0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Korszerű takarmánykeverő épült Baranyában

Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 400 millió forintos támogatásával, több mint 400 millió forintos hitel és 266 millió forintos saját forrás felhasználásával megvalósult üzemben korszerű technológiai berendezésekkel kiváló minőségű, granulált takarmánykeverékeket gyártanak – írja a napi.hu.

A fejlesztésnek köszönhetően a haszonállatoknál a korábbi termékekkel szemben 10-15 százalékkal nagyobb testtömeg-gyarapodást és 5-10 százalékkal kedvezőbb takarmányhasznosítást tudnak elérni.

A beruházás eredményeként a vállalat várhatóan a korábbi kétszeresére, évi 40-50 ezer tonna késztermék előállítására is képes emelni termelését, több műszakos munkarendben pedig akár 70-80 ezer tonnányi takarmányt is elő tudnak állítani az új üzemben. Az új létesítményben az energiahatékonysági szempontok javítása érdekében napelemes rendszert építettek ki. 

A jelenleg 86 dolgozót foglalkoztató Palotabozsoki Zrt. a nyilvános cégadatok szerint 2019-ben csaknem 5,7 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 319 millió forint adózott eredményt ért el.

Ideális időjárási körülmények és megfelelő élőállat felvásárlási árak esetén idei eredményük meghaladhatja a tavalyit – vélik a cégnél.

Forrás: Napi.hu