0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

Az árak emelkedése a piaci árusok szerint a termés kiszáradásával még intenzívebb lesz, és a tavalyról megmaradt, gondosan bezacskózott dió is felértékelődik, eladásra kerülhet – idézi az Agroinform cikkét a napi.hu.

Az idei érésű friss, tisztított dió kilóját 2000-2200 forintos fogyasztói áron kínálják a piacokon, a tavalyi száraz dióért akár 3300-3500 forintot is elkérnek kilónként.

De a Nagybani Piacon már most látszódik a drágulás: a dióbél kilója 2700-2900 forint között alakul.

A hazai diótermés legnagyobb ellensége egy kártevő, mégpedig a nyugati dióburok-fúrólégy. Idén azonban az időjárás sem kedvezett a termésnek: a szárazság, valamint a sokáig tartó fagyos időszak miatt kevesebb virág kötött meg.

A portál emlékeztet: a közterületen álló diófa alól bárki büntetlenül összeszedheti a lehullott termést. Dióverő bottal nekimenni a fának ugyanakkor nem ajánlatos, ugyanis a növényben esett kár miatt eljárást kezdeményezhet a tulajdonos, legyen az magánszemély vagy önkormányzat.

De elkerített vagy jelölt magánterületen lévő fáról vagy alóla diót szedni tilos.

Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén még 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 6 ezer tonna fölé emelkedett. Magyarországon az éves termés (nyers, szárítatlan, héjas dióban kifejezve) egy átlagos évben 7 ezer tonna körül alakul, de egy jó ében elérheti a 10 ezer tonnát is (2017-ben 10 ezer tonna, míg 2018-ban 7,5 ezer tonna körüli termés volt). Az előállított dió éves termelési értéke 4-6 milliárd forint körül alakul.

Forrás: Napi.hu