Back to top

Kiadós eső, sáros talaj

Az elmúlt két hét során kiadós csapadék hullott az országban, melyre nagy szükség is volt, a talaj nedvességtartalma jelentősen növekedett. A folytatásban újabb csapadékhullámok várhatók, így a kukorica aratását az esős idő és a sáros talaj is hátráltatja majd. Október közepe táján már megszoktak jelenni az első fagyok, idén erre még nem kell számítani.

Múlt hét csütörtökön még a kelet felől ránk forduló légörvény okozott kiadós esőt északkeleten, majd az Európa nyugati része fölött kialakuló hatalmas méretű ciklon vette át időjárásunk alakítását. Ennek áramlási rendszerében dél, délnyugat felől meleg, szombat estétől már nedves levegő érkezett fölénk.

Az első hullámból főleg a Dunántúlon volt kiadós csapadék, majd a hétfői és keddi száraz idő után szerdán újabb kiterjedt eső érkezett, melyből főleg a délnyugati, a középső és délkeleti tájak részesültek.

Összességében az elmúlt két hét során többnyire 30-110 mm eső esett az országban. A legtöbb a nyugati és északkeleti határ közelében, a legkevesebb az Alföld középső részein.

A talajok felszíne sokfelé sáros, az elmúlt két hét bőséges csapadéka országszerte teljesen átnedvesítette a felső 20 cm-es réteget, sőt immár a mélyebb rétegekbe is jutott. A felső fél méter nyugaton és északon telített, az Alföldön azonban még van nedvességhiány.

A hőmérséklet szombatig emelkedett, a maximum helyenként a 30 Celsius fokot is meghaladta, sőt, megdőlt a napi melegrekord is.

Vasárnaptól mérséklődött a felmelegedés, de nem érkezett hideg levegő fölénk, az átlagosnál enyhébb maradt az idő.

A napraforgó betakarításával már csaknem mindenhol végeztek, a kukorica aratása is megkezdődött, de a jelenlegi csapadékos időben ezt most nem lehet folytatni.

A gyümölcsök és a szőlő nagyobb része már túl van a szüreten.

A repce számára nehezen indult a szezon, a szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok a hónap végétől megérkezett eső hatására folyamatosan regenerálódnak, fejlődnek az enyhe időben.

Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez elengedhetetlen a talaj megfelelő nedvességtartalma. Tavaly és tavalyelőtt a vetés időszakában sok probléma volt a száraz talaj miatt, idén úgy néz ki, hogy ilyen gond nem lesz. Azonban helyenként áteshetünk a ló túloldalára és inkább a túl sáros talaj fogja megnehezíteni ezt a rendkívül fontos munkát.

A következő 6-8 nap során folytatódik a változékony, főleg keleten enyhe időjárás, újabb jelentős csapadékkal, reggelente foltokban köddel.

Vasárnap főleg a Dunántúlon és a középső országrészben várható eső, majd hétfőn és kedden országos csapadékhullám érkezése valószínű.

Összességében jövő szerdáig akár újabb 20-30 mm, vagy még ezt meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat.

Szombaton estétől gyakran lesz szeles az idő, az erős, helyenként viharos északi, északnyugati széllel a Dunántúlra már hűvös léghullámok érkeznek. A hőmérséklet csúcsértéke szombatig még országszerte 20 fok körül várható, majd vasárnaptól a Dunántúlon jelentős lehűlés kezdődik, de a jövő hét első napjaiban nagy hőmérsékleti különbség várható a keleti és nyugati országrész között. Az első fagyok megjelenése átlagosan október 10. (északon) és október legvége (délen) között szokott bekövetkezni. Eddig fagy még nem fordult elő az országban, és következő 6-8 nap során, tehát október közepéig nem is várható fagy az ország döntő részén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

A borturizmus az egyik legnépszerűbb a járvány ideje alatt

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából egy elemzőcsoport adatai alapján, idén jelentősen megnőtt hazánkban a borászati rendezvények iránti érdeklődés, egész pontosan 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat. Ez magyarázható azzal, hogy az őszi második vírushullám miatt a lakosság szemében felértékelődött a belföldi turizmus, ezen belül is a borturizmus.

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

Mérsékelt ármozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.