Back to top

Asztroturisztikai látogatóközpont épül a Bükkben

Az élőhelyek és a fajok védelme mellett a természeti értékek bemutatását is kiemelt feladatként kezelik a nemzeti parkok, hiszen a felmérések is bizonyítják, hogy a pihenni vágyók 75 százaléka túrázással, természetjárással, valamilyen aktív kikapcsolódással, ökoturisztikai élménnyel szeretné összekötni a pihenését – mondta Rácz András Répáshután..

Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Répáshután, az épülő Bükki Csillagdánál tartott sajtótájékoztatót. Az 1,3 milliárd forintból épülő, 650 négyzetméteres központ várhatóan 2021 júliusára készül el, és az ország legkomplexebb csillagdája lesz.

Rácz András kiemelte: az elmúlt 10 évben 60 milliárd forintot fordított az állam természetvédelmi célokra. A nemzeti park igazgatóságok 180 projektet valósítottak meg, melynek segítségével összesen 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarországon egyedülállóan erős állami természetvédelmi rendszer működik, hiszen a 10 nemzeti park igazgatóság működési területe lefedi az ország egészét. Hozzátette: hazánk területének mintegy harmada természetközeli állapotban maradt fenn.

Fotó: Fekete István/AM

A tervek szerint évente 37 ezer látogatót fogad majd a Bükki Csillagda asztroturisztikai látogatóközpont

– mondta el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Rónai Kálmánné hozzátette: a 6,7 méter átmérőjű félgömb alakú, csillagászati távcsöveket rejtő dóm 30 főt tud befogadni. A kupolában kap helyet Magyarország legnagyobb átmérőjű teleszkópja és egy naptávcső. A központ része lesz egy 50 fős planetárium, a kiállított meteoritok között pedig megtalálható lesz egy 30 kg tömegű vasmeteorit és egy 15 kg tömegű kőmeteorit is. A kiállítások mellett egy 4 kilométer hosszú csillagászati tanösvény is várja majd a látogatókat.

Rónai Kálmánné emlékeztetett arra, hogy a beruházás fényszennyezés-mentes védett természeti területen valósul meg, hiszen a Bükki Nemzeti Parkot 2017-ben nyilvánította csillagoségbolt-parkká a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség. Hozzátette:

olyan területekről van szó, amelyek védik az éjszakai égbolt minőségét, emellett kivételes éjszakai éggel rendelkeznek.

A kormány kiemelt célja, hogy 2030-ra hazánk a legélhetőbb európai országok közé tartozzon, ennek része az is, hogyan éljük mindennapjainkat, mennyire élünk egészségesen, vagy éppen mennyit túrázunk – jelentette ki Révész Máriusz. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: 2010 óta 150 turistaház újult meg az országban, jelenleg is 40 létesítmény felújítása zajlik. A kormánybiztos a Bükki Csillagdával kapcsolatban elmondta: a várakozások szerint az ország legmodernebb, legjobban felszerelt csillagdája lesz, amely sok látogatót vonz majd a térségbe.

Forrás: 
AM

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.

A drénezés uniós támogatási lehetőségei

Módosult mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című felhívás, amely immáron lehetővé teszi a felszín alatti dréncsőhálózatok kiépítését. Mindez a fölösleges vízkészletek elvezetését segítheti.

Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Gúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.

Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.