Back to top

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Nagy-Britannia 2000-ben a világon elsőként tiltotta be a prémállatok tenyésztését, viszont a külföldről behozott prémek kereskedelme továbbra is virágzik, ezért a héten Mike Moser, a Brit Szőrme Kereskedelmi Szövetség (BFTA) korábbi elnöke felszólította Boris Johnson miniszterelnököt, hogy vezessen be kereskedelmi tilalmat a külföldről behozott prémekre. A prémipart "anakronisztikusnak, barbárnak és feleslegesnek" nevezte.

2004-ben Ausztria kilenc tartományából hatban betiltották a prémes állatok tenyésztését. A többiben

olyan szigorú szabályozásokat vezettek be az állatjólét biztosítása érdekében, hogy a gazdaságok fenntartása veszteségesnek bizonyult.

Hollandiában - amely a világ legnagyobb nyércprém-termelője – a hatóságok 2012-ben döntöttek úgy, hogy 2024-ig fokozatosan bezárják ezeket a gazdaságokat. Az állatokat tömegesen megfertőző koronavírus-járvány azonban felgyorsította a terv végrehajtását. Augusztus végén a kormány úgy határozott, hogy az utolsó nyérc farmokat 2021 márciusáig be kell zárni. Az 1990-es években a rókák és a csincsillák tenyésztését már betiltották.

2017 óta tilos a prémes állatok tenyésztése Horvátországban. A 2006-ban elfogadott rendeletek tízéves átmeneti időszakot írtak elő, amely lehetővé teszi a termelők számára az üzleti profil megváltoztatását. Hasonló megoldást vezettek be Szerbiában is, ahol ezek a gazdaságok 2019-ben beszüntették működésüket.

Szlovénia 2013-ban betiltotta a prémtermelést, és az ipar három évet kapott az összes létesítmény bezárására. Észak-Macedóniában egy évvel később vezettek be hasonló szabályozásokat.

Az egykori legnagyobb rókaszőrme-termelő Norvégia 2018-ban zárta le ezt a tevékenységet. A meglévő gazdaságoknak pedig  2025-ig be kell profilt váltaniuk.

Ugyanebben az évben Flandria hatóságai hozták meg az összes prémfarm 2023-ig tartó bezárásáról szóló rendeletet. Belgium utolsó területe, ahol ezt a tevékenységet még mindig törvényesen lehetett folytatni. Luxemburgban szintén 2018-ban hoztak törvényt, amely tiltja az állatok szőrméjéért való tartását.

A 2019-ben elfogadott rendeleteknek megfelelően Szlovákia utolsó szőrme-termelő gazdaságait 2025-ben zárják be. A Cseh Köztársaságban pedig az ilyen célú gazdaságokat 2019 elején állították le. Bosznia és Hercegovinában erre várhatóan 2028-ban kerül sor.

A PETA nemzetközi állatvédő szervezet által készített lista azokat az országokat is számon tartja,  amelyek részleges tilalmat vezettek be a prémállatok tenyésztésére. Ezen megtalálható  Magyarország is, nálunk 2011 óta csak csincsillák és angóra nyulak tenyésztése legális.

Néhány európai ország hivatalosan nem tiltotta be az állatok szőrméjükért való tenyésztését, viszont olyan szigorú szabályokat vezetett be, amelyek következtében a tevékenységet gazdaságilag életképtelenné tették. Így szűntek meg gazdaságok Svájcban, Svédországban, Németországban és Olaszországban.

Az állatvédő szervezet becslései szerint a világon évente mintegy 100 millió állatot tenyésztenek prémjéért és a globális prémipar éves forgalma kiskereskedelmi áron 30-40 milliárd dollár.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Kaptassunk még magasabbra

A Soproni Parkerdő intenzíven látogatott városkörnyéki területét nyugati irányba elhagyva kiemelkednek a Soproni-hegység 500 méternél magasabb bércei. Közúton három irányból közelíthetjük meg a nyugati határterület: a Récényi úton, a Brennbergi-völgyben vagy Ágfalva felől.

Virág Vivien: Reggeli rutin

Virág Vivien erdőmérnök az EGERERDŐ Zrt.-nél dolgozik. Már gyerekként magával ragadta az erdő mesebeli szépsége és lakóinak sokasága. Édesapjával rengeteg időt töltött az erdőn, és ez nemcsak a hivatását, hanem a hobbiját is meghatározta.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Így olvasszuk fel a kristályos mézet!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz vagy már túl sokszor felhevítették. Így tudjuk kimélő módon újra folyékonnyá tenni a mézet.

Virágos meglepetés a moziban

A düsseldorfi UFA Palast mozijába főműsoridőben érkező látogatókat szokatlan meglepetés várta: a moziteremben az ülések felén szobanövények foglaltak helyet.