0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kiadós eső, sáros talaj

Az elmúlt két hét során kiadós csapadék hullott az országban, melyre nagy szükség is volt, a talaj nedvességtartalma jelentősen növekedett. A folytatásban újabb csapadékhullámok várhatók, így a kukorica aratását az esős idő és a sáros talaj is hátráltatja majd. Október közepe táján már megszoktak jelenni az első fagyok, idén erre még nem kell számítani.

Múlt hét csütörtökön még a kelet felől ránk forduló légörvény okozott kiadós esőt északkeleten, majd az Európa nyugati része fölött kialakuló hatalmas méretű ciklon vette át időjárásunk alakítását. Ennek áramlási rendszerében dél, délnyugat felől meleg, szombat estétől már nedves levegő érkezett fölénk.

Az első hullámból főleg a Dunántúlon volt kiadós csapadék, majd a hétfői és keddi száraz idő után szerdán újabb kiterjedt eső érkezett, melyből főleg a délnyugati, a középső és délkeleti tájak részesültek.

Összességében az elmúlt két hét során többnyire 30-110 mm eső esett az országban. A legtöbb a nyugati és északkeleti határ közelében, a legkevesebb az Alföld középső részein.

A talajok felszíne sokfelé sáros, az elmúlt két hét bőséges csapadéka országszerte teljesen átnedvesítette a felső 20 cm-es réteget, sőt immár a mélyebb rétegekbe is jutott. A felső fél méter nyugaton és északon telített, az Alföldön azonban még van nedvességhiány.

A hőmérséklet szombatig emelkedett, a maximum helyenként a 30 Celsius fokot is meghaladta, sőt, megdőlt a napi melegrekord is.

Vasárnaptól mérséklődött a felmelegedés, de nem érkezett hideg levegő fölénk, az átlagosnál enyhébb maradt az idő.

A napraforgó betakarításával már csaknem mindenhol végeztek, a kukorica aratása is megkezdődött, de a jelenlegi csapadékos időben ezt most nem lehet folytatni.

A gyümölcsök és a szőlő nagyobb része már túl van a szüreten.

A repce számára nehezen indult a szezon, a szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok a hónap végétől megérkezett eső hatására folyamatosan regenerálódnak, fejlődnek az enyhe időben.

Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez elengedhetetlen a talaj megfelelő nedvességtartalma. Tavaly és tavalyelőtt a vetés időszakában sok probléma volt a száraz talaj miatt, idén úgy néz ki, hogy ilyen gond nem lesz. Azonban helyenként áteshetünk a ló túloldalára és inkább a túl sáros talaj fogja megnehezíteni ezt a rendkívül fontos munkát.

A következő 6-8 nap során folytatódik a változékony, főleg keleten enyhe időjárás, újabb jelentős csapadékkal, reggelente foltokban köddel.

Vasárnap főleg a Dunántúlon és a középső országrészben várható eső, majd hétfőn és kedden országos csapadékhullám érkezése valószínű.

Összességében jövő szerdáig akár újabb 20-30 mm, vagy még ezt meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat.

Szombaton estétől gyakran lesz szeles az idő, az erős, helyenként viharos északi, északnyugati széllel a Dunántúlra már hűvös léghullámok érkeznek. A hőmérséklet csúcsértéke szombatig még országszerte 20 fok körül várható, majd vasárnaptól a Dunántúlon jelentős lehűlés kezdődik, de a jövő hét első napjaiban nagy hőmérsékleti különbség várható a keleti és nyugati országrész között. Az első fagyok megjelenése átlagosan október 10. (északon) és október legvége (délen) között szokott bekövetkezni. Eddig fagy még nem fordult elő az országban, és következő 6-8 nap során, tehát október közepéig nem is várható fagy az ország döntő részén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu