Back to top

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Képzeljük el Őfelségét egy hosszú nap végén, amikor befejezi hivatalos elfoglaltságait és megpihen egy pohár itallal, két szeretett corgija (Vulcan és Candy) társaságában.

A királyi kamrában számtalan márkájú alkohol található, de ennek ellenére csak egy olyan, amit már több mint öt éven keresztül szolgálnak fel a királyi háztartásban. Korlátlan mennyiségben rejt különlegességeket a királyi italszekrény ilyen például az Agnostura Bitter keserű likőr, Bacardi rum, Martini, Bollinger, GH Mumm és Krug pezsgők, valamint a jól ismert Johnnie Walker skót whisky.

Melyik a királynő kedvence? És milyen gyakran fogyasztja?

Darren McGrady, II. Erzsébet királynő egykori személyes főszakácsa, aki majdnem egy évtizedig szolgálta őfelségét, később pedig Diana hercegnőt és két fiát Williamet és Harryt rendszeresen fecsegett arról, hogy mit eszik a királynő egy napon.

Az egykori főszakács a YouTube-on videósorozatot tett közzé, amiben mesélt arról hogyan zajlott a munkája a királyi udvarban 1982 és 1993 között.

Innen megtudjuk, hogy a királynő naponta négyszer evett kis adagokban és minden alkalommal elfogyasztotta délutáni teáját, még akkor is, amikor Ausztráliát járta be a Royal Yacht Britannia fedélzetén.

Amikor II. Erzsébet kedvenc alkoholos italáról volt szó kiderült, hogy a gint és a Dubonnet-et (édes, boralapú aperitif) kedveli különösen - mondta McGrady.

 Ennek az italkombinációnak a keverési módja a palotában rendszerint 2 rész vermut és 1 rész gin arányokban történik.

McGrady három éve a könyvbemutatóján tisztázott egy félreértést, amit egy interjú után tettek közzé az újságok. A cikk arról szólt, hogy a királynő négyszer iszik egy nap, de a beszédében elmondta, hogy telefonon adott interjút, emiatt alakult ki ez a félreértés. „A királynő spicces állapotban lenne, ha ilyen sokat inna” - mondta.

A gin és vermut tökéletes kombinációján kívül, a királynő időnként szeret a vacsorája mellé meginni egy pohár édes, német bort.

„Csak esténként, bizonyára nem iszik négy pohárral egy nap.” – mondta McGrady.

Hogy vásárolható meg a palota saját márkás ginje?

Júliusban bejelentették, hogy a Buckingham palota saját márkás gint vezet be a piacra, amelynek összetevőit a királynő londoni rezidenciájának kertjéből szedtek. Az ital fő alkotóelemeit alkotják a galagonyabogyók, citromkórók, szederfa levelek és babérlevelek. Citrusos és gyógynövényes aroma járja át az italt, melynek alkohol tartalma 40%.

Egy üveg királyi udvarból származó gin 40 fontba kerül, ami nagyjából 15 000 forintnak felel meg.

Miután a gint forgalmazni kezdte a Royal Collecion Trust, nyolc órán belül felvásárolták az összes készleten lévő terméket. A vállalat szóvivője közölte, hogy elégedett a visszajelzésekkel, és hamarosan újra elérhető lesz a termék.

Forrás: 
www.independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz hektárra bővítik - Fürtös paradicsom termesztése Felgyőn

A felgyői Profi-Tom Kft. folyamatosan fejlődik 2016-os megalapítása óta. A kezdetben épített három hektár üvegházat tavaly ősszel ugyanennyivel bővítették, így már hat hektáron hajtatnak fürtös paradicsomot. A közeljövőben pedig újabb négy hektár üvegházat építenek, amit ha a piac úgy kívánja, évenként két kultúra kígyóuborkával, és utána koktélparadicsommal hasznosítanak.

Megújult a John Deere 9R traktorszériája

A világ vezető traktorgyártója, az amerikai John Deere legnagyobb teljesítményű, JD 9R traktorcsaládjának nyolc modellje is megújult 2021-re.

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként, mint olyan foglalkozást, amire az elődök tisztelete kötelezi – még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben.

A koronavírus-járványt még a belga sörpiac is megsínyli

A belga sörpiacon tíz év óta először fordult elő, hogy a belföldi értékesítés és az export visszaesett: mindkettő 18%-kal csökkent. A kiskereskedelmi szektorban a sörfogyasztás 2,6%-os enyhe növekedést mutatott, de a vendéglátóhelyi sörfogyasztás nem meglepő módon minden idők legalacsonyabb szintjére, -47,8%-ra zuhant.

Különleges sárgadinnye

A BASF új dimenziót nyitott legújabb sárgadinnyefajtájával, amelyet Sunup néven hoztak forgalomba. Az aranysárga héj, valamint a narancssárga, szilárd, lédús, édes gyümölcshús teszi különlegessé ezt a fajtát. Megjelenése a kan­talup dinnyére emlékeztet, azonban attól megkülönbözteti a héj hálózott, parás felülete.

Újra "lecsap" a Brexit - Sofőrhiány miatt hetente több tonna élelmiszer megy veszendőbe

Angliában a Tesco tette közzé, hogy csaknem 50 tonna élelmiszer kerül a kukába hetente, miközben a szakértők a kamionsofőr hiányra hívják fel a brit kormány figyelmét.

Összeállt a két tejóriás - A Dale Farm ellátási szerződést kötött az Arlával

Az Egyesült Királyság két legnagyobb tejipari vállalata, a Dale Farm és az Arla Foods első alkalommal társult egy jelentős ellátási partnerség keretében.

Ne dobd ki, inkább add el olcsóbban - applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy új applikáció lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket. A Phenix vállalat alkalmazása Európa több országában már elérhető.

Vajon hús-e a laborhús és mi a helyzet a vegán kolbásszal?

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba.

A precíziós gazdálkodás alapja

Fontos tanácskozásra és gépbemutatóra invitálta a szolnoki központú Magtár Kft. a partnereit. A rendezvény lehetőséget teremtett minden precíziós pályázathoz kapcsolódó technológia megismerésére. Munkaállomásokon, gyakorlatban mutatták meg a vezető mezőgazdasági technológiákat és adtak a résztvevőknek tanácsot ezek beillesztésére a digitális átállás pályázat keretén belül.