Back to top

Olaszországban megtalálták a pöttyösszárnyú muslica természetes ellenségét

Olaszországi gyümölcsösöket mértek föl azzal a céllal, hogy biológiai védekezést dolgozzanak ki a pöttyösszárnyú muslica ellen. Sikerült megtalálni az Ázsiából származó Leptoplinia japonica fürkészdarazsat, ami további két parazitoid mellett a megoldáshoz vezethet. Ez egyben a faj első európai azonosítása.

Adigében, cseresznyefán bukkantak az apró rovarra, amikor a már ismert Ganaspis brasiliensis-t keresték, mely szintén a pöttyösszárnyú muslica természetes ellensége. Ezt a fajt már Svájcból importálták az olasz gyümölcsösök védelmét tervezve, és a hatékonyságát akarták ellenőrizni az Edmund Mach Alapítvány elzárt kísérleti kertjében.

Ez a két rovar együttesen, egymás hatását erősítve lehet a biológiai védekezés alapja a pöttyösszárnyú muslica, a Drosophila suzukii leküzdésére.

Az alapítvány és a Molise Egyetem közös kutatását Trento tartomány támogatja. A felmérésben a Ganaspis brasiliensis népességének fejlődését, a termesztett és a természetes növények Drosophila-fertőzöttségét, valamint a muslicák parazitáltságát kívánták fölmérni. Először a természetből begyűjtött és klímakamrában tartott gyümölcsmintákból fejlődött ki a fürkészdarázs. Igen apró rovar, testmérete körülbelül a fele a muslicáénak.

A tavaly megtalált Leptopilina japonica Ázsiában igen aktívan parazitálja a muslica lárváit. A faj természetesen is szaporodik Olaszországban, az első felbukkanási helyétől 20 kilométerre is megtalálták öt különböző helyen, a tengerszint fölött 211 és 685 méter magasságban.

A faj azonosításáról az idén számoltak be az Insects folyóiratban. Megállapították, hogy fejlődéséhez 17-27 °C-ra van szükség, és szélesebb gazdaköre van, mint az eddig legígéretesebb biológiai védekezésre alkalmasnak tartott Ganaspis brasiliensisnek. Ez ugyan a kártevő elleni védekezésben kevésbé hatékonnyá teszi, de biztosabban megtelepedhet az új környezetben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshlaza.it/mdpi.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.