Back to top

Precízen vagy precíziósan?

Kerekasztal beszélgetésen boncolgatták szakemberek a ma leginkább foglalkoztató témát, a precíziós gazdálkodást. A precíziós gazdálkodásnak Európában, Magyarországon rövid múltja van, a Bábolnai Gazdanapok Szaktanácsadói Pontján tartott beszélgetésen kereskedő, szaktanácsadó cégek képviselői mellett az oktatás is képviseltette magát.

Mint elhangzott, az agráriumot bő egy évtizede foglalkoztatja a precíziós gazdálkodás témaköre. Sokan kapiskálják, mit is jelent, míg mások csak most csodálkoznak rá mit is jelent a fogalom. Borsiczky István, a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület tagja elmondta, megtisztelő felkérés érkezett, s jövőre nemzetközi konferencia megtartására lesz lehetősége hazánknak.

Míg Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketing igazgatója a gépi háttér meglétét, a 2 centiméter pontosságú gazdálkodás gyakorlatát hangsúlyozta, ugyanakkor felhívta a figyelmet a felgyülemlett adatok kezelésének hiányosságára.

Sokak számára alapvető az automata kormányozás nyújtotta kényelmi komfort, ám ebben a témában a felhasználók az iránymutatók, s nem a szolgáltatók mondják meg, mire is van szükségük.

Heincz Péter, a Syngenta szakértője a növényalapú megközelítést emelte ki. Mint kiemelte, elsősorban ne a a technikai, hanem az agronómiai oldalt vizsgáljuk, a gyakorlati elvárások pedig a kísérletek beállítását hangsúlyozzák.

(Balról) Borsiczky István, Umenhoffer Péter, Heincz Péter, Kauser Jakab és Sisák István
Fotó: kiss gergő
Kauser Jakab, a K-Prec Kft. ügyvezetője rámutatott, egyre szélesebb körben érdeklődnek a termelők a precíziós gazdálkodás iránt. Ez ma már nem elméleti kérdés, sokan a saját gazdaságukra adaptálható megoldásokon gondolkodnak.

A fiatal gazda éveken át csak a növénytermesztéshez szükséges megfelelő adatokat gyűjtötte, majd ezután feldolgozta és elemezte, és csak utána döntötte el, hogy mit, mivel akar megvalósítani.

Mint mondta, mindezek alapján kezelési egységenként valósult meg a vetőmag- és a tápanyag-kijuttatás, sőt még a növényvédelem is.

Országszerte nő a precíziós gazdálkodás iránti érdeklődés, és egyre több gazdálkodó használja a precíziós gazdálkodás eszközeit, műszereit. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán dr. Sisák István tanár úr dolgozta ki a precíziós agrárgazdálkodási szak programját, amelynek irányítása, szakvezetése ma is feladata. Ma már a felsőoktatás is kapcsolódott ehhez a vonulathoz, mivel óriási szerep hárul az egyetemekre.

A felsőoktatásnak az a feladata, hogy többé-kevésbé objektív mércét felállítva értékelje a világot, és ezt a kiegyensúlyozott világképet, szemléletet, tudást adja át a hallgatóknak.

Mosonmagyaróváron 2017-ben indult el elsőként precíziós szakmérnöki képzés Magyarországon, s azóta futótűzként terjedt el az egész országban, ma országosan nyolc egyetemi kar is foglalkozik a témával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Negyedmilliós szépség a múltból

A Mecsek egyik legféltettebb lágyszárú növénye napjainkra szinte csak ezen a vidéken virágzik, kialakulása régmúltba eredeztethető, ugyanis átvészelte a jégkorszakot. A faj fennmaradásának feltétele az előhelyének dinamikus védelme.

150 év után visszatértek a szarvasmarhák Londonba

Az emberek igencsak meglepődhetnek, amikor Észak-London legrégibb közparkjában, a Wansteadben látják ezeket az állatokat, mivel a parkot üzemeltető City of London Corporation, a 200 egyedet számláló nyájából válogatott teheneket telepített ide, hogy lelegeljék a füvet.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Sikeres AXIÁL-kötvényaukció a Budapesti Értéktőzsdén

A Magyar Nemzeti Bank által elindított Növekedési Kötvényprogram keretében (NKP) a magyar mezőgazdaság egyik meghatározó szereplője, az AXIÁL Kft. kötvénykibocsátást hajtott végre. Az aukcióra 2020. szeptember 21-én került sor a Budapesti Értéktőzsde Aukciós Kereskedelmi Rendszerén keresztül.

Kertészeti Kisokos – Fontos kerti teendők a tél beköszönte előtt

Legtöbbünknek az idei nyár nem a nagy jövés menésről szólt, éppen ezért nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, hogy vesse bele magát a kerti munkákba – épp itt van az ideje! Az aktív pihenés jegyében most meg tudjuk alapozni kertünk vagy veteményesünk következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés.

Feltételekkel engedélyezte a versenyhatóság az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedést

A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

Egerészölyv, vörös vércse - Tollas segítőink

A határban leggyakrabban megfigyelhető ragadozó madarak az egerészölyv és a vörös vércse. Nap mint nap láthatjuk őket vitorlázni, egy helyben szitálni, majd lecsapni, mégis keveset tudunk róluk, pedig a hasznunkra lehetnek.

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet, amely többek közt a korábbi a módosításokat harmonizálja, egyértelműsíti, illetve egészíti ki.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.