0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A húsevő növények negyedét kipusztulás fenyegeti

Az összes ismert húsevő növényfaj veszélyeztetettségét vizsgálták a tudósok. Az intenzív mezőgazdasági termelés és az építkezések által okozott földerózió jelenti a legnagyobb veszélyt, de a szélsőséges meleg és száraz időszakok szintén problémákat okoznak a növényeknek.

Ausztrál brazil és német tudósok mind a 860 ismert húsevő növényfajt a Nemzetközi Fajvédelmi Bizottság (IUCN) veszélyeztetett fajokra vonatkozó vörös listás kategóriái szerint osztályozták, és rögzítették a növények elterjedési területeit és élőhelyeit.

Dr. Andreas Fleischmann botanikus szerint munkájuk során az összes világszerte ismert húsevő növény 100 százalékát rögzítették, a vörös listás természetvédelmi státusszal együtt.

Ez az arány különösen azért örvendetes, mert a világszerte ismert mintegy 300 000 virágos növényfaj mindössze egy tizedének sikerült eddig a veszélyeztetettségét felmérni.

A húsevő növények természetes élőhelye nagyon tápanyagszegény,  ezért a rovarok húsát kiegészítő tápanyagforrásként használják fel.  A növények életben maradásához fontos az is, kellően nedves legyen a környezetük, ezért többnyire mocsarak, források, tiszta vizű patakok, trópusi esőerdőkben élnek. Élőhelyüket azonban egyre inkább tönkreteszik az olyan ember által okozott hatások, mint az éghajlatváltozás, az élőhelyek pusztulása és a környezetszennyezés.

Az intenzív mezőgazdasági termelés és az építkezések által okozott földerózió jelenti a legnagyobb veszélyt, de a szélsőséges meleg és száraz időszakok szintén problémákat okoznak a növényeknek.

„A húsevő növények csak tápanyagban szegény talajon képesek életben maradni. Ha például a talajt trágyázni kezdik, ezek az érzékeny növények kipusztulnak. De problémát jelent az iparból, a járműforgalomból és a mezőgazdaságból származó nitrogént tartalmazó szállópor lerakódása az élőhelyük felszínén”- mondja Fleischmann.

A tanulmány kimutatta, hogy az összes ismert húsevő növény körülbelül 25% -át fokozottan veszélyezteti a a kihalás.

Országonkénti rangsorolásban a veszélyeztetett húsevő növények többsége Brazíliában található, majd Indonézia, a Fülöp-szigetek, Kuba, Thaiföld és Ausztrália következik.

Ezeknek az országoknak kiemelt felelősségük van a húsevő növények globális biodiverzitásának fenntartásáért.

Forrás: www.taspo.de