0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

150 éve segítik mindennapjainkat

150 év. Ennyi idő telt el, hogy 1870-ben Magyar Királyi Meteorológiai és Földdelejességi Intézet néven, a mai Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jogelődjeként megalakuljon az intézményesített időjárás-előrejelzés. Ennek évfordulójára emlékeztek meg a szakemberek, politikusok, valamint a Meteorológiai Világszervezet elnöke szeptember 25-én, a Várkert Bazár előadótermében.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke szerint nem szakmát, hanem hivatást választ a meteorológus, hiszen az időjárás társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is kihatással van a mindennapokra. Nincs olyan ember, akinek életét ne befolyásolná az időjárás.

Napjainkban már nem az a fő kérdés, hogy milyen lesz az idő, hanem hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak.

De nem csak ez változott az elmúlt 150 évben. A technológiai fejlődésnek köszönhetően már másodpercenként lehet adatokat nyerni az aznapi időjárásról-változásról, ami nagyban segíti a klímaváltozás hatásainak felmérését.

Az elnök kiemelte, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás mértéke soha nem volt a Föld történetében annyi, mint napjainkban. Arra pedig már most felkészülhetünk, hogy várhatóan 2021-2026. között a legmelegebb nyarak köszönnek majd be – és várhatóan a tendencia csak fokozódik.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az OMSZ által kinyert adatok kormányzati támogatásnak köszönhetően, még az idén elérhetőek lesznek díjmentesen. Az adatbázisban lekérhetők akár lokálisan is az aktuális és a várható időjárási körülmények adatai.

Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet elnöke, főtitkára ismertette, hogy 1540-ből is vannak írásos emlékeink, amelyben az időjárás éves változását jegyezték le.

Hazánkban 1715-ben, Sopronban kezdődtek a rendszeres mérések, míg tudományos rendszerességgel és műszerekkel történő időjárás-mérés 1780-ban kezdődött Európában, és egyben a világon először, összesen nyolc mérőállomással, melynek egyike Budán található – meséli Petteri Taalas.

A főtitkár gratulált az OMSZ 150 éves precíz és hiteles szakmai munkájának, valamint külön kiemelte Radics Kornélia világszervezetben betöltött szerepvállalását is.

Nagy István agrárminiszter is elismeréssel adózott az Országos Meteorológiai Szolgálat előtt, amit a délelőtt folyamán elismerő oklevelek átadásával is bizonyított. Külön felhívta a figyelmet, hogy az időjárás előrejelzése nélkül a mezőgazdaság nem tudna felkészülni a környezeti szélsőségekre, noha a klímaváltozás sok esetben így is térdre kényszeríti a várakozásokat.

A tárca öntözésfejlesztési és országfásítási programmal is küzd a klímaváltozás ellen, ugyanakkor az aszály évről évre megnehezíti a gazdasági és környezeti kárenyhítést, ennek megelőzésében viszont elévülhetetlen érdemei vannak az OMSZ-nek – hangoztatta a miniszter.

A jubileum alkalmából és az OMSZ elismeréséül a Magyar Nemzeti Bank ezüst és színesfém éréméket bocsát ki 10 000 és 2000 forintértékben, 5-5 ezer példányban.

A fémpénz alakja eltérve a szokásától négyzet alakú, elején az OMSZ jelével, míg hátoldalán a balatoni táj látható, ezzel is emlékezve a Balaton környéki viharok előrejelzésére.

Az érmék, melyek Molnár Mercédesz szobrászművész alkotásai, hivatalos fizetőeszköznek minősülnek. A Magyar Posta 50.000 példányban alkalmi bélyeget állít ki, szintén az OMSZ jubileuma alkalmából. Végezetül pedig a honvédség Geoinformációs Szolgálata első alkalommal adományozott Rédey István-emlékplakettet a polgári és katonai meteorológia jegyében Radics Kornéliának.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu