0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nagy gazdák harca a pici egerek

A német gazdák, gabonatermelők, ültetvények tulajdonosai aggódnak az idei termés miatt, és most nem az időjárás vagy a koronavírus okozza a legtöbb nehézséget számukra, hanem az igen nagy számban elszaporodott rágcsálók, amelyek még a betakarítás előtt jócskán megdézsmálják a termést.

A mezei egerek ebben az évben több német államban is átvették a hatalmat a földeken, többek között Alsó-Szászországban, Schleswig-Holsteinben, Türingiában és Szászországban. Ezért az elmúlt hetekben a gazdák külön engedélyek kértek a mezei egerek irtására.

A német Fogyasztóvédelmi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (BVL) sürgősségi határozatot hozott a mezei egerek elleni küzdelemről olyan mezőgazdasági, kertészeti ültetvényeken, valamint réteken és legelőkön, ahol a gazdák nem képesek megbirkózni a rágcsálókkal. Eszerint

engedélyezik a Ratron egérméreg  használatát, de csak bizonyos feltételek mellett és csak 2021. január 6-ig.

Az engedély birtokosának biztosítania kell, hogy minden biztonsági követelmény teljesüljön, majd  jelenteni kell az eredményeket. Az ökoszisztéma védelmére vonatkozó összes többi alkalmazási szabály viszont változatlan maradt.

Így továbbra sem szabad rágcsálóirtókat használni azokon a területeken, ahol mezei hörcsög vagy kerti pele populáció létezik, a védett flóra és fauna élőhelyein, valamint a vándorló madarak pihenőhelyein.

A Türingiai Gazdaszövetség (TBV) a mostani intézkedést „minden szempontból elégtelennek” minősítette, mivel az előírt rendelkezések betartása lehetetlen helyzet elé állítja a gazdákat. A gazdák szerint ennek az lesz a következménye, hogy az őszi termést az egerekkel etetik fel, ami értelmetlen és gazdaságilag katasztrofális. Szerintük a rágcsálóirtók használata nem veszélyeztet más állatfajokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl