Back to top

Nyolc cég, 33 kukoricafajtája Bábolnán

Néhány éves kihagyás után újra szerveztek kukorica fajtabemutatót a Bábolnai Gazdanapok keretében. Április 28-án vetették a 8 nemesítőház, illetve vetőmag-forgalmazó által ajánlott fajtákat. A vetőmagok ugyan száraz talajba kerültek, és június kivételével csapadékhiány volt, a gondos növényápolásnak köszönhetően az állományok jól mutatnak, és sokat elárulnak az egyes fajtákról.

A 33 hibridből álló kísérletben a nemesítők, illetve vetőmagos cégek a büszkeségeiket, illetve újdonságaikat vonultatták fel, elsősorban a hazánkban legkeresettebb korai, középkorai érésidejű választékukból. A cégek egymás utáni sorrendjéről sorsolással döntöttek a szervezők, a nemesítői blokkokat pedig szegélyparcellák választják el egymástól. A szemes kukoricák mellett 2 silókukorica-hibrid is helyet kapott, tudtuk meg Kiss Erzsébettől, a kísérlet beállításában szakértőként közreműködött szakembertől.

Újra szerveztek kukoriafajta-bemutatót a Bábolnai Gazdanapokon
Fotó: Csatlós NOrbert

A Bázismag Kft. kivételesen 5 új hibridet küldött a kísérletbe a 25 fajtás portfoliójából, a gazdák elvárásai alapján döntöttek ezek mellett, tudtuk meg Kasza András Géza kutatásfejlesztési vezetőtől.

A hibrideket Martonvásáron nemesítették, így természetszerűen megfelelnek a hazai adottságoknak.

Az Mv Ducat (FAO 300) kiváló alkalmazkodó képességével, gyors vízleadásával, kiegyenlített termőképességével emelkedik ki. A hasonló tenyészidejű Mv Mardena előnye a szár- és gyökérerőssége és a zöld száron érés. A Dalamer (FAO 320) és a későbbi Somodor (FAO 410) hibridek előnyös tulajdonságai különösen intenzív termesztéstechnológia alkalmazásakor érvényesülnek, viszonylag jobb talajra valók és a megfelelő tápanyag-ellátottságot kimagasló hozammal hálálják meg. Az ezeknél későbbi érésű Illango (FAO 530) szintén meghálálja az intenzív technológiát, jellemzően korai vetésből, októberi betakarítással kategóriájában országos átlag fölött teljesített.

A Syngenta kísérletbe állított 4 hibridje közül

az Sy Ignis és az Sy Minerva annyira új, hogy csak jövőre lesz belőlük üzemi termesztésre vetőmag.

Az eddigi tapasztalatok szerint mindkettőnek kiváló az alkalmazkodó képessége, stresszes körülmények között, heterogén talajon is jól teljesítenek, tudtuk meg Varjú Ákostól és Geiling Jánostól. Az idén már nagyüzemekben is bizonyított a Sy Torino (FAO 350) és az Sy Infinite (FAO 390). A korai Sy Torino 20 szemsoros csöveket hoz, az adja a nagy termőképesség alapját. Gyors vízleadása révén éréscsoportjában az elsők közt aratható. Az Sy Infinite erős szárával, gyökerével emelkedik ki a fajták közül, korán vethető, zöld száron érés jellemzi.

A Tradiso Seeds Kft. francia nemesítésű kukoricahibrideket forgalmaz.

A korai vethetőség, gyors vízleadás, szárazságtűrés, fuzáriumellenállóság és a 10-11 tonnás hektronkénti átlag alapkövetelmény a nemesítéskor.

A bemutatott fajták (Bcool, Rafika, Adenora, Furtado) jól tűrik a hideget, korán virágoznak,. Az utóbbi nagy előny az utóbbi években, amikor júliusban gyakori a 40 C-os közeli hőmérséklet, ilyen melegben ugyanis nem termékenyül jól a kukorica, magyarázta Vörös István.

Szintén a rekordtermésre képes hibridjeit mutatta be Corteva. A Pioneer szegedi nemesítéséből származik mindegyik. A legkorábbi P 9978 (FAO 390) hibridet jó alkalmazkodó, stressztűrő- és elődeinél nagyobb termőképesség jellemzi. A P 0023 (FAO 400) a piac legfiatalabb anyaga, a hatósági vizsgálatokban különösen a szemek gyors vízleadásával tűnt ki, és előnyös tulajdonsága, hogy a fuzáriumfertőzésre kevéssé érzékeny, és a virágzáskori magas hőmérsékletet jól viseli.

A P 9911 (FAO 460) hibridet szívesen vetik az állattartók, mert különösen a baromfik kedvelik a karotinban gazdag, narancssárga árnyalatú szemeit.

2018-ban a Debreceni Egyetem Potenciál kísérletében a legnagyobb hozamot adta, elérte a hektáronként a 22,5 tonnát. Zöld száron érő típus. A négy fajta közül a legújabb, P 0217 (FAO 490) jól viseli a stresszt, jól alkalmazkodik, aszályos évjáratban is megállja a helyét, magas hozamra képes, új dimenziót nyithat a kukoricatermesztésben, mondta Horváth István.

33 hibridet nézhettek meg az érdeklődők
Fotó: Csatlós NOrbert

Kárpát-medencei genetikai anyagokat kínál az Agromag Kft. A kísérletbe került korai fajták közül a Salonta (FAO 360) hazánkban talán még előbb beérik, mint ahogyan azt a regisztráció alapján gondolhatnánk, ezért biztonsággal betakarítható az őszi búza előtt.

A csövek egy magasságban fejlődnek, ami előnyös a betakarításnál, termőképessége és vízleadása a legjobbak közt van.

A Magdalena ((FAO 380) jól alkalmazkodik a különböző területi adottságokhoz, akár 15 tonnás hozamra is képes lófogú hibrid. Zöld száron érő kukorica, kedvező a szem-csutka aránya, tudtuk meg Szabó Gergelytől. A hasonló érésidejű (FAO 430) az Isztria és a Kulák. Az előbbi kettős hasznosítású, azaz silózásra is alkalmas, nagy szem- és zöldterméssel, jó csőaránnyal, magas energiatartalommal.

Kifejezetten jó szárszilárdság jellemzi a Kulákot, a talajra nem igényes, mélyre hatoló gyökérzetével megtalálja a tápanyagot és a vizet. Óriási csöveivel a bábolnai bemutatón is kitűnt.

A Sateen Union az utóbbi 2-3 évben erősítette meg a kukoricakínálatát. A kísérletbe 2 új anyagot és 2 már bevált hibridet választottak be. Az utóbbiak közül a Replik (FAO 380) erős szárú és gyökerű növényei dőlésre nem hajlamosak, és az erős gyökérzet az aszály átvészelésében is segíti. A csövek zöld száron érnek, leszáradásuk gyors, így aratás után nem kell sokat szárítani a szemeket.

A mélyen ülő, így könnyen morzsolódó szemeknek köszönhetően pedig kevés a betakarítási veszteség.

A Badiane (FAO 360) a fajtakísérletekben gyors korai fejlődésével tűnik ki. Hamar zárja a sorokat, ami akadályozza a gyomosodást. Lógó csöveit pedig kevésbé fertőzi a fuzárium. Betakarításnál előny, hogy az állomány nem túl magas, a csuhélevelek pedig gyorsan leszáradnak, magyarázta Varga Viktor.

Az RWA saját portoliójából a Tweetor és a Persic a kései éréscsoportba (FAO 450) tartozik. A növények erős szárúak, dőlésre nem hajlamosak, extenzív és intenzív technológiában is átlag feletti termést adnak. A francia Maisadour nemesítésű fajtákat is az RWA forgalmazza. A bemutatón szereplő Mass 43 P vezérhibrid a kategóriájában, a középkései éréscsoportban több kísérletben is első helyen végzett 2018-ban . Nagyon korán virágzik, kiegyensúlyozott termést várhatunk tőle a körülményektől függetlenül.

A kukoricák nemesítésekor a szemek gyors vízleadásán, nagy termőképességen kívül a szárazságtűrésre fókuszálnak, és ezt a tulajdonságot az RWA is jelöli a fajták jellemzésekor, hívta fel a figyelmet Kiss János vetőmag specialista.

A Kiskun Kutatóközpont két silókukoricát is bemutatott. A Valkűr európai szinten is kiemelkedően magas rekord zöld tömeget ad. Száraz körülmények között is nagy hozamra képes, és az a tulajdonsága fuzáriumfertőzéssel szembeni ellenállósággal párosul. Kiemelkedően magas zöld tömeg és hatalmas csövek jellemzik a szintén silónak nemesített az RF 720 hibridet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Tápanyag és talajfertőtlenítő egyben, ez a Force Evo

Jövőre három új növényvédő szert vezet be a Syngenta: az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra a szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig a talajfertőtlenítő és a teljes értékű startertrágya kombinációja. Az utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibridkukorica termesztéséhez ajánlják, hangzott el az online bemutatón.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Szklerotinia: a talajból érkező veszedelem

Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a szklerotiniától! A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat - a repcét, a napraforgót és a szóját - is „kedveli”.

Májusi fagy, betakarítási rekord

Május 13-ára virradóra -4 fokot mértek Nagyecseden. Ez tovább tetézte a bajokat, mert akkor már itt volt a koronavírus, javában tartott a 10 hetes aszály, amire jött ez az esemény, amilyenre ma élő gazdák nem emlékezhettek: lefagyott a fiatal, két- négyleveles kukorica. Kósa Sándor, saját bevallása szerint, annyit mondott: itt a csőd, ebből nem lesz semmi.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

A siker küszöbén a muraközi ló

Új fejezetet nyitott a muraközi ló regenerálásában, amikor 2016 októberében V. Németh Zsolt államtitkár bejelentette a muraközi kutatási program indítását.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.