Back to top

Újjá éledt a veterán monstrum

Egy évtizedig dolgozott egy farmerekből álló csapat azon, hogy a legendás amerikai Case 150 gőzgépet felújítsa és működőképessé tegye, amit egy traktor show alkalmával demonstráltak. Kory Anderson már gyerekkorában arról álmodozott, hogy újjáépítse a legendás monstrumot, a világ legnagyobb gőzgépét, a Case 150-et, amely nemrégiben meg is történet, ezzel megvalósította a régi álmát.

Az Anderson Industries és a Dakota Foundrynak a tulajdonosa,

Kory Anderson és csapata egy évtizedet töltött az antik Case 150 gőzgép újjáépítésével.

Az ekék vontatására és a nehéz teherszállításra használt "mozdony", a Case 150 traktor a mezőgazdasági történelem része, amelyről azt hitték, hogy a korral együtt elveszett. "A közúti mozdony alapvetően elveszett a történelemben. Úgy értem, az elmúlt 100 évben egyik sem maradt fenn. Mind a kilenc megépítettet végül selejtezték, és így a történelemben elveszett volt, amíg újjá nem teremtettük és újra életre hívtuk, magyarázza a tulajdonos.

150 CASE steam engine plowing with 36 bottom John Deere plow

 

Jerome Case 1869-ben építette meg az első gőzgép-meghajtású traktort, melyet kerekekre szerelték, de továbbra is lóval vontatták, s csupán más berendezések meghajtására szolgált. Majd 1876-ban elkészítette az első gőzgép hajtotta önjáró vontatót.

Anderson a szerkezet újjáépítésének megkezdése előtti 15-20 éven keresztül rengeteg képzésen vett részt, hogy megértse és fejlessze azokat a készségeket, amelyekkel képes lesz majd a társaival a projekt végrehajtására.

"Hihetetlenül okos csapatra volt szükségem, akik sokféle szakmában jártasak." - mondta Anderson.

Az eredeti tervrajzokat  2007-ben szerezte meg a Case-től, és elkezdte a 150-es modellt háromdimenziós CAD-modellé tervezni, amely lehetővé tette számára az alkatrészek gyártását.

A következő 10 évben Anderson és egy csapat önkéntes a Webster-i Dakota öntödében dolgozott, hogy kiválassza és legyártsa az alkatrészeket a 150-eshez.

Amikor az alkatrészek végleg elkészültek, Wyomingba vitték összeszerelésre.

Mellékesen vállalkozást épített a becslések szerint 1–1,5 millió dolláros projekt finanszírozására. "Álmom az volt, hogy ezt kisgyerek korom óta megépítsem. Tehát tudtam, hogy rendelkeznem kell eszközökkel és erőforrásokkal, felszereléssel és csapattal, hogy támogassam a projektet. A garázsomban alapítottam az Anderson Industries-t" - mondja a ma már élvonalbeli mérnöki és gyártó vállalat elnöke és vezérigazgatója.

A projekt motorja, Kory Anderson a jobb oldalon
Fotó: Hemming Motor News

Több mint 8000 órával később az álom valósággá vált Anderson és csapata számára. "Úgy értem, egészen az információk és az infrastruktúra begyűjtésétől kezdve egészen az alkatrészek megmunkálásának és összerakásának tényleges idejéig".

A több mint 100 évvel ezelőtt készült szerkezet nehezebb és erősebb, mint bármelyik ma gyártott traktor, súlya 34 tonna. A traktor tulajdonosa úgy döntött, hogy nemcsak minden részletében élethűen felújítja a gőzgépet, hanem összeszereli a régi Case-t a hatalmas, 36 barázdás John Deere ekével, hogy demonstrálja a gőzgép hihetetlen erejét. Egy évtizednyi munka után a dél-dakotai Andoverben, a James Valley Threshers éves aratási show-n mutatták be az elkészült gépet, ahová a világ minden tájáról érkeztek érdeklődők.

A bemutatón egy tucat ember vett részt a hatalmas eke kezelésében, akik a gépen állva manuálisan emelték és süllyesztették a munkaelemeket.

Az újjáépítés folyamatát Anderson úgy jellemezte: "Ez olyan, mintha megmásznánk a Mount Everest-et,  sok fegyelmet és edzést igényel."

Fotó: Farmer Forum

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

KAP – Egyre kevésbé lesz közös és agrár

A Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója, Mezei Dávid az EU közös agrárpolitika (KAP) kilátásait részletezte. A szakember úgy véli, hosszú távon a jelenlegi folyamatok akár a Közös Agrárpolitika megszűnéséhez is vezethetnek, hiszen egyre több hatáskör kerül vissza a tagállamokhoz.

Lemken – 240 éve a mezőgazdaság szolgálatában

A minőségi talajművelő-, vető- és permetezőgépeiről híres, talajművelő gépeivel számos európai országban vezető pozíciókat szerzett családi vállalkozás is, mint mezőgépgyártó, 240 évvel ezelőtt egy kovácsműhelyben kezdte működését. Kezdetben lópatkolással, lóvontatású eszközök (ekék, boronák, gereblyék, szekerek stb.) javításával és egyedi gyártásával foglalkozott.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

Közel egy százalékkal nőtt az agrárgéplízing finanszírozott összege a második negyedévben

Közel egy százalékkal emelkedett az idén a második negyedévben az agrárgéplízing finanszírozott összege, a teljes portfólió 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt – közölte a Magyar Lízingszövetség szombaton az MTI-vel.

Uniós agrárpolitikai reform 2022 után

Az Európai Parlament képviselői pénteken elfogadták álláspontjukat a 2022 utáni agrárpolitika reformjáról. A parlamenti delegáció ezzel készen áll a tárgyalásokra az uniós szakminiszterekkel.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

Lassan szikkad a talaj

A múlt hét jelentős esőzései után a héten már országszerte száraz, egyre melegebb időjárási körülmények között szikkadhattak a talajok, így lassan folytatódhat a kukorica betakarítása és az őszi kalászosok sár miatt félbe maradt vetése. A száraz idő a hétvégéig folytatódik, szombattól kissé változékonyabbra fordul időjárásunk, főként délen és keleten lehet számítani kisebb esőkre, záporokra.