Back to top

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.

napraforgo_aratas_2.jpg

Kombájnok aratják a napraforgót
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Ezen általános helyzet mellett nagy különbségek húzódnak meg az egyes termelők és a különböző régiók között. Még aggasztóbbnak ítélik azt a tényt, hogy a jelenlegi piaci árak mellett a termelők nem tudják fedezni a termelési költségeket, és a gazdaságok egyre inkább cash-flow nehézségekkel szembesülnek.

A Copa & Cogeca legfrissebb előrejelzése azt mutatja, hogy az EU27 úgynevezett lágybúza-termelése zsugorodik, átlagosan 20 millió tonna (-13,6%) csökkenést mutat a 2019-es betakarításhoz képest. Ez a csökkenés elsősorban a rossz időjárási körülményeknek, valamint a rovarkártevők és betegségek fokozott jelenlétének tudható be, amelyek ellen egyre nehezebb küzdeni.

„Fontos, hogy hatékony kockázatkezelési eszközöket biztosításunk ezen kérdések megválaszolására, és biztosítsuk, hogy az első pillérbe tartozó kifizetések legalább 60% -át a KAP alaptámogatásaira fordítsák. Ha a gazdálkodók nem rendelkeznek a gabonavetőmag és a minőségi inputanyagok vásárlásához szükséges pénzeszközökkel, az további hatással lesz az EU gabonamérlegére és növeli a rendelkezésre álló kínálatra nehezedő nyomást” - figyelmeztetett Jean-François Isambert, a gabonafélék munkacsoportjának elnöke.

Az európai gazdálkodói szervezetek megerősítették, hogy a lágybúza minősége a legtöbb régióban megfelel az elvárásoknak, de a műtrágyák felhasználására vonatkozó korlátozások és azok emelkedő árai (amelyek ugyancsak korlátozzák a kijuttatást) további aggodalomra adnak okot.

repce.jpg

Fotó: pixabay.com
Az olajos magvak és a fehérjenövények esetében az EU27 össztermelése 30 millió tonna alatt van, a repcetermelés nagyon alacsony, 17 millió tonna, annak ellenére, hogy az előző évhez képest kismértékű növekedés történt.

Ugyanakkor a COVID-19 járvány következtében lomha világpiac és az étolaj iránti kereslet megcsappanása miatt a magas olajsavtartalmú napraforgó árai 30% -kal csökkentek 2019-hez képest.

Ezért fontos annak biztosítása, hogy a pálmaolajat és annak magas ILUC-kockázatú származékait ne lehessen felhasználni tanúsított fenntartható bioüzemanyagként az EU-ban, és hogy a támogatott bioüzemanyagok, például az Egyesült Államokból származó B99 ne nehezítsék az európai piacot.

napraforgo_aratas.jpg

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Az európai szántóföldi növényekből származó bioüzemanyagokat, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és csökkentik az EU fehérjében gazdag melléktermékektől való függőségét, stabil politikának kell irányítania. Pedro Gallardo szerint néhány európai napraforgótermelő most azt fontolgatja, hogy abbahagyja e növény termesztését. A Copa & Cogeca olaj- és fehérjenövényekkel foglalkozó munkacsoportjának elnöke azt mondta:

„nélkülözhetetlen, hogy újragondoljuk a növényvédő szerek jóváhagyásának európai megközelítését, ha el akarjuk kerülni, hogy az olajos magvak és a fehérjenövények termelői abbahagyják annak a növénynek a termesztését, amely a vetésforgójuk kulcsfontosságú eleme, az állattenyésztésben szükséges és hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, egyszerűen csak azért, mert nem nyereséges. "

A Copa & Cogeca támogatja azt az elképzelést, hogy a gazdálkodóknak használniuk kell növényvédő szereket és hatékony műtrágyákat az ökológiai fókuszterületeken, ha az EU fokozni szeretné a növényi fehérje-termelést.

Forrás: 
Copa & Cogeca Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Búza árfolyam - Emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

9,9 milliárd forint többletforrás a NAK tájékoztatási szolgáltatásához

A kormány az eddigieken felül 9,9 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára a falugazdász-hálózat működtetéséhez és ahhoz a tudásmegosztáshoz, amely szükséges az uniós pályázati források eredményes felhasználásához – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

KAP – Egyre kevésbé lesz közös és agrár

A Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója, Mezei Dávid az EU közös agrárpolitika (KAP) kilátásait részletezte. A szakember úgy véli, hosszú távon a jelenlegi folyamatok akár a Közös Agrárpolitika megszűnéséhez is vezethetnek, hiszen egyre több hatáskör kerül vissza a tagállamokhoz.

Lemken – 240 éve a mezőgazdaság szolgálatában

A minőségi talajművelő-, vető- és permetezőgépeiről híres, talajművelő gépeivel számos európai országban vezető pozíciókat szerzett családi vállalkozás is, mint mezőgépgyártó, 240 évvel ezelőtt egy kovácsműhelyben kezdte működését. Kezdetben lópatkolással, lóvontatású eszközök (ekék, boronák, gereblyék, szekerek stb.) javításával és egyedi gyártásával foglalkozott.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

Javaslatok az erdők védelméért

Az erdők védelme és a fenntartható erőgazdálkodás kialakítása kulcsfontosságú része az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek. Az Európai Parlament az elmúlt héten több javaslatot is elfogadott az erdőírtás megfékezésére.

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Nagy-Britannia és Japán

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japánnal a brit kormány. A londoni külkereskedelmi minisztérium ismertetése szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.

Családi ötletből exportőr: A ComAgro-Sardo útja a külpiacokig

160 liter tej volt az első napi termelés a ComAgro-Sardónál, amely eredetileg nem is tehenekkel kívánt foglalkozni. A többségi tulajdonos a családi tradíciókat követve választotta az ágazatot, hiszen szülei állattenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak.

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.