0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Olaszországban megtalálták a pöttyösszárnyú muslica természetes ellenségét

Olaszországi gyümölcsösöket mértek föl azzal a céllal, hogy biológiai védekezést dolgozzanak ki a pöttyösszárnyú muslica ellen. Sikerült megtalálni az Ázsiából származó Leptoplinia japonica fürkészdarazsat, ami további két parazitoid mellett a megoldáshoz vezethet. Ez egyben a faj első európai azonosítása.

Adigében, cseresznyefán bukkantak az apró rovarra, amikor a már ismert Ganaspis brasiliensis-t keresték, mely szintén a pöttyösszárnyú muslica természetes ellensége. Ezt a fajt már Svájcból importálták az olasz gyümölcsösök védelmét tervezve, és a hatékonyságát akarták ellenőrizni az Edmund Mach Alapítvány elzárt kísérleti kertjében.

Ez a két rovar együttesen, egymás hatását erősítve lehet a biológiai védekezés alapja a pöttyösszárnyú muslica, a Drosophila suzukii leküzdésére.

Az alapítvány és a Molise Egyetem közös kutatását Trento tartomány támogatja. A felmérésben a Ganaspis brasiliensis népességének fejlődését, a termesztett és a természetes növények Drosophila-fertőzöttségét, valamint a muslicák parazitáltságát kívánták fölmérni. Először a természetből begyűjtött és klímakamrában tartott gyümölcsmintákból fejlődött ki a fürkészdarázs. Igen apró rovar, testmérete körülbelül a fele a muslicáénak.

A tavaly megtalált Leptopilina japonica Ázsiában igen aktívan parazitálja a muslica lárváit. A faj természetesen is szaporodik Olaszországban, az első felbukkanási helyétől 20 kilométerre is megtalálták öt különböző helyen, a tengerszint fölött 211 és 685 méter magasságban.

A faj azonosításáról az idén számoltak be az Insects folyóiratban. Megállapították, hogy fejlődéséhez 17-27 °C-ra van szükség, és szélesebb gazdaköre van, mint az eddig legígéretesebb biológiai védekezésre alkalmasnak tartott Ganaspis brasiliensisnek. Ez ugyan a kártevő elleni védekezésben kevésbé hatékonnyá teszi, de biztosabban megtelepedhet az új környezetben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshlaza.it/mdpi.com