Back to top

Nyolc cég, 33 kukoricafajtája Bábolnán

Néhány éves kihagyás után újra szerveztek kukorica fajtabemutatót a Bábolnai Gazdanapok keretében. Április 28-án vetették a 8 nemesítőház, illetve vetőmag-forgalmazó által ajánlott fajtákat. A vetőmagok ugyan száraz talajba kerültek, és június kivételével csapadékhiány volt, a gondos növényápolásnak köszönhetően az állományok jól mutatnak, és sokat elárulnak az egyes fajtákról.

A 33 hibridből álló kísérletben a nemesítők, illetve vetőmagos cégek a büszkeségeiket, illetve újdonságaikat vonultatták fel, elsősorban a hazánkban legkeresettebb korai, középkorai érésidejű választékukból. A cégek egymás utáni sorrendjéről sorsolással döntöttek a szervezők, a nemesítői blokkokat pedig szegélyparcellák választják el egymástól. A szemes kukoricák mellett 2 silókukorica-hibrid is helyet kapott, tudtuk meg Kiss Erzsébettől, a kísérlet beállításában szakértőként közreműködött szakembertől.

Újra szerveztek kukoriafajta-bemutatót a Bábolnai Gazdanapokon
Újra szerveztek kukoriafajta-bemutatót a Bábolnai Gazdanapokon
Fotó: Csatlós NOrbert

A Bázismag Kft. kivételesen 5 új hibridet küldött a kísérletbe a 25 fajtás portfoliójából, a gazdák elvárásai alapján döntöttek ezek mellett, tudtuk meg Kasza András Géza kutatásfejlesztési vezetőtől.

A hibrideket Martonvásáron nemesítették, így természetszerűen megfelelnek a hazai adottságoknak.

Az Mv Ducat (FAO 300) kiváló alkalmazkodó képességével, gyors vízleadásával, kiegyenlített termőképességével emelkedik ki. A hasonló tenyészidejű Mv Mardena előnye a szár- és gyökérerőssége és a zöld száron érés. A Dalamer (FAO 320) és a későbbi Somodor (FAO 410) hibridek előnyös tulajdonságai különösen intenzív termesztéstechnológia alkalmazásakor érvényesülnek, viszonylag jobb talajra valók és a megfelelő tápanyag-ellátottságot kimagasló hozammal hálálják meg. Az ezeknél későbbi érésű Illango (FAO 530) szintén meghálálja az intenzív technológiát, jellemzően korai vetésből, októberi betakarítással kategóriájában országos átlag fölött teljesített.

A Syngenta kísérletbe állított 4 hibridje közül

az Sy Ignis és az Sy Minerva annyira új, hogy csak jövőre lesz belőlük üzemi termesztésre vetőmag.

Az eddigi tapasztalatok szerint mindkettőnek kiváló az alkalmazkodó képessége, stresszes körülmények között, heterogén talajon is jól teljesítenek, tudtuk meg Varjú Ákostól és Geiling Jánostól. Az idén már nagyüzemekben is bizonyított a Sy Torino (FAO 350) és az Sy Infinite (FAO 390). A korai Sy Torino 20 szemsoros csöveket hoz, az adja a nagy termőképesség alapját. Gyors vízleadása révén éréscsoportjában az elsők közt aratható. Az Sy Infinite erős szárával, gyökerével emelkedik ki a fajták közül, korán vethető, zöld száron érés jellemzi.

A Tradiso Seeds Kft. francia nemesítésű kukoricahibrideket forgalmaz.

A korai vethetőség, gyors vízleadás, szárazságtűrés, fuzáriumellenállóság és a 10-11 tonnás hektronkénti átlag alapkövetelmény a nemesítéskor.

A bemutatott fajták (Bcool, Rafika, Adenora, Furtado) jól tűrik a hideget, korán virágoznak,. Az utóbbi nagy előny az utóbbi években, amikor júliusban gyakori a 40 C-os közeli hőmérséklet, ilyen melegben ugyanis nem termékenyül jól a kukorica, magyarázta Vörös István.

Szintén a rekordtermésre képes hibridjeit mutatta be Corteva. A Pioneer szegedi nemesítéséből származik mindegyik. A legkorábbi P 9978 (FAO 390) hibridet jó alkalmazkodó, stressztűrő- és elődeinél nagyobb termőképesség jellemzi. A P 0023 (FAO 400) a piac legfiatalabb anyaga, a hatósági vizsgálatokban különösen a szemek gyors vízleadásával tűnt ki, és előnyös tulajdonsága, hogy a fuzáriumfertőzésre kevéssé érzékeny, és a virágzáskori magas hőmérsékletet jól viseli.

A P 9911 (FAO 460) hibridet szívesen vetik az állattartók, mert különösen a baromfik kedvelik a karotinban gazdag, narancssárga árnyalatú szemeit.

2018-ban a Debreceni Egyetem Potenciál kísérletében a legnagyobb hozamot adta, elérte a hektáronként a 22,5 tonnát. Zöld száron érő típus. A négy fajta közül a legújabb, P 0217 (FAO 490) jól viseli a stresszt, jól alkalmazkodik, aszályos évjáratban is megállja a helyét, magas hozamra képes, új dimenziót nyithat a kukoricatermesztésben, mondta Horváth István.

33 hibridet nézhettek meg az érdeklődők
33 hibridet nézhettek meg az érdeklődők
Fotó: Csatlós NOrbert

Kárpát-medencei genetikai anyagokat kínál az Agromag Kft. A kísérletbe került korai fajták közül a Salonta (FAO 360) hazánkban talán még előbb beérik, mint ahogyan azt a regisztráció alapján gondolhatnánk, ezért biztonsággal betakarítható az őszi búza előtt.

A csövek egy magasságban fejlődnek, ami előnyös a betakarításnál, termőképessége és vízleadása a legjobbak közt van.

A Magdalena ((FAO 380) jól alkalmazkodik a különböző területi adottságokhoz, akár 15 tonnás hozamra is képes lófogú hibrid. Zöld száron érő kukorica, kedvező a szem-csutka aránya, tudtuk meg Szabó Gergelytől. A hasonló érésidejű (FAO 430) az Isztria és a Kulák. Az előbbi kettős hasznosítású, azaz silózásra is alkalmas, nagy szem- és zöldterméssel, jó csőaránnyal, magas energiatartalommal.

Kifejezetten jó szárszilárdság jellemzi a Kulákot, a talajra nem igényes, mélyre hatoló gyökérzetével megtalálja a tápanyagot és a vizet. Óriási csöveivel a bábolnai bemutatón is kitűnt.

A Sateen Union az utóbbi 2-3 évben erősítette meg a kukoricakínálatát. A kísérletbe 2 új anyagot és 2 már bevált hibridet választottak be. Az utóbbiak közül a Replik (FAO 380) erős szárú és gyökerű növényei dőlésre nem hajlamosak, és az erős gyökérzet az aszály átvészelésében is segíti. A csövek zöld száron érnek, leszáradásuk gyors, így aratás után nem kell sokat szárítani a szemeket.

A mélyen ülő, így könnyen morzsolódó szemeknek köszönhetően pedig kevés a betakarítási veszteség.

A Badiane (FAO 360) a fajtakísérletekben gyors korai fejlődésével tűnik ki. Hamar zárja a sorokat, ami akadályozza a gyomosodást. Lógó csöveit pedig kevésbé fertőzi a fuzárium. Betakarításnál előny, hogy az állomány nem túl magas, a csuhélevelek pedig gyorsan leszáradnak, magyarázta Varga Viktor.

Az RWA saját portoliójából a Tweetor és a Persic a kései éréscsoportba (FAO 450) tartozik. A növények erős szárúak, dőlésre nem hajlamosak, extenzív és intenzív technológiában is átlag feletti termést adnak. A francia Maisadour nemesítésű fajtákat is az RWA forgalmazza. A bemutatón szereplő Mass 43 P vezérhibrid a kategóriájában, a középkései éréscsoportban több kísérletben is első helyen végzett 2018-ban . Nagyon korán virágzik, kiegyensúlyozott termést várhatunk tőle a körülményektől függetlenül.

A kukoricák nemesítésekor a szemek gyors vízleadásán, nagy termőképességen kívül a szárazságtűrésre fókuszálnak, és ezt a tulajdonságot az RWA is jelöli a fajták jellemzésekor, hívta fel a figyelmet Kiss János vetőmag specialista.

A Kiskun Kutatóközpont két silókukoricát is bemutatott. A Valkűr európai szinten is kiemelkedően magas rekord zöld tömeget ad. Száraz körülmények között is nagy hozamra képes, és az a tulajdonsága fuzáriumfertőzéssel szembeni ellenállósággal párosul. Kiemelkedően magas zöld tömeg és hatalmas csövek jellemzik a szintén silónak nemesített az RF 720 hibridet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.

Nagygépek a földeken - nem csak hasznot hoznak

Az egyre nagyobb méretű traktorok, kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépeknek a súlya is tekintélyes. A leghatalmasabbak magasabbak, mint egy afrikai elefánt, és egy terménnyel teli kombájn akár 36 tonnát is nyomhat - ami egy kisebb elefántcsorda súlyának felel meg.

Génbankot semmisítettek meg az oroszok

Világviszonylatban is jelentős méretű volt Ukrajna egyetlen génbankja, melynek pusztulását Szergej Avramenko, az intézet vezető kutatója jelentett be a Youtube csatornáján.