt gyakran a legkisebb környezeti hatással járó megoldást jelentik, mint bármely más típusú csomagolás.

Részletesen elemezve a PET palackok és az üvegpalackok környezetre gyakorolt ​​hatását életük egymást követő szakaszaiban – a gyártástól a szállításon át a felhasználásig – kiderül, hogy a PET palackok sok területen meghatározó előnnyel rendelkeznek az üvegcsomagolással szemben.

Például a PET palackok ökológiai lábnyoma gyakran kisebb, mint az italokhoz használt egyéb csomagolásoké. Sőt, a vissza nem váltható üvegpalackok ökológiai lábnyoma tízszer nagyobb, mint az újrahasznosítható PET palackoké. Az üveg előállításához nagyon magas hőmérsékletre van szükség (1000 ° C felett), amely emellett hatalmas mennyiségű energiát, és így – szén-dioxid-kibocsátást igényel. Az üveg újrahasznosítása szintén óriási hőmérsékletet igényel a műanyagok újrahasznosításához képest.

A műanyag palacknak ​​az az előnye is megvan, hogy sokkal könnyebb, mint egy üveg, és sokkal kevesebb anyagot tartalmaz. Az egy literes PET palack súlya kb. 25 gramm, míg egy hasonló üvegpalack kb. 470 gramm, ezért több mint 18-szor nehezebb, mint az azonos űrtartalmú PET palack. Ennek nagy jelentősége van a szállításkor.

A műanyag kis súlya miatt sokkal kevesebb üzemanyagra van szükség ugyanolyan mennyiségű ital PET palackokban történő szállításához, mint amikor üvegeket használunk. A nagyobb üzemanyag-fogyasztás pedig megnövekedett CO2-kibocsátást jelent, ami negatív hatással van a környezetre.

A PET-palackok mechanikai sérülésekkel szembeni ellenálló képessége szintén fontos a fogyasztók számára. Például kirándulni, sétálni vagy a tengerpartra indulva nagyobb eséllyel viszünk magukkal vizet könnyebb műanyag palackban, mint egy nehezebb üvegben, amely bármelyik pillanatban eltörhet.

Ami a legfontosabb, amint azt a szakértők hangsúlyozzák, a piacon elérhető műanyag csomagolások nagy része újrahasznosítható és újrafelhasználható, ez különösen igaz az italokhoz használt PET palackokra.

A társadalom környezettudatossága növekszik, és manapság, ahogy a kutatások is mutatják, egyre többen belátjuk, hogy a hulladék értékes alapanyag, és megfelelő szelektálással újrahasznosítható, aminek köszönhetően új feladatot adhatunk neki.

És itt van a mikroműanyag-kérdés, ami nemrégiben hangos témává vált.  Egy mikroműanyag részecske akár tízszer is kisebb lehet, mint egy hajszál keresztmetszete, ezért szabad szemmel nem látható a levegőben vagy vízben. Jelenleg nincs hivatalos kidolgozott módszertan a mikroműanyagok mérésére, és nincs tudományos konszenzus az emberi egészségre gyakorolt ​​tényleges hatásukról.

Az eddig elvégzett tanulmányok azonban rámutatnak, hogy  a környezetben lévő mikroműanyagok több, mint a fele autógumiból és építkezésekből származik. További fontos forrás a szintetikus anyagokból készült ruházat, amelyekből mosás közben kimossák a műanyag részecskéket.

A műanyag termékek átfogó életciklus-felmérésén (LCA) kiderült, hogy az újrafelhasználható PET palackok az italok csomagolásaként működnek a legjobban.

Az egyszer használatos üdítőitalos, vagy tejes PET palackok  hasonló környezeti hatással bírnak, mint az újrafelhasználható üvegpalackok.

Újrahasznosított anyagok (úgynevezett rPET) hozzáadása tovább csökkenti ezt a hatást. Már a piacon található számos PET palack újrahasznosított anyagot tartalmaz. Hamarosan az EU-irányelv szerint az italok összes PET csomagolásának tartalmaznia kell ilyen anyagokat.

A végső következtetés azonban meglepő lehet: az összes elemzett alternatíva környezeti hatása szempontjából a legkevésbé környezetbarát csomagolás az egyszer használatos üveg. Csak a fém konzervdoboz képes nagyobb hatást gyakorolni a környezetre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/rp.pl