0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Az emberi szervezet fogékonnyá válik gombás megbetegedésekre antibiotikum kúrát követően, de a túlzott cukorfogyasztás is növeli az esélyt a fertőzésre.

Érdemes még olyan külső tényezőket is megemlíteni, mint a megfelelő ruházat és cipő, hiszen a gyakori izzadás okozta folyamatosan nedves környezet szintén kedvez a gombás fertőzéseknek.

A gombás betegségek kezelése gyógyszeripari szerekkel sem egyszerű és gyorsan elvégezhető feladat, így a szelídebb növényi gyógymód választásakor még nagyobb türelemre lesz szükség, hosszú hónapokra, vagy a fertőzés mértékétől akár egy évre is. Nem elegendő csak a tünetet kezelni. Gombás megbetegedés esetén érdemes alkalmanként az immunrendszert erősítő teakeverékeket fogyasztani. Emellett étrendünkben csökkentsük a cukor fogyasztását, és használjunk jól szellőző ruházatot. Ezután pedig jöhetnek a gombaölő hatású gyógynövények külsőleg és belsőleg alkalmazva.

Gombaölő hatású gyógyteák

A következő gyógynövények teáinak van gombaölő hatása: apróbojtorján, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, körömvirág, szurokfű, rozmaring, orvosi zsálya. Ezek keverékéből készítsünk forrázatot, és naponta 0,5-1 liternyi mennyiséget fogyasszunk belőlük. Édesítésre cukor, vagy méz helyett használjunk jázminpakócát (Stevia rebaudiana), citromfüvet, mértékkel somkórót tehát édesebb ízű gyógynövényekkel javítsuk fel a keverék ízét, ha szükséges.

Ecsetelő gombás bőrre

A gombás betegségek fő ellensége a fokhagyma, valamint a még erősebb hatással bíró medvehagyma. Ezeket kiegészíthetjük további, a hatást erősítő gyógynövényekkel. Készítsünk tinktúrát, azaz alkoholos kivonatot. Az alkoholba tegyünk aprított fokhagymát, medvehagyma leveleket, dió zöld kopácsát (a még éretlen termés burka), tölgyfakérget (az idei vesszők kérgét használjuk), kakukkfüvet, körömvirágot, borsikafüvet.

A szer alkotórészei nem egyszerre gyűjthetők, ami nem baj, folyamatosan rakjuk ezeket bele az alkoholba, és naponta rázzuk fel. Az összetevők egymáshoz viszonyított aránya körülbelül 1:1 legyen, fokhagymából használhatunk többet. Az így elkészült szert külsőleg ecsetelésre használjuk, naponta akár többször is. Belsőleg is fogyasszuk, naponta két-három alkalommal 10-20 cseppet téve a gyógyteánkba.

Fürdőkeverék gombafertőzésre

Amennyiben nagy bőrfelületen van a fertőzés, készíthetünk lábfürdőt is. Az összetevők az ecsetelőnél leírtakhoz hasonlóak. Két liter vízbe áztassunk be 2-2 dkg dió-kopácsot, tölgyfakérget, hagyjuk állni másnapig, majd akkor 20 percig főzzük. A forralás végén adjuk hozzá a 2-2 evőkanálnyi  körömvirágot, kakukkfüvet és zsályát. Miután kihűlt, leszűrjük, és hozzáöntünk 1-2 evőkanál almaecetet. Fürdővízbe öntve lábfürdőként, borogatásként használhatjuk.

Hintőpor gomba ellen

A gombás fertőzés gyakran az ujjközökben és olyan helyeken jelenik meg, ahol nedvességet talál. A hintőporok alkalmazásával e nedvességet megszüntetjük, azaz a gomba számára kedvező körülményeket kedvezőtlenné változtatjuk. A már említett gyógynövények szárítmányait daráljuk porrá és keverjük hintőporhoz.

Bőrgomba elleni kenőcs

Az alaprecept szerint 10 dkg tiszta házi sertészsírban – amit olívaolajjal helyettesíthetünk – kevergetve negyed órán át melegítsünk aprított friss borsikafüvet, kakukkfüvet, diókopácsot, körömvirág szirmait, és zsályaleveleket. Miután kihűlt kezdjük újra a műveletet még 4-5 alkalommal ismételjük meg, végül szűrés után tegyük tégelyekbe. Ha reszelt méhviaszt is keverünk hozzá, akkor sűrűbb krémet kapunk. A melegítést jobb, ha vízfürdőben végezzük, ne közvetlenül lángon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu