Ausztrál brazil és német tudósok mind a 860 ismert húsevő növényfajt a Nemzetközi Fajvédelmi Bizottság (IUCN) veszélyeztetett fajokra vonatkozó vörös listás kategóriái szerint osztályozták, és rögzítették a növények elterjedési területeit és élőhelyeit.
Dr. Andreas Fleischmann botanikus szerint munkájuk során az összes világszerte ismert húsevő növény 100 százalékát rögzítették, a vörös listás természetvédelmi státusszal együtt.
A húsevő növények természetes élőhelye nagyon tápanyagszegény, ezért a rovarok húsát kiegészítő tápanyagforrásként használják fel. A növények életben maradásához fontos az is, kellően nedves legyen a környezetük, ezért többnyire mocsarak, források, tiszta vizű patakok, trópusi esőerdőkben élnek. Élőhelyüket azonban egyre inkább tönkreteszik az olyan ember által okozott hatások, mint az éghajlatváltozás, az élőhelyek pusztulása és a környezetszennyezés.
„A húsevő növények csak tápanyagban szegény talajon képesek életben maradni. Ha például a talajt trágyázni kezdik, ezek az érzékeny növények kipusztulnak. De problémát jelent az iparból, a járműforgalomból és a mezőgazdaságból származó nitrogént tartalmazó szállópor lerakódása az élőhelyük felszínén”- mondja Fleischmann.
A tanulmány kimutatta, hogy az összes ismert húsevő növény körülbelül 25% -át fokozottan veszélyezteti a a kihalás.
Ezeknek az országoknak kiemelt felelősségük van a húsevő növények globális biodiverzitásának fenntartásáért.