0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Együttműködik az MME és a Főkert Budapest élővilágának védelme érdekében

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között Budapest élővilágának védelme érdekében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több, mint négy évtizede küzd hazánk vadon élő állatvilágának megőrzéséért. Ez idő alatt számos nemzetközi sikert ért el, miközben Közép-Kelet Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé nőtte ki magát. A Főkert Nonprofit Zrt. 1867-es megalapítása óta folyamatosan gondoskodik a főváros legjelentősebb zöldfelületeinek fenntartásáért és fejlesztéséért.

A társaság a mai kor kihívásainak megfelelően nyitni kíván az ökologikus zöldfelület fenntartási megoldások irányába a természetvédelmi szemlélet erősítésével.

A két nagy múltú szervezet hosszas egyeztetést követően 2020. szeptember 18-án úgy döntött, hogy egyesíti erőit a fővárosban és együttműködési megállapodást írt alá a budapesti parkok és fasorok faunájának védelme, illetve állományainak megőrzése, növelése érdekében. Ennek keretén belül megállapodtak abban, hogy a Főkert kezelésébe tartozó fák faegészségügyi vizsgálatai kiegészülnek zoológiai felmérésekkel is, hogy a fákban élő védett fajok kímélete biztosítottá válhasson.

A megállapodás ezen kívül tartalmazza, hogy a nagyobb parkokban 1000 darab madárodú kihelyezésével segítik a városi odúlakó madárállományok költési esélyeit.

Ezeket kiegészíti egy átfogó monitoring vizsgálat is, amely a madárfajok állománydinamikájának nyomon követését célozza. Az így nyert adatok elősegítik és jobban tervezhetővé teszik a klimatikus viszonyoknak megfelelő, ellenállóbb zöldfelületek létrehozását és hosszú távú fenntartását.

A megállapodást Halmos Gergő a Madártani Egyesület ügyvezető igazgatója és Zakar András a Főkert vezérigazgatója látta el kézjegyével.

Forrás: Főkert