Back to top

A kampány sikeres, de még mindig sereghajtók vagyunk Európában

Az elmúlt három évben 20 százalékkal emelkedett a hazai halfogyasztás, ami köszönhető a „Kapj rá” médiakampánynak, a 70 ezer adag kóstoltató falatnak, és a sikeres szakácsblogoknak – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a 33. Bábolnai Gazdanapokon tartott tájékoztatón. A kampány célja ugyan már félidőben teljesült, ám még mindig túl kevés halat eszünk.

Fotó: Csatlós Norbert
Magyarországon jelenleg 6,7 kg az egy főre eső évente elfogyasztott hal mennyisége, ám az uniós átlag 20-25 kg között van. Idehaza a fogyasztók körében legnépszerűbb halfajták a ponty, az afrikai harcsa és a pisztráng. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a pandémiás időszakában különösen fontos lenne, hogy több egészséges hazai halhúst fogyasszunk, ami erősíti az immunrendszert is.

Fotó: Csatlós Norbert
Lévai Ferenc a MAHAL szóvivője elmondta, hogy

kormányzati intézkedésnek köszönhetően az idén 1200 tonnányi és 800 millió forint értékű pontykészletet helyeztek ki az állami vizekbe segítve ezzel a horgászatot.

Ez a mennyiség a duplája az átlagos években kihelyezett halnak, ám ez a befektetés már az idén megtérül, annak köszönhetően, hogy a horgászlétszám 75-90 ezerrel bővült, a horgászat 12-13 milliárdos háttéripara pedig 3 milliárddal növekedett. Lévai Ferenc kiemelte, hogy a hazai tavakból kikerülő halak rendkívül egészségesek, Európa legbiztonságosabb élelmiszereinek egyike. Ezért arra biztatott mindenkit, arra, hogy legalább hetente egyszer halat fogyasszon: jó alkalom erre a péntek, amit az új, „Hal péntek” kampányukkal is szorgalmaznak.

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampány során 7 éven keresztül kommunikációs és marketingprogram segítségével ösztönözik a halfogyasztást. A cél, hogy a fejenkénti éves halfogyasztás 20%-al növekedjen. A kampány 2023-ban ér véget.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Erre figyeljenek a baromfitartók!

Bár Magyarország szeptember elejére visszaszerezte madárinfluenza-mentes besorolását, a baromfitartóknak továbbra is számos dologra oda kell figyelniük, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a vadmadaraktól való újrafertőződés esélyét.

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot

A koronavírus okozta válsághelyzet egyértelművé tette, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban továbbra is fenntartsuk, illetve emeljük ennek a mindannyiunkat érintő és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó területnek a rangját.

A német sertéshús az EU-ban "rekedt"

Növekedett a német húsok mennyisége az európai piacokon, miután az ázsiai országok megtiltották a német húsimportot az afrikai sertéspestis kitörése után. A Reuters szerint Európában a sertésárak körülbelül 14% -kal csökkentek a német húsáruk beragadása miatt.

Márka üdítőital: a magyar szabadalom

Jövőre lesz 50 éve, hogy Budafokon elkészült az első MÁRKA szőlő ízű szénsavas üdítőital-minta a pincegazdaságok kutató laboratóriumában (BKKL).

Idén drasztikusan kevesebb svájci csoki fogyott

Több, mint 14 százalékkal kevesebb csokoládét adtak el a svájci gyártók idén, mint egy éve, melynek fő oka, hogy a vendéglátóiparban - elsősorban a éttermekben és a hotelekben - a járvány miatt jelentősen visszaesett a forgalom.

A hűtési technológiákról tart szakmai programot a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a „TANULJUNK EGYÜTT!” című programsorozat keretében ingyenes szakmai eseményt rendez, amelyen az iparág szereplői megismerhetik, hogyan javítható a termékek minősége a vákuumtechnika segítségével.

Mérföldkő a világhírű sörmárka történetében

A világszerte ismert és kedvelt ír sörmárka a napokban jelentette be, hogy egy növekvő, de számára egészen új piacon jelenik meg új termékével, mely többéves munkát követően nyerte el végleges formáját, s kerülhet a boltok polcaira hamarosan.