Back to top

A kampány sikeres, de még mindig sereghajtók vagyunk Európában

Az elmúlt három évben 20 százalékkal emelkedett a hazai halfogyasztás, ami köszönhető a „Kapj rá” médiakampánynak, a 70 ezer adag kóstoltató falatnak, és a sikeres szakácsblogoknak – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a 33. Bábolnai Gazdanapokon tartott tájékoztatón. A kampány célja ugyan már félidőben teljesült, ám még mindig túl kevés halat eszünk.

Fotó: Csatlós Norbert
Magyarországon jelenleg 6,7 kg az egy főre eső évente elfogyasztott hal mennyisége, ám az uniós átlag 20-25 kg között van. Idehaza a fogyasztók körében legnépszerűbb halfajták a ponty, az afrikai harcsa és a pisztráng. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a pandémiás időszakában különösen fontos lenne, hogy több egészséges hazai halhúst fogyasszunk, ami erősíti az immunrendszert is.

Fotó: Csatlós Norbert
Lévai Ferenc a MAHAL szóvivője elmondta, hogy

kormányzati intézkedésnek köszönhetően az idén 1200 tonnányi és 800 millió forint értékű pontykészletet helyeztek ki az állami vizekbe segítve ezzel a horgászatot.

Ez a mennyiség a duplája az átlagos években kihelyezett halnak, ám ez a befektetés már az idén megtérül, annak köszönhetően, hogy a horgászlétszám 75-90 ezerrel bővült, a horgászat 12-13 milliárdos háttéripara pedig 3 milliárddal növekedett. Lévai Ferenc kiemelte, hogy a hazai tavakból kikerülő halak rendkívül egészségesek, Európa legbiztonságosabb élelmiszereinek egyike. Ezért arra biztatott mindenkit, arra, hogy legalább hetente egyszer halat fogyasszon: jó alkalom erre a péntek, amit az új, „Hal péntek” kampányukkal is szorgalmaznak.

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampány során 7 éven keresztül kommunikációs és marketingprogram segítségével ösztönözik a halfogyasztást. A cél, hogy a fejenkénti éves halfogyasztás 20%-al növekedjen. A kampány 2023-ban ér véget.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak, erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is, egyre tudatosabbak a vásárlók

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.

8 millió forint értékben rendelünk házhoz pizzát, hamburgert és alkoholt

Átlagban csaknem napi négy rendelést adott le április-májusban a leggyakrabban NetPincérező, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában. Népszerű lett a reggeli rendelés, este pedig az alkohol házhoz szállítás. A pizza még mindig az elsőszámú hazai kedvenc, de rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést.

Személyi okok miatt kerül közvetlen miniszteri irányítás alá az élelmiszerlánc-felügyelet

Október elsejétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel majd.

Akár életveszélyes is lehet az almaallergia

Sok embert érint az almaallergia, amelynek a tünetei általában enyhék, bizonyos esetekben azonban a torok dagadásával és légszomj kialakulásával is járhat.

Az innováció a kulcs a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság eléréséhez

Anne Alonzo vitaindító beszédet mondott a Politico Agriculture and Food Summit - Mezőgazdaság és élelmiszer konferencián. A Corteva Agriscience 2021 júniusában fogja ismertetni a működéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló tervét, hangzott el egy kiemelt jelentőségű rendezvényen, amelyen politikai döntéshozók és a mezőgazdasági ágazat képviselői voltak jelen.

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Az Akasztói szikiponttyal bővült az uniós oltalommal védett magyar termékek köre

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.