0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Rózsakert Bálint György emlékére

Bálint György, az ország kertészének kedvenc rózsáiból alakítottak ki emlékkertet a Károlyi kastélyban, Fehérvárcsurgón, amelyet a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napokon avattak fel.

A 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napokon készült fotógalériánkat ide kattintva nézheti meg.

Károlyi Angelica, az emlékkert megálmodója és megvalósítója nagy tisztelője Bálint Györgynek, aki  éveken keresztül támogatta a dísznövény napok szellemiségét, és minden évben  ellátogatott a rendezvényre.

Az ország kertészének kedvencei a rózsák voltak, ezért ezzel állít emléket az idén elhunyt, ismert és elismert kertészmérnöknek.

Az emlékkerthez Nagy István, agrárminiszter is ellátogatott.

Köszönetet mondott a gyönyörű emléknek és a megható megemlékezésnek Récsey Antónia, Bálint György özvegye és elmondta, hogy külön öröm számára, hogy Márk Gergely nemesített rózsáival ültették be a kertet, hiszen jól ismerte a rózsanemesítőt, mert mint könyvszerkesztő ő szerkesztette az utolsó könyvét.

A kert kialakításához Godzsák Zoltánné, a Márk Rózsakert tulajdonosa adományozott 150 db bokorrózsát. Kertészetükben Márk Gergely, az ország egyetlen rózsanemesítőjének rózsáit termelik, ezek közül válogatták ki a rózsatöveket.

A nemesítő minden fajtát történelmi hírességekről, magyar városokról nevezett el, azért, hogy az emberek megismerjék és megszeressék a rózsákat és ezen keresztül megismerjék a magyar történelmet, mondta az adományozó.

A bokorrózsák közül különleges magas törzsű rózsák emelkednek ki, amelyek Tóth Attila, az Attila Garden tulajdonosának felajánlásai. A kert kialakítása Douglas Gillis kerttervező munkája.   

A gyönyörű, különleges nemes rózsák tavasztól kezdik virágaikat bontani, érdemes lesz akkor is megnézni őket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu