0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Lovaskocsival az arborétumban

A Bábolnai Arborétumot még 1965-ben létesítették. A 60-as évek elején, dr. Burgert Róbert kezdeményezésére kezdték meg az ültetést e gyűjteményes kertben, aminek helyén egykor szántóföld volt. Az állomány mára igen látványos méretű lett korából adódóan. A 33. Bábolnai Gazdanapok ideje alatt is látogatható volt az arborétum, méghozzá lovaskocsival.

Nagy, árnyas fák alatt vezet az út a vadállatokat bemutató részig. Itt barátságos dámok csapata és egy vaddisznó jön elő, azt várva, hogy a látogatóktól valami zöldtakarmány bejut a karámokba.

Az arborétum kellemes kikapcsolódást kínál minden érdeklődőnek, szabadon és ingyenesen látogatható.

A sétákra kialakított utak körül 335 lombos, 156 örökzöld-, és cserjefajban gyönyörködhetünk, melyek telepítését azzal a céllal kezdték, hogy a minél több fajtájú, alakú és változatú növény egy kulturált és esztétikus zöldövezetet hozzon létre.

A Bábolnai arborétum és állatpark különlegessége, Európa egyedülálló látványossága a Híres
Lovak Emlékhelye, ami a világhírű bábolnai arab ménes leghíresebb lovainak
– nagyobb része arab telivér és shagya arab – állít emléket. Mivel Bábolnához tartozik Dióspuszta is, ahol angol telivéreket tenyésztenek, ezért az emlékparkban angol telivérek sírhalmai is helyet kaptak. 18 emlékdombon erdélyi mintával díszített kopjafás sírhalmok és márványtáblák emlékeztetnek 54 lóra. Az állatok sírjai hármas csoportokban helyezkednek el az örökzöldek és a hatalmas fák lombjai között. A márványtáblán az állatok neve, valamint születésük és haláluk ideje is olvasható.

A növények közül érdemes megemlíteni a bejárat mellett található júdásfát (Cercis siliquastrum) melynek különlegessége hogy kauliflor növény, azaz a virágok és később a termések közvetlenül a törzsön és a vastagabb ágakon jelennek meg. A tiszafa (Taxus baccata) piros termései is már beérettek így szeptember közepére.

A színes magköpeny nagyon ízletes, ám a benne levő magot véletlenül sem szabad lenyelni, mint ahogy a növény többi részét sem, mert minden része mérgező, a piros magköpenyt leszámítva.

Az aljnövényzetben sokféle lágyszárú most tartja nyár végi másodvirágzását, így a fehér hólyagos habszegfű és a kék mezei katáng is nyílok még a fék közötti naposabb részeken. Foltokban megtalálhatjuk a szagos müge csoportjait, mely kiváló gyógynövény, emellett pedig botanikai érdekesség, hisz ilyen szabályos örvös levélállással kevés növény büszkélkedhet…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu