Back to top

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Az első részben a varroózisról és a vírusokról volt szó dióhéjban. A betegség gyakorlati felismerésének alapvető eleme a varroafertőzöttség megállapítása a méhészetben. Két olyan módszer is létezik, amely segítségével anélkül megállapíthatjuk az atkafertőzöttség mértékét, hogy magukat a méheket szükségtelenül feláldoznánk. Az egyik módszer porcukor, a másik pedig szén-dioxid (CO2) alkalmazásával történik, mely utóbbiról olvashattunk a cikk első részében.

Az alkohol, a szappanos-vizes lemosás és az éter is alkalmas a felnőtt méheken tartózkodó atkák számának meghatározására, viszont ezeknél a módszereknél sajnos a vizsgálati alanyként felhasznált méheket is fel kell áldozni.

Az alkoholos lemosás is szintén egy üvegben történik. Az üvegben összegyűjtött méhekre alkoholt öntünk, és addig kavarjuk őket, amíg az atkák le nem esnek a méhekről. Az alkoholos méhelegyet egy szűrőn keresztül kell kiönteni, hogy az atkákat a méhektől el tudjuk választani. Az éteres megoldás esetén egy hálóval az üveg aljára szorított méheket gázzal elpusztítjuk, aztán befújjuk őket éterrel és 1 percig rázzuk az üveget, hogy az atkákat a méhekről eltávolítsuk.

Az üveget az oldalára fordítjuk, háromszor megforgatjuk hossztengelye körül és megszámoljuk az üveg falára tapadt atkákat.

Lassan félszáz éve kezdett elterjedni a varroa atka a világon, és máig a legnagyobb problémát okozza a méhészetekben
Ahhoz, hogy a fiasítás fertőzöttségének mértékét meg tudjuk állapítani, legalább 200 fedett dolgozó- és herefias sejtet kell kibontanunk és megvizsgálnunk atkák után kutatva, majd a talált atkák számából átlagot vonni. Hogy a természetes atkahullást meg tudjuk állapítani, a kaptárokat higiénikus aljdeszkával kell felszerelnünk, így a kaptárból lehulló hulladékot meg tudjuk vizsgálni. A deszkát feltétlenül hálóval kell elválasztanunk a méhektől, hogy azok ne legyenek képesek eltávolítani a kaptárból az atkatetemeket.

A háló szemméretét úgy kell megválasztani, hogy az elpusztult atka át tudjon esni rajta.

A fedett fiasítással rendelkező családoknál a nyár folyamán lehullott kaptárhulladék vizsgálata kínálja a legjobb megoldást az atkapopuláció meghatározására. Alacsony fertőzöttségi szintnél kémiai szerek alkalmazása nélkül is találhatunk atkatetemeket a kaptárhulladékban. Ez egy igen könnyen alkalmazható módszer, viszont korlátozott hatásfokú, mivel az aljdeszkáról hangyák, illetve egyéb rovarok is távolítanak el atkatetemeket.

A méhek vírusos fertőzöttségét leginkább klinikai vizsgálatok útján lehet megállapítani. A deformáltszárny-vírust (Deformed Wing Syndrome – DWS) könnyű felismerni a kisebb, sötétebb, deformált szárnnyal rendelkező méhekről és egyéb külsőségekről. A méhek ugyancsak sokkal agresszívabbak, amikor a DWS jelen van a kaptárban, mivel a vírus a méhek agyában is szaporodik.

A krónikus méhbénulás esetén (Chronic Bee Paralysis Virus – CBPV) remegő méheket és a szárnyukat rezgető méheket figyelhetünk meg a kaptár bejáratánál.

A méhek a fertőzés miatt elveszítik a képességüket a repülésre, illetve szőrzetüket, minek következtében a család egészséges tagjai kiközösítik őket. Az akut méhbénulás (Acute Bee Paralysis Virus – ABPV) vírusa a méh zsírsejtjeiben van jelen és magas elhullási arányt tud produkálni a felnőtt méhek körében, amennyiben magas az atkafertőzöttség aránya is. A tömlős költésrothadás (Sac Brood Virus – SBV) a méhlárva vírusa, amely hatását a lefedést követően fejti ki. A klinikailag beteg sejtek fedele lyukacsos, benne a lárva felpuffadt állapotban van, amely egy folyadékkal teli tömlőre emlékeztet. A betegség előrehaladtával a lárva színe sárgás-barnássá változik, majd tipikusan barnás-feketés pikkellyé szárad össze, ami aztán könnyen eltávolítható a sejtből.

Laboratóriumi diagnózis

A varroózis laboratóriumi vizsgálatához a már előzőekben vázolt alkoholos vizsgálatot szokás alkalmazni. A legalább 300 méhből álló, fészekből vett vizsgálati anyagot le kell fagyasztani és hűtve a laboratóriumba szállítani. A fiasítás kibontása ugyancsak megoldás lehet.

A vírusokat leggyakrabban molekuláris vizsgálatok útján lehet kimutatni, annak örökítő anyagának, az RNA-nak az azonosításával.

Az RT-PCR-vizsgálatot alkalmazzák annak eldöntésére, hogy a minta pozitív vagy negatív, valamint valós idejű PCR-t, hogy a vírusrészecskék számát is meg lehessen határozni.

Emellett a vírusokat úgynevezett szerológiai (ELISA) úton is ki lehet mutatni a felnőtt méhből, a fiasításból vagy akár a kaptárhulladékból. A mintákat a mintavételt követően a lehető leghamarabb le kell fagyasztani és a laboratóriumba szállítani.

Fontos a minták kaptár- és méhészetalapú megjelölése. Amikor a mintákat a laboratóriumba érkeztetjük, fontos, hogy egy kiegészítő levelet is csatoljunk hozzá, amely a következő információt kell hogy tartalmazza: a mintavétel ideje, a családok száma a méhészetben, a fertőzött családok száma, a legutóbbi, varroafertőzöttségi szint, a legutolsó varroakezelés ideje és az alkalmazott hatóanyag.

Kerek 40 éve izolálták először a kép közepén lévő beteg méhecske vírusát, a deformáltszárny-vírust, mely azóta mindenhol jelen van a Földön

A fertőzés megakadályozása

Van néhány olyan gyakorlat, amelyet minden méhésznek szem előtt kellene tartania, hogy a varroózisnak és az azzal kapcsolatba hozható betegségeknek az elejét vegye.

Minden fiasítás és anya olyan méhészetekből kell, hogy származzanak, amelyek fertőzésektől mentesek.

Minden családot meg kell vizsgálni és állatorvosi vizsgálat nyomán egy olyan méhegészségügyi igazolást kiállítani, amely bizonyítja, hogy a vizsgált méhek betegségmentesek. Mielőtt új méhcsaládot helyeznénk el a méhészetünkben, azt legalább egy hónapig egy úgynevezett méhészeti karanténba kellene megfigyelnünk.

Lehetőség szerint az ismeretlen eredetű rajokat nem kellene a törzsállománnyal együtt tartanunk.

Amikor fias kereteket vagy kifejlett méheket használunk gyengébb családok erősségének kiegyenlítésére, figyeljünk arra, hogy egészséges családokból származzanak. Az összes olyan eszközt, amelyet méhkezelésre használunk, időszakosan meg kell tisztítani és le kell fertőtleníteni, különösen akkor, ha azok elpusztult méhekkel érintkeznek.

Az elpusztult családokat a lehető leghamarabb el kell távolítani a méhészetből és laboratóriumi analízis céljából mintát kell belőlük venni.

A rablás lehetőségét a minimumra kell csökkenteni a kijárók szűkítésével, a szabadban történő etetés kizárásával és megfelelően karbantartott kaptárok használatával. A méhek eltájolását is minimalizálni kell az egyes kaptárok azonosító festésével, és hogy túl sok kaptár ne kerüljön egysorba.

Varroakezelésre csak állatorvosilag engedélyezett szereket használjunk, illetve a szerkihelyezés szabályait mindenképpen tartsuk be. A használt anyag esetén a várakozási időt feltétlenül tartsuk be a kaptár minden egyes termékével kapcsolatban. A szereket az előírt mennyiségben és módon kell alkalmazni.

A gyógyszerek felhasználásáról mindig jegyzetet kell készíteni.

A méhészeteket be kell jelenteni a megfelelő nemzeti hatóságoknál és az egyes kaptárokat is egyedi azonosítóval kell ellátni, továbbá érdemes naprakésznek is lenni a méhbetegségekkel kapcsolatban.

A fertőzés kezelésének biológiai módjai

A fertőzés kezelése előtt kiemelten fontos a megfelelő diagnosztikai eljárások lefolytatása, hogy megállapíthassuk a fertőzöttség mértékét. Az atkafertőzöttség szintjét mindig a káros mérték alatt kell tartani. Ennek elérésére évente legalább két kezelést kell alkalmaznunk: egyet nyáron, egyet pedig télen. A kezelés előtt a családokat fel kell készíteni: a mézes kereteket el kell távolítani, a méheket jól fel kell etetni és a kijárókat le kell szűkíteni a rablás megakadályozása érdekében. A méhészetben található összes kaptárral hasonlóan kell eljárni.

Ajánlatos továbbá, hogy a környék méhészei szervezetten, egy időben végezzék az atkairtást, hogy az újrafertőződés elkerülhető legyen.

Kezelőszereket csakis méhek kezelésére hivatalosan jóváhagyott szerek közül szabad választani, amely kiváltképp igaz az atkaölő szerekre, és folyamatosan váltani is kell ezeket a szereket, nehogy rezisztencia alakuljon ki. Lehetőség szerint olyan készítményeket használjunk, amelyek bioméhészetekben is engedélyezettek, hogy elkerülhessük a méhészeti termékek beszennyeződését. A kezelés után ellenőrizzük a hatékonyságot a fentebb már vázolt eljárásokkal.

A hatékonyság növelésének érdekében, illetve hogy csökkentsük az alkalmazott szer szükségtelen mennyiségű kijuttatását, egyéb biológiai eljárásokat is használhatunk, mint például higiénikus aljdeszka, fiasítás eltávolítása, vagy olyan anyák használata, amelyek eleve atkaellenálló és/vagy -toleráns tenyészetekből származnak.

A vegyi és a biológiai kezelések együttesét nevezzük integrált kártevő-mentesítésnek.

Az atkák és vírusok terjedésének megállítása érdekében rajokat és kölyökcsaládokat csakis egészséges családokból készítsünk, olyanokból, amelyek nem mutatnak klinikai jeleket fertőzöttségre. A lehető legnagyobb hatékonyság elérésére érdekében ezeket a rajokat és kölyökcsaládokat még akkor tej-, illetve oxálsavas kezelés alá kell vetni, mielőtt megkezdődne bennük a fiasítás.

Megfelelő számú tartalék család képzésével így könnyen helyettesíthetjük az elpusztult termelőcsaládokat.

Vírusfertőzések elkerülésére hatékony varroagyérítő kezelést kell alkalmaznunk, rendszeresen kell ellenőriznünk a herefiasítást annak érdekében, hogy megbizonyosodhassunk, nincsenek fertőzéseknek klinikai tünetei, különösen olyanok, mint amelyek nemi úton terjednek és kihatással vannak magára a fiasításra is. (Folytatjuk)

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

A méhek is taníthatók, akárcsak a kutyák

A kutyákhoz hasonlóan a méhek is taníthatók nyomkövetésre. Egy kutatás során napraforgó illatot alkalmaztak a tudósok, hogy megfigyeljék milyen hatással van az illatanyag a méhekre, a beporzás hatékonyságára, így a terméshozamra is.

Kína megússza a járvány második hullámát?

A kínai hatóságok által közölt adatok szerint a koronavírusjárvány kiindulópontján szinte legyőzték a járványt, kevés megbetegedést jelentenek és drasztikus fellépést. Vajon tényleg túl van Kína a pandémiás időszakon? Kína most nyugodtnak tűnik. Bár itt kezdődött a járvány, hónapok óta naponta csak néhány vagy esetleg tucatnyi új esetet jelentenek hivatalosan.

A kistermelők a járvány hősei

A családi gazdálkodók és a kistermelők az utóbbi hónapok hősei az élelmezésben, mert a korona­vírus-járvány alatt végig a frontvonalban dolgoztak. A nehéz körülmények dacára velük voltak a feldolgozók, a szállítók és a kereskedők is, írja az október 16-i élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

Segít a méz az alkohol lebontásában

Ezért is egészséges a méz. Mára már közismert, hogy a méz segít az alkohol lebontásában. Ugyanis a benne lévő fruktóznak (gyümölcscukornak) köszönhetően segít szervezetünknek ecetsavvá alakítani az alkohol fogyasztás során keletkező acetaldehidet, így jelentősen csökkenthet a másnaposság időtartama. Alkoholfogyasztás előtt és után együnk egy-egy kanál mézet!

Minden pénteken együnk halat!

Hazánkban 24-26 ezer hektáron vannak halastavak, ahol zömmel természetes táplálékot fogyasztva nevelik az asztalunkra kerülő halakat. Ezek biztonságos és minőségi termékek, a fogyasztásuk további ösztönzésre októberben indul a HalPéntek kampány. Még mindig nagyon kevés halat eszünk, a fejenkénti fogyasztás nem éri el az uniós átlag harmadát sem, noha 2013 óta több mint 1,5 kilogrammal nőtt.