0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Virginijus Sinkevičius úgy nyilatkozott, hogy „a halászat határait meg kell szabni, egy sürgető és szükséges válaszként a biodiverzitási és éghajlat változási problémákra”. Az óceánok vadvilágának hanyatlásában a halászat az egyik főbb közreműködő. Mégis nem maga a halászat az, ami károsítja az óceánokat, hanem, ha eléri a túlzott mennyiséget. Akkor kezdődik a probléma, amikor már nem tud újraszaporodni a vízi populáció.

A túlhalászat azt jelenti, hogy több halat fogunk ki a vízből, mint amennyi újratud telepedni.

A készletek csökkennek és a zsugorodó állomány csak kis mennyiségű kapást tud biztosítani. A WWF közleménye szerint a tavakban, folyókban és óceánokban történő túlhalászat volt az egyik komponens, mely előidézte a masszív biológiai sokszínűség pusztulását a világon. A Living Planet 2020-as közleménye rámutat arra, hogy muszáj változtatni azon az úton, amin járunk, ha el akarjuk kerülni a visszafordíthatatlan változásokat.

„A túlhalászat és annak következményei az egyik főokozója a biodiverzitásbeli veszteségnek az óceánokban” – mondta Prof. Alex Rogers, a Rev Ocean tudományos igazgatója.

Egészséges és produktív óceánra van szükségünk, és ehhez a túlhalászat megszüntetése jelenti a kulcsot.

Főként ez tehet a klímaváltozás hatásairól, amivel szembesülünk napjainkban is, valamint hatással van az egész óceánra, beleértve a halakat is.

Mint tudós – folytatta – én az Európai Unió figyelmét hívtam fel arra, hogy az ökoszisztéma alapú halászat kritikus hatással van az óceánok egészségére és a klímaváltozás okozta kapacitásra. Az emberi egészség számára is létfontosságú, beleértve a jövő generációit is.

Csökkentsük a kifogott halak mennyiségét

Az Európai Unióban becsült adatok szerint a túlhalászat közel 38 százaléka az Atlanti-óceán északkeleti részében és a Balti-tengerben történik, míg 87 százaléka a Földközi- és Fekete-tengerben. A szakértők az Európai Uniót vádolják, amiért tavaly hibásan mérték fel a fenntarthatósági pontokat a halászati kvóta szabályozásakor. A túlhalászat megszüntetésének határideje 2015 volt, ennek ellenére 2020-ban a halászati korlát még magasabb lett, mint amit a tudósok javasoltak. Az éves korlátozást 2021-ig fogadták el, az új közleményt pedig az Európai Uniónak és az Európai Parlament tagjainak továbbítják.

A felhívás aláírói az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az EU tagállamait sürgetik, hogy bemutassanak egy korlátozást, amely tudományos alapokon nyugszik annak érdekében, hogy megmentsék az óceánokat.

Fontos a halászatot ökológiai szempontok alapján szabályozni és meghatározó lépéseket tenni a probléma ellen mielőtt túl késő lenne.

„Most az Európai Uniónak kell gondoskodnia arról, hogy az óceánok egészsége legyen a középpontban, amely segíthet a természeti és a klímaváltozás okozta problémákban – ezáltal végleg pontot kell tenniük a túlhalászat kérdésére – mondta Rebecca Hubbard, az Our Fish programügyi előadója.

Forrás: euronews.com