Back to top

Teljesen átalakulhat a budapesti állatkert működése

Gazdasági társaságként szeretné a továbbiakban működtetni a Fővárosi Állat- és Növénykertet Budapest vezetése. Az átalakítást az új igazgató vezényli majd le, akit hamarosan pályázaton választanak ki.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönt arról, hogy pályázatot ír ki az állatkert (Fővárosi Állat- és Növénykert) vezetésére, amely tisztség Persányi Miklós tavaszi távozásával nincs betöltve. Azóta Szabó Roland, az intézmény operatív igazgatója a vezető - írja a napi.hu.

Illusztráció

A közgyűlési előterjesztésből kiderül, hogy a pályázatokat Budapest főkertésze, a Humán Területek Főpolgármester-helyettesi Irodájának, a Közalkalmazotti Tanácsnak, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének, illetve a Magyar Állatkertek Szövetségének egy-egy delegáltja fogja elbírálni.

Az új vezető 2021. január 1-től 5 évig töltheti be a tisztséget.

Az előterjesztés szerint az új igazgató feladata lesz az is, hogy az állatkert gazdasági társaságként való működtetésének feltételeit kidolgozza. Az indoklás szerint a magyarországi állatkertek közül egyedül a Fővárosi Állat- és Növénykert működik költségvetési szerv formájában. Ez számos esetben okoz jogalkalmazási problémákat, mivel az állatkertek nem sorolhatóak be a megszokott költségvetési szervi ágazati rendbe.

Illusztráció

Az állatkert működésének sajátosságai (bevételorientáltsága, működési rendje) ugyancsak indokolttá teszik annak megvizsgálását, hogy hatékonyabban szolgálja-e a közcélokat a gazdasági társasági formában való feladatellátás.

Ha ez magvalósul, akkor az új cég vezetője is a hamarosan kiválasztott igazgató lesz.

Az új budapesti városvezetés egyik nagy problémája az állatkerti Biodóm épülete, amelynek hatalmas építési és üzemeltetési költségei igencsak megterhelnék a fővárosi büdzsét. Karácsony Gergely az Indexnek nemrég adott interjújában azt mondta, hogy a Biodómot mindenképpen be kell fejezni és a következő közgyűlési ülésen javaslatot fognak tenni a kormánynak, hogy ez megtörténjen. Reálisan 2024-re lehet a leghamarabb befejezni az építkezést.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Kaptassunk még magasabbra

A Soproni Parkerdő intenzíven látogatott városkörnyéki területét nyugati irányba elhagyva kiemelkednek a Soproni-hegység 500 méternél magasabb bércei. Közúton három irányból közelíthetjük meg a nyugati határterület: a Récényi úton, a Brennbergi-völgyben vagy Ágfalva felől.

Virág Vivien: Reggeli rutin

Virág Vivien erdőmérnök az EGERERDŐ Zrt.-nél dolgozik. Már gyerekként magával ragadta az erdő mesebeli szépsége és lakóinak sokasága. Édesapjával rengeteg időt töltött az erdőn, és ez nemcsak a hivatását, hanem a hobbiját is meghatározta.

A drénezés uniós támogatási lehetőségei

Módosult mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című felhívás, amely immáron lehetővé teszi a felszín alatti dréncsőhálózatok kiépítését. Mindez a fölösleges vízkészletek elvezetését segítheti.

Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben!

Jelentős érdeklődés övezte idén is a Pilisi Parkerdő vezetett szarvasbőgés túráit. A résztvevők nemcsak hallhatták a gímbikák alkonyattól felerősödő bőgését, agancscsattogását, a szerencsésebbek láthatták is a nemes vadat. Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben.

Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Gúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Ha én fa volnék

Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.

Medve csatangolt Miskolcon

Medvét észleltek a Miskolci Önkormányzati Rendészet kamerái vasárnap hajnalban - adta hírül az önkormányzat.