0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Szárnyalt az amerikai cseresznyepiac

Bár a cseresznye piai helyzete évről évre nagyon változó, az idei kiemelkedően jó év volt az USA termesztői számára. Az árak a teljes idényben 40-50%-kal haladták meg az előző három év átlagát. Az idényről az északnyugati cseresznyetermesztők szövetsége elnöke nyilatkozott a Good Fruit Grower szakportálnak.

Ez a szervezet viszi piacra Washington, Oregon, Idaho, Montana és Utah termesztőinek cseresznyéjét. Az idén egész júliusban 5 dollár fölött volt a cseresznye kilónkénti ára, pedig a kezdeti magas árakat általában gyors csökkenés követi.

A hatalmas kereslet nyomasztotta is az értékesítőket, akik korábban optimistán tekintettek erre az évre.

A felmérések szerint a friss cseresznye főképp impulzusvásárlás során kerül a vásárlók kosarába az üzletekben.

Most viszont a koronavírus-járvány miatt megugrott online-vásárlás azt mutatja, hogy ritkábban mentek a boltokba. Idénykezdettől fogva folyamatosan vásároltak online, illetve a sietős bevásárlások során az előrecsomagolt cseresznyét vették le a polcról.

Ebben közrejátszottak a reklámok és a cseresznye egészségre gyakorolt kedvező hatásainak publikálása is.

A cseresznyetermesztőknek nincs akkora reklámbüdzséjük, mint a nagy kiskereskedelmi láncoknak, úgyhogy az eladókra vannak utalva, hogy folyamatosan, láthatóan kínálják a gyümölcsöt. Az idén ugyanezt a boltok weboldalain kellett produkálni.

A Walmart egy lépéssel tovább is ment, és ingyenes próbacsomagokat kínált az északnyugati cseresznyéből.

Az idei termést 200 ezer tonnára becsülte a termelői szövetség, ami 2015 óta a legalacsonyabb termés. A cseresznye aprógyümölcsűség vírus miatti kivágások 25-30 ezer tonnával csökkentették a termést, a többiért pedig egy áprilisi hidegfront a felelős, ami hat napi esővel, széllel és hideggel járt.

Az időjárás mozaikosan befolyásolta az ültetvények termését, voltak, akik le sem szedték a cseresznyék, a legtöbben féltermést takarítottak be, és voltak olyanok is, akik rekordmennyiséget szüreteltek.

A termésátlagok 8 és 28 tonna közt alakultak hektáronként.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com