Back to top

150 éve segítik mindennapjainkat

150 év. Ennyi idő telt el, hogy 1870-ben Magyar Királyi Meteorológiai és Földdelejességi Intézet néven, a mai Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jogelődjeként megalakuljon az intézményesített időjárás-előrejelzés. Ennek évfordulójára emlékeztek meg a szakemberek, politikusok, valamint a Meteorológiai Világszervezet elnöke szeptember 25-én, a Várkert Bazár előadótermében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 150. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak Budapesten
Fotó: MTI
Radics Kornélia, az OMSZ elnöke szerint nem szakmát, hanem hivatást választ a meteorológus, hiszen az időjárás társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is kihatással van a mindennapokra. Nincs olyan ember, akinek életét ne befolyásolná az időjárás.

Napjainkban már nem az a fő kérdés, hogy milyen lesz az idő, hanem hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak.

De nem csak ez változott az elmúlt 150 évben. A technológiai fejlődésnek köszönhetően már másodpercenként lehet adatokat nyerni az aznapi időjárásról-változásról, ami nagyban segíti a klímaváltozás hatásainak felmérését.

Az elnök kiemelte, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás mértéke soha nem volt a Föld történetében annyi, mint napjainkban. Arra pedig már most felkészülhetünk, hogy várhatóan 2021-2026. között a legmelegebb nyarak köszönnek majd be – és várhatóan a tendencia csak fokozódik.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy az OMSZ által kinyert adatok kormányzati támogatásnak köszönhetően, még az idén elérhetőek lesznek díjmentesen. Az adatbázisban lekérhetők akár lokálisan is az aktuális és a várható időjárási körülmények adatai.

Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet elnöke, főtitkára ismertette, hogy 1540-ből is vannak írásos emlékeink, amelyben az időjárás éves változását jegyezték le.

Hazánkban 1715-ben, Sopronban kezdődtek a rendszeres mérések, míg tudományos rendszerességgel és műszerekkel történő időjárás-mérés 1780-ban kezdődött Európában, és egyben a világon először, összesen nyolc mérőállomással, melynek egyike Budán található – meséli Petteri Taalas.

A főtitkár gratulált az OMSZ 150 éves precíz és hiteles szakmai munkájának, valamint külön kiemelte Radics Kornélia világszervezetben betöltött szerepvállalását is.

Nagy István agrárminiszter is elismeréssel adózott az Országos Meteorológiai Szolgálat előtt, amit a délelőtt folyamán elismerő oklevelek átadásával is bizonyított. Külön felhívta a figyelmet, hogy az időjárás előrejelzése nélkül a mezőgazdaság nem tudna felkészülni a környezeti szélsőségekre, noha a klímaváltozás sok esetben így is térdre kényszeríti a várakozásokat.

A tárca öntözésfejlesztési és országfásítási programmal is küzd a klímaváltozás ellen, ugyanakkor az aszály évről évre megnehezíti a gazdasági és környezeti kárenyhítést, ennek megelőzésében viszont elévülhetetlen érdemei vannak az OMSZ-nek – hangoztatta a miniszter.

A jubileum alkalmából és az OMSZ elismeréséül a Magyar Nemzeti Bank ezüst és színesfém éréméket bocsát ki 10 000 és 2000 forintértékben, 5-5 ezer példányban.

A fémpénz alakja eltérve a szokásától négyzet alakú, elején az OMSZ jelével, míg hátoldalán a balatoni táj látható, ezzel is emlékezve a Balaton környéki viharok előrejelzésére.

Az érmék, melyek Molnár Mercédesz szobrászművész alkotásai, hivatalos fizetőeszköznek minősülnek. A Magyar Posta 50.000 példányban alkalmi bélyeget állít ki, szintén az OMSZ jubileuma alkalmából. Végezetül pedig a honvédség Geoinformációs Szolgálata első alkalommal adományozott Rédey István-emlékplakettet a polgári és katonai meteorológia jegyében Radics Kornéliának.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

#ForestBiodiversity

Lépjünk túl a közhelyeken és hallgassuk meg az erdészeket, értsük meg a tevékenységüket, tanuljunk a tapasztalataikból! Dióhéjban ez az új, #ForestBiodiversity elnevezésű figyelemfelkeltő kampány üzenete, amelyet hat, az európai erdészeti ágazatot képviselő egyesület indított Brüsszelben.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kaptak elismerést

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából 86-an vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadóján. "1956 szellemisége arra emlékeztet, nincs lehetetlen, csak bátorságra, összefogásra, tenni akarókra van szükség; olyan emberekre, mint önök, akik munkájára feltétel nélkül számíthatunk" - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese.

Lassan szikkad a talaj

A múlt hét jelentős esőzései után a héten már országszerte száraz, egyre melegebb időjárási körülmények között szikkadhattak a talajok, így lassan folytatódhat a kukorica betakarítása és az őszi kalászosok sár miatt félbe maradt vetése. A száraz idő a hétvégéig folytatódik, szombattól kissé változékonyabbra fordul időjárásunk, főként délen és keleten lehet számítani kisebb esőkre, záporokra.

A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.