0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sütött a nap, fújt a szél – meg is látszik az eredménye

Az agrarheute.com cikke szerint az idei első három negyedévben Németország áramellátásának 48 százalékát megújuló forrásból, nagyrészt szél- és napenergiából fedezték. Ez összességében öt, napenergia esetében pedig egyenesen tizenhárom százalékkal több, mint tavaly ilyenkor – igaz, hogy a vírushelyzet miatt a teljes áramfelhasználás is kevesebb volt.

Az agrarheute.com portál két erre szakosodott intézmény, a baden-württembergi napenergia- és hidrogénkutató központ, valamint az országos energia- és vízgazdálkodási szövetség előzetes adatai alapján közölte a németországi megújulóenergia-használattal kapcsolatos számokat.

Eszerint az országszerte felhasznált összes áram közel fele, 48%-a származott valamilyen megújuló forrásból, vagyis szél-, víz- és napenergiából, valamint biomasszából. Igaz, hozzáteszik, hogy a figyelemre méltó növekedés felerészben annak köszönhető, hogy a teljes „torta” – ami feloszlik megújulóra és nem megújulóra – mérete csökkent az első három negyedévben, mivel

a kijárási korlátozások idején 5%-kal kevesebb áramot fogyasztott az ország.

A növekedés másik oka pedig az ügy szempontjából kedvező időjárás volt: a szeles első negyedévben például lényegesen több energiát termeltek a szélkerekek, a napsütéses nyarat kihasználva pedig napenergiából lehetett 13%-kal többet termelni, mint egy évvel korábban.

Akárhogy is, a baden-württembergi napenergia- és hidrogénkutató központ szakértője, Kerstin Andreae úgy kommentálta a számokat, hogy

„a 2030-ra kitűzött 65%-os részarányig még sok hiányzik”,

véleménye szerint ambiciózusabb szabályozásra van tehát szükség. Az alapok megvannak, csak finomítani kell a szabályozáson, fogalmazott.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu