0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Október hónap növénye a lisianthus és a kroton

A Holland Virágiroda két igazán feltűnő színkombinációkkal rendelkező növényt választott a hónap növényének.

A Holland Virágiroda mint minden hónapban, most is kiválasztotta  a „hónap növényét”. Az októberi őszi színkavalkádhoz  illő növényeket a Lisianthus és a Crotont választották a kiemelt kampányuk növényének.

A Lisianthus finom, vékony szirmú virágok ellenére robosztus, karakteres növény eredetileg az Egyesült Államok területéről származik. Elnevezését az ókori görög „lysis” és „anthos” kifejezésekre vezetik vissza, aminek a jelentése „keserű” és „virág”, feltehetően az ókorban a ma termesztett növény rokonait gyógynövényként is használhatták. A manapság a kereskedelemben kapható Lisianthusok viszont nem ehetőek. Hazánkban az egyik legkedveltebb vágott virág, hosszú szára, egyszerű vagy dupla szirmú, rózsára emlékeztető tölcséres virágai miatt a virágkötők szívesen használják csokrokhoz, asztaldíszekhez.

A vázában akár 2-3 hétig is friss marad. A nagyon kedvelt rózsaszín, fehér és lila színű fajták mellett zöld, bíbor, mokka vagy a szinte fekete színig változatos árnyalatokban kapható.

A Délkelet-Ázsia szárazföldjéről és az indiai szigetvilágból származó Croton a kutyatejfélék (Eurphorbiaceae) családjába tartozik. A növény feltünően színes leveleit a zöld, sárga, piros, narancssárga, barna lila színű foltok különböző kombinációja díszíti. A vastag és fényes levelek lehetnek kis méretűek vagy nagyok, hullámosak vagy keskenyek.

A színes és változatos megjelenésű közkedvelt növény gondozása odafigyelést igényel. Világos, de tűző naptól védett helyen kell tartani.

Minél több fényt kap, annál gazdagabb lesz a növény színvilága. Melegigényes, 15 fok alatt leveleit lehullajtja, a huzatra kifejezetten érzékeny. A nyári tápoldatozást meghálálja. 

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu