0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jön a csapadék

A hét első felében az ország nagy részén még tovább száradtak a talajok, ami jelentősen megnehezítette az őszi kalászosok vetése előtti talaj előkészítést és a repce korai fejlődését, erősödését is. A folytatásban azonban változik időjárásunk, pénteken nyugat felől egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, melyek szombatra a keleti, északkeleti országrészt is elérik.

A hét első napjaiban még folytatódott a múlt hét végéhez hasonló száraz időjárás, majd kedd estétől dél felől nedvesebb légtömegek érték el hazánkat, és szerdán a megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé alakultak ki gyenge záporok, de a lehulló csapadék mennyisége csak kevés helyen haladta meg az 1 mm-t. A hét első felében a talajok további nedvességvesztése volt a jellemző.

A felső fél méteres réteg nedvességtartalma az Alföldön és a Dunántúl keleti felén a kritikus 40%-ot sem éri el a növények számára hasznosítható vízmennyiség százalékában, de nagy területen 30% alatt alakul ez az érték, és az északi és nyugati országrészben sem sokkal jobb a helyzet.

Az őszi vetések után időben elmunkált táblák talaja a 20-50 cm-es rétegben jelentős nedvességet raktároz, míg a kukorica alatt ez a réteg nagyon száraz. A felső egy méteres réteg telítettséghez képesti vízhiánya országszerte 100 mm fölött alakul, az ország déli felén néhol a 150 mm-t is meghaladja.

A hőmérséklet tovább emelkedett a hétvégéhez képest. Hajnalonként már nem csökkentek 5 fok alá a minimumok, kora délutánra pedig a legtöbb helyen 25 fok fölé melegedett a levegő.

Nagy napi hőingások jellemezték a hét első felét, az ősziesen hűvös reggeleket, nyáriasan meleg délutánok követték, hétfőn sokfelé 15-20 fokot emelkedett a hőmérséklet néhány óra alatt.

A szeptemberi eddigi meleg, száraz időjárás kedvezett a kukorica és a napraforgó érési folyamatainak. Utóbbi növény betakarításával már sok helyen végeztek, és a kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, egyre többfelé kezdik meg a betakarítását.

Optimális volt az idő a most érő gyümölcsök számára is a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához. Folyamatban van az alma és a körte szedése, és a szüret is.

A repce számára azonban komoly kihívást jelent, hogy az augusztus végén, szeptember elején még jó talajnedvességi viszonyok közt elvetett magok a kelés után egyre kevesebb nedvességet találtak a talajban, a növény fejlődését különösen az Alföldön nehezíti a vízhiány. Az állományok többnyire 2-4 leveles állapotban vannak.

Az őszi kalászosok vetését megelőző talaj-előkészítő munkákat szintén megnehezítette a szeptemberi szárazság. A jó magágy készítéséhez nagy szükség van a következő egy hétre előre jelzett csapadékra.

A hét második felében beköszönt az igazi ősz, csapadékosabbra, hűvösebbre, szelesebbre fordul időjárásunk. Péntektől a jövő hét közepéig gyakran lesz erősen felhős az ég, bár napos időszakokra is számítani lehet. Péntek reggeltől nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, és a csapadékos idő a Dunántúlon szombat reggelig, keleten, északkeleten szombat estig kitart. Vasárnap csak délnyugaton valószínű záporok kialakulása, majd hétfőn elsősorban keleten, kedden főként északkeleten lehet nagyobb területen esőre, záporra számítani, de lokálisan máshol is előfordulhat kisebb csapadék.

Szerdától országszerte csökken a csapadékhajlam, addig azonban az ország nagy részén 10-40 mm várható, a jelenlegi számítások szerint a Kiskunság térségében valószínű ennél kevesebb, a Kisalföldön és északkeleten pedig nagyobb mennyiség.

A jövő hét közepéig gyakran lesz szeles az idő, minden nap nagy területeken kell élénk illetve erős széllökésekre számítani. A hőmérséklet pénteken még a nyarat idézi 25-30 fok közötti maximumokkal, ennél hűvösebb csak északon, északnyugaton lehet. Szombattól azonban jelentősen lehűl az idő, a legmelegebb órákban sem emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, viszont a felhős, szeles időben hajnalonként is 5 fok fölötti értékek lesznek jellemzőek. Melegedésre szerdától van kilátás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu