Back to top

Nyolc cég, 33 kukoricafajtája Bábolnán

Néhány éves kihagyás után újra szerveztek kukorica fajtabemutatót a Bábolnai Gazdanapok keretében. Április 28-án vetették a 8 nemesítőház, illetve vetőmag-forgalmazó által ajánlott fajtákat. A vetőmagok ugyan száraz talajba kerültek, és június kivételével csapadékhiány volt, a gondos növényápolásnak köszönhetően az állományok jól mutatnak, és sokat elárulnak az egyes fajtákról.

A 33 hibridből álló kísérletben a nemesítők, illetve vetőmagos cégek a büszkeségeiket, illetve újdonságaikat vonultatták fel, elsősorban a hazánkban legkeresettebb korai, középkorai érésidejű választékukból. A cégek egymás utáni sorrendjéről sorsolással döntöttek a szervezők, a nemesítői blokkokat pedig szegélyparcellák választják el egymástól. A szemes kukoricák mellett 2 silókukorica-hibrid is helyet kapott, tudtuk meg Kiss Erzsébettől, a kísérlet beállításában szakértőként közreműködött szakembertől.

Újra szerveztek kukoriafajta-bemutatót a Bábolnai Gazdanapokon
Fotó: Csatlós NOrbert

A Bázismag Kft. kivételesen 5 új hibridet küldött a kísérletbe a 25 fajtás portfoliójából, a gazdák elvárásai alapján döntöttek ezek mellett, tudtuk meg Kasza András Géza kutatásfejlesztési vezetőtől.

A hibrideket Martonvásáron nemesítették, így természetszerűen megfelelnek a hazai adottságoknak.

Az Mv Ducat (FAO 300) kiváló alkalmazkodó képességével, gyors vízleadásával, kiegyenlített termőképességével emelkedik ki. A hasonló tenyészidejű Mv Mardena előnye a szár- és gyökérerőssége és a zöld száron érés. A Dalamer (FAO 320) és a későbbi Somodor (FAO 410) hibridek előnyös tulajdonságai különösen intenzív termesztéstechnológia alkalmazásakor érvényesülnek, viszonylag jobb talajra valók és a megfelelő tápanyag-ellátottságot kimagasló hozammal hálálják meg. Az ezeknél későbbi érésű Illango (FAO 530) szintén meghálálja az intenzív technológiát, jellemzően korai vetésből, októberi betakarítással kategóriájában országos átlag fölött teljesített.

A Syngenta kísérletbe állított 4 hibridje közül

az Sy Ignis és az Sy Minerva annyira új, hogy csak jövőre lesz belőlük üzemi termesztésre vetőmag.

Az eddigi tapasztalatok szerint mindkettőnek kiváló az alkalmazkodó képessége, stresszes körülmények között, heterogén talajon is jól teljesítenek, tudtuk meg Varjú Ákostól és Geiling Jánostól. Az idén már nagyüzemekben is bizonyított a Sy Torino (FAO 350) és az Sy Infinite (FAO 390). A korai Sy Torino 20 szemsoros csöveket hoz, az adja a nagy termőképesség alapját. Gyors vízleadása révén éréscsoportjában az elsők közt aratható. Az Sy Infinite erős szárával, gyökerével emelkedik ki a fajták közül, korán vethető, zöld száron érés jellemzi.

A Tradiso Seeds Kft. francia nemesítésű kukoricahibrideket forgalmaz.

A korai vethetőség, gyors vízleadás, szárazságtűrés, fuzáriumellenállóság és a 10-11 tonnás hektronkénti átlag alapkövetelmény a nemesítéskor.

A bemutatott fajták (Bcool, Rafika, Adenora, Furtado) jól tűrik a hideget, korán virágoznak,. Az utóbbi nagy előny az utóbbi években, amikor júliusban gyakori a 40 C-os közeli hőmérséklet, ilyen melegben ugyanis nem termékenyül jól a kukorica, magyarázta Vörös István.

Szintén a rekordtermésre képes hibridjeit mutatta be Corteva. A Pioneer szegedi nemesítéséből származik mindegyik. A legkorábbi P 9978 (FAO 390) hibridet jó alkalmazkodó, stressztűrő- és elődeinél nagyobb termőképesség jellemzi. A P 0023 (FAO 400) a piac legfiatalabb anyaga, a hatósági vizsgálatokban különösen a szemek gyors vízleadásával tűnt ki, és előnyös tulajdonsága, hogy a fuzáriumfertőzésre kevéssé érzékeny, és a virágzáskori magas hőmérsékletet jól viseli.

A P 9911 (FAO 460) hibridet szívesen vetik az állattartók, mert különösen a baromfik kedvelik a karotinban gazdag, narancssárga árnyalatú szemeit.

2018-ban a Debreceni Egyetem Potenciál kísérletében a legnagyobb hozamot adta, elérte a hektáronként a 22,5 tonnát. Zöld száron érő típus. A négy fajta közül a legújabb, P 0217 (FAO 490) jól viseli a stresszt, jól alkalmazkodik, aszályos évjáratban is megállja a helyét, magas hozamra képes, új dimenziót nyithat a kukoricatermesztésben, mondta Horváth István.

33 hibridet nézhettek meg az érdeklődők
Fotó: Csatlós NOrbert

Kárpát-medencei genetikai anyagokat kínál az Agromag Kft. A kísérletbe került korai fajták közül a Salonta (FAO 360) hazánkban talán még előbb beérik, mint ahogyan azt a regisztráció alapján gondolhatnánk, ezért biztonsággal betakarítható az őszi búza előtt.

A csövek egy magasságban fejlődnek, ami előnyös a betakarításnál, termőképessége és vízleadása a legjobbak közt van.

A Magdalena ((FAO 380) jól alkalmazkodik a különböző területi adottságokhoz, akár 15 tonnás hozamra is képes lófogú hibrid. Zöld száron érő kukorica, kedvező a szem-csutka aránya, tudtuk meg Szabó Gergelytől. A hasonló érésidejű (FAO 430) az Isztria és a Kulák. Az előbbi kettős hasznosítású, azaz silózásra is alkalmas, nagy szem- és zöldterméssel, jó csőaránnyal, magas energiatartalommal.

Kifejezetten jó szárszilárdság jellemzi a Kulákot, a talajra nem igényes, mélyre hatoló gyökérzetével megtalálja a tápanyagot és a vizet. Óriási csöveivel a bábolnai bemutatón is kitűnt.

A Sateen Union az utóbbi 2-3 évben erősítette meg a kukoricakínálatát. A kísérletbe 2 új anyagot és 2 már bevált hibridet választottak be. Az utóbbiak közül a Replik (FAO 380) erős szárú és gyökerű növényei dőlésre nem hajlamosak, és az erős gyökérzet az aszály átvészelésében is segíti. A csövek zöld száron érnek, leszáradásuk gyors, így aratás után nem kell sokat szárítani a szemeket.

A mélyen ülő, így könnyen morzsolódó szemeknek köszönhetően pedig kevés a betakarítási veszteség.

A Badiane (FAO 360) a fajtakísérletekben gyors korai fejlődésével tűnik ki. Hamar zárja a sorokat, ami akadályozza a gyomosodást. Lógó csöveit pedig kevésbé fertőzi a fuzárium. Betakarításnál előny, hogy az állomány nem túl magas, a csuhélevelek pedig gyorsan leszáradnak, magyarázta Varga Viktor.

Az RWA saját portoliójából a Tweetor és a Persic a kései éréscsoportba (FAO 450) tartozik. A növények erős szárúak, dőlésre nem hajlamosak, extenzív és intenzív technológiában is átlag feletti termést adnak. A francia Maisadour nemesítésű fajtákat is az RWA forgalmazza. A bemutatón szereplő Mass 43 P vezérhibrid a kategóriájában, a középkései éréscsoportban több kísérletben is első helyen végzett 2018-ban . Nagyon korán virágzik, kiegyensúlyozott termést várhatunk tőle a körülményektől függetlenül.

A kukoricák nemesítésekor a szemek gyors vízleadásán, nagy termőképességen kívül a szárazságtűrésre fókuszálnak, és ezt a tulajdonságot az RWA is jelöli a fajták jellemzésekor, hívta fel a figyelmet Kiss János vetőmag specialista.

A Kiskun Kutatóközpont két silókukoricát is bemutatott. A Valkűr európai szinten is kiemelkedően magas rekord zöld tömeget ad. Száraz körülmények között is nagy hozamra képes, és az a tulajdonsága fuzáriumfertőzéssel szembeni ellenállósággal párosul. Kiemelkedően magas zöld tömeg és hatalmas csövek jellemzik a szintén silónak nemesített az RF 720 hibridet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Betakarítás, árcsökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel, a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatunk a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet, amely többek közt a korábbi a módosításokat harmonizálja, egyértelműsíti, illetve egészíti ki.

A prügyi szójabemutató oldalágai

Évek óta Prügy a meghatározó hazai szójabemutatók egyik helyszíne. Kiváló feltételeket teremt hozzá a helyi mezőgazdasági zrt. és annak elkötelezett elnök-vezérigazgatója, Rácz László. Vegyes termőhelyi adottságok mellett gazdálkodnak, általában akkor sikeres az évük, ha nem túl csapadékos.

Olasz konzorcium apró almával növelné a fogyasztást

Új kezdeményezést indított három nagy olasz almatermelő- és forgalmazó, hogy lendületet adjon az ígéretes snackalma-szektornak. Francia nemesítésű, természetesen apró, de jóízű, könnyen fogyasztható fajtákat vezetnek be a piacra. A Snacking Project nevű szervezetet a VOG és a VI.P termelői szervezetek, valamint a Rivoira G.&F.lli nagykereskedő alapította.

Banánszállítmányba rejtett kokaint találtak az odesszai kikötőben

Szeptemberben már a negyedik kokainszállítmányt fogták el az ukrán hatóságok az odesszai kikötőben, adta hírül a helyi sajtó nyomán a freshfruitportal.com. Minden alkalommal banánt szállító hűtőkonténerekbe rejtették a kábítószert.

Olaszországban megtalálták a pöttyösszárnyú muslica természetes ellenségét

Olaszországi gyümölcsösöket mértek föl azzal a céllal, hogy biológiai védekezést dolgozzanak ki a pöttyösszárnyú muslica ellen. Sikerült megtalálni az Ázsiából származó Leptoplinia japonica fürkészdarazsat, ami további két parazitoid mellett a megoldáshoz vezethet. Ez egyben a faj első európai azonosítása.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Jön a csapadék

A hét első felében az ország nagy részén még tovább száradtak a talajok, ami jelentősen megnehezítette az őszi kalászosok vetése előtti talaj előkészítést és a repce korai fejlődését, erősödését is. A folytatásban azonban változik időjárásunk, pénteken nyugat felől egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, melyek szombatra a keleti, északkeleti országrészt is elérik.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Ünnepélyesen adták át a gépszínt, irodaházat és egyéb kiszolgáló épületeket a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. Somogycsicsói sertéstelepén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.