Back to top

202 érem: prémium borok és élelmiszerek Magyarországról

Éremesővel és komoly elismeréssel indult a hét a magyar agrár-élelmiszeripari termékek számára Londonban. A járványhelyzet miatt jelentős késéssel, de kihirdették a Great Taste Awards és Decanter World Wine Awards díjakat is.

A két versenyen összesen 202 magyar érem született, mely komoly elismerés a magyar termelők, feldolgozók, az élelmiszerminőségért- és biztonságért felelős intézmények, a márkák megjelenését tervező marketinges szakemberek és a UK importőrök számára is.

Az odaítélt díjak tovább erősíthetik a magyar borok és prémium élelmiszerek iránti növekvő igényt az Egyesült Királyság piacán, fontos üzenetet hordoznak Magyarországról, mint megbízható, magas minőséget képviselő beszerzési forrásról, mely a Brexitet követő időszakban felértékelheti a termékek piaci pozícióit. A vírushelyzet lecsengésével, a termékek és az ország iránti érdeklődés a turizmusra is pozitív hatással lehet.

Magyarország londoni nagykövetsége külön rendezvénnyel készült a versenyeken díjazott termékek beszerzők és szakmai véleményformálók részére történő bemutatására, melyet a vírushelyzet függvényében, egy későbbi időpontban fognak megszervezni.

A világ egyik legnagyobb és legrangosabb borversenyén, a Decanter Wine World Awards eseményen, idén 17. alkalommal, 28 napon keresztül, 116 neves borszakértő – köztük 37 Master of Wine és 9 Master Sommelier - 16 518 nevezett tételt kóstolt és értékelt. A zsűri döntése alapján 50 „Best in Show”, 178 platina, 537 arany, 5 234 ezüst és 7 508 bronz díjat osztottak ki.

Magyarország az idei versenyen összesen 137 díjban részesült. A magyar borászatok 1 „Best in Show”, 12 arany, 40 ezüst, 66 bronz és 13 „Ajánlott” kategóriájú díjat hoztak el.

A verseny Észak-Közép-és Kelet-Európa régiójáért felelős elnöke, Beth Willard, elismerően nyilatkozott a közép-és kelet-európai országok teljesítményéről. Magyarország, Románia és Moldova vörös borainak minőségét külön kiemelte, leginkább frissességük és kiegyensúlyozottságuk miatt. Moldova idén 2 „Best in Show” díjban is részesült, Szerbia idén kapta első platina érmét, Horvátország 3 platina, Csehország 2 platina, 4 arany érmet tudhat magáénak, így a borvilágban a régióra is egyre nagyobb figyelem irányul.

Az Egyesült Királyság idén két „Best in Show”, 3 platina és 5 arany érmet nyert, ez utóbbiakat Chardonnay-val és habzó borokkal, illetve idén először – meglepetésként - egy botritiszes édes borral.

A Guild of Fine Food kezelésében lévő Great Taste Awards (GTA) a fine food világ ismert és elismert versenye, melyen idén 107 ország termékei mérették meg magukat. A GTA 3 csillagot a „Fine Food Oscar”-ként szokták említeni. Magyarország tavaly kettő, idén 3 ilyen csillagot szerzett, 24 termék két csillagos, míg 38 termék 1 csillagos minősítésben részesült, így összesen 65 magyar díj született az idei versenyen. Különböző hidegen sajtolt olajok és ecetek, paprika, szalámik, szörpök, méz és kézműves csokoládék is szerepelnek a díjazott tételek között (részletes lista mellékelten).

A magyar díjak kiemelkednek a V4-es országok mezőnyéből is: Szlovákia 56, Csehország 45, Lengyelország 12 díjban részesült idén (valamennyien növelni tudták tavalyi díjaik számát). A szomszédos országokból Ausztria 10, Románia 6, míg Szerbia 1 díjat hozott el idén.

Külön említést érdemel a magyar borok és élelmiszerek díjak közül a hungarikumok elismerése, melyek promóciójára a jövőben is érdemes lenne kiemelt figyelmet fordítani, mivel nem csak egyediségükkel tűnnek ki más országok termékei közül, de rendkívül pozitív ország üzenetet is hordoznak magukban. Olyan „eszközök”, melyek a magyar történelem és kultúra, illetve a magyar föld legjavának a bemutatására is a legalkalmasabbak.

Az odaítélt díjak tovább erősíthetik a magyar borok és prémium élelmiszerek iránti növekvő igényt az Egyesült Királyság piacán, fontos üzenetet hordoznak Magyarországról, mint megbízható, magas minőséget képviselő beszerzési forrásról, mely a Brexitet követő időszakban felértékelheti a termékek piaci pozícióit.  A vírushelyzet lecsengésével, a termékek és az ország iránti érdeklődés a turizmusra is pozitív hatással lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szerkezetátalakítási támogatás

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása keretében ismét lehetőség nyílik az ültetvények korszerűsítésre. Az egyéni tervek benyújtási időszaka - a HNT információi szerint - várhatóan november hónapban nyílik meg, melyre kérjük készüljön fel időben!

Biológiai növényvédelem a szőlő feketerothadás ellen

A szőlőtermesztőknek igen komoly kihívásokkal kell szembenézniük a jelenlegi gazdasági és növényegészségügyi helyzetben. A változó időjárás és termesztéstechnológia következtében újabb és újabb, esetenként rég nem látott kórokozók, kártevők számára válnak alkalmassá a körülmények a Kárpát-medencében.

Nemzetközi borturisztikai díjat nyert a Taste Hungary

Nemzetközi díjat nyert a magyar borok kóstoltatásával és nemzetközi megismertetésével több mint egy évtizede foglalkozó Taste Hungary csapata, a céget többek között a közösségi média innovatív használatáért jutalmazta az angol The Drinks Business magazin - közölte a társaság. A hagyományos London Wine Fair helyett a díjátadót idén a járványhelyzet miatt online rendezték Londonban.

Díjat nyert a közös odafigyelés

Átadták a 2020. évi LIFE-díjakat, melyet idén az éghajlatvédelmi kategóriában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) FIRELIFE erdőtűz-megelőzési projektje érdemelt ki. A program jutalmazásával az unió elismerte azt a példaértékű, nagymértékben összefogáson alapuló munkát, amit a magyar lakosság és szakemberek az erdőtüzek visszaszorítása érdekében tettek.

Kitüntetés a Frittmann családban

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Frittmann Jánosnak a Frittmann Pincészet tulajdonosának, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Bor Akadémia alelnökének, a hazai szőlészet-borászat területén elért sikerei, valamint aktív szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

A mezőgazdasági bizottság előtt az agrárminiszter

Aszály, fagy, belvíz, ASP, madárinfluenza, COVID-19, pánik – ezekkel a kihívásokkal kellett a magyar gazdáknak megküzdeni 2020-ban, ők pedig eredményesen helytálltak, az agráriumról pedig ezen körülmények között bebizonyosodott, hogy stratégiai ágazat. Így foglalható össze mindaz, amit Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatása során mondott.

NYÍRERDŐ-s elismerések az emléknap alkalmából

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Budapesten rendezett ünnepséget az Agrárminisztérium, ahol szakmai és ágazati kitüntetéseket is átadtak. Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatával díjazták Domokos Gergelyt, a NYÍRERDŐ Zrt. nyugalmazott csemetekert vezetőjét és Popovics Mihályt, az erdőgazdaság nyugalmazott erdészeti- és üzemigazgatóját.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kaptak elismerést

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából 86-an vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadóján. "1956 szellemisége arra emlékeztet, nincs lehetetlen, csak bátorságra, összefogásra, tenni akarókra van szükség; olyan emberekre, mint önök, akik munkájára feltétel nélkül számíthatunk" - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese.