Back to top

Szárnyalt az amerikai cseresznyepiac

Bár a cseresznye piai helyzete évről évre nagyon változó, az idei kiemelkedően jó év volt az USA termesztői számára. Az árak a teljes idényben 40-50%-kal haladták meg az előző három év átlagát. Az idényről az északnyugati cseresznyetermesztők szövetsége elnöke nyilatkozott a Good Fruit Grower szakportálnak.

Ez a szervezet viszi piacra Washington, Oregon, Idaho, Montana és Utah termesztőinek cseresznyéjét. Az idén egész júliusban 5 dollár fölött volt a cseresznye kilónkénti ára, pedig a kezdeti magas árakat általában gyors csökkenés követi.

Fotó: Pixabay
A hatalmas kereslet nyomasztotta is az értékesítőket, akik korábban optimistán tekintettek erre az évre.

A felmérések szerint a friss cseresznye főképp impulzusvásárlás során kerül a vásárlók kosarába az üzletekben.

Most viszont a koronavírus-járvány miatt megugrott online-vásárlás azt mutatja, hogy ritkábban mentek a boltokba. Idénykezdettől fogva folyamatosan vásároltak online, illetve a sietős bevásárlások során az előrecsomagolt cseresznyét vették le a polcról.

Ebben közrejátszottak a reklámok és a cseresznye egészségre gyakorolt kedvező hatásainak publikálása is.

A cseresznyetermesztőknek nincs akkora reklámbüdzséjük, mint a nagy kiskereskedelmi láncoknak, úgyhogy az eladókra vannak utalva, hogy folyamatosan, láthatóan kínálják a gyümölcsöt. Az idén ugyanezt a boltok weboldalain kellett produkálni.

A Walmart egy lépéssel tovább is ment, és ingyenes próbacsomagokat kínált az északnyugati cseresznyéből.

Az idei termést 200 ezer tonnára becsülte a termelői szövetség, ami 2015 óta a legalacsonyabb termés. A cseresznye aprógyümölcsűség vírus miatti kivágások 25-30 ezer tonnával csökkentették a termést, a többiért pedig egy áprilisi hidegfront a felelős, ami hat napi esővel, széllel és hideggel járt.

Az időjárás mozaikosan befolyásolta az ültetvények termését, voltak, akik le sem szedték a cseresznyék, a legtöbben féltermést takarítottak be, és voltak olyanok is, akik rekordmennyiséget szüreteltek.

A termésátlagok 8 és 28 tonna közt alakultak hektáronként.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

A háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.