0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

39 ezer éves medvéket találtak Szibériában

A tudósok világraszóló felfedezésnek tartják. Két medve, egy felnőtt és egy fiatal állat, kiváló állapotban megőrződött tetemét találták meg a rénszarvas pásztorok Szibériában, Jakutföldön.

Az állatok maradványaira a Kelet-Szibériai tenger egyik szigetén leltek. Lena Grigorieva, az Alkalmazott Ökológiai Intézet molekuláris paleontológiai kutatócsoportjának vezetője, hangsúlyozza, hogy ez világra szóló felfedezés.

A barlangi medvék maradványait eddig csak csontok vagy bőrmaradványok formájában találták meg. Ez a faj, az Ursus spelaeus a késő pleisztocén idején élt Eurázsiában. A tudósok becslése szerint a felnőtt egyén 22 000 – 39,5 ezer évvel ezelőtt élhetett.

Az eltelt évezredek ellenére mindkét medve teste tökéletes állapotban megmaradt.  Minden lágy szövet, még az orr és az összes belső szerv is megőrződött.

A testek átfogó vizsgálatának elvégzéséhez és a DNS kivonására részletes kutatási tervet dolgoznak ki, és az összes legkorszerűbb tudományos kutatási módszert alkalmazni fogják. Az oroszok bejelentették, hogy külföldi tudósokat is hívnak a közös kutatási projektre.

Forrás: siberiantimes.com