0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.

Ezen általános helyzet mellett nagy különbségek húzódnak meg az egyes termelők és a különböző régiók között. Még aggasztóbbnak ítélik azt a tényt, hogy a jelenlegi piaci árak mellett a termelők nem tudják fedezni a termelési költségeket, és a gazdaságok egyre inkább cash-flow nehézségekkel szembesülnek.

A Copa & Cogeca legfrissebb előrejelzése azt mutatja, hogy az EU27 úgynevezett lágybúza-termelése zsugorodik, átlagosan 20 millió tonna (-13,6%) csökkenést mutat a 2019-es betakarításhoz képest. Ez a csökkenés elsősorban a rossz időjárási körülményeknek, valamint a rovarkártevők és betegségek fokozott jelenlétének tudható be, amelyek ellen egyre nehezebb küzdeni.

„Fontos, hogy hatékony kockázatkezelési eszközöket biztosításunk ezen kérdések megválaszolására, és biztosítsuk, hogy az első pillérbe tartozó kifizetések legalább 60% -át a KAP alaptámogatásaira fordítsák. Ha a gazdálkodók nem rendelkeznek a gabonavetőmag és a minőségi inputanyagok vásárlásához szükséges pénzeszközökkel, az további hatással lesz az EU gabonamérlegére és növeli a rendelkezésre álló kínálatra nehezedő nyomást” – figyelmeztetett Jean-François Isambert, a gabonafélék munkacsoportjának elnöke.

Az európai gazdálkodói szervezetek megerősítették, hogy a lágybúza minősége a legtöbb régióban megfelel az elvárásoknak, de a műtrágyák felhasználására vonatkozó korlátozások és azok emelkedő árai (amelyek ugyancsak korlátozzák a kijuttatást) további aggodalomra adnak okot.

Az olajos magvak és a fehérjenövények esetében az EU27 össztermelése 30 millió tonna alatt van, a repcetermelés nagyon alacsony, 17 millió tonna, annak ellenére, hogy az előző évhez képest kismértékű növekedés történt.

Ugyanakkor a COVID-19 járvány következtében lomha világpiac és az étolaj iránti kereslet megcsappanása miatt a magas olajsavtartalmú napraforgó árai 30% -kal csökkentek 2019-hez képest.

Ezért fontos annak biztosítása, hogy a pálmaolajat és annak magas ILUC-kockázatú származékait ne lehessen felhasználni tanúsított fenntartható bioüzemanyagként az EU-ban, és hogy a támogatott bioüzemanyagok, például az Egyesült Államokból származó B99 ne nehezítsék az európai piacot.

Az európai szántóföldi növényekből származó bioüzemanyagokat, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és csökkentik az EU fehérjében gazdag melléktermékektől való függőségét, stabil politikának kell irányítania. Pedro Gallardo szerint néhány európai napraforgótermelő most azt fontolgatja, hogy abbahagyja e növény termesztését. A Copa & Cogeca olaj- és fehérjenövényekkel foglalkozó munkacsoportjának elnöke azt mondta:

„nélkülözhetetlen, hogy újragondoljuk a növényvédő szerek jóváhagyásának európai megközelítését, ha el akarjuk kerülni, hogy az olajos magvak és a fehérjenövények termelői abbahagyják annak a növénynek a termesztését, amely a vetésforgójuk kulcsfontosságú eleme, az állattenyésztésben szükséges és hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, egyszerűen csak azért, mert nem nyereséges. „

A Copa & Cogeca támogatja azt az elképzelést, hogy a gazdálkodóknak használniuk kell növényvédő szereket és hatékony műtrágyákat az ökológiai fókuszterületeken, ha az EU fokozni szeretné a növényi fehérje-termelést.

Forrás: Copa & Cogeca Press Service