0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ne hagyjuk elszaporodni a takácsatkákat!

Most ősszel sok a takácsatka a szamócában, figyelmeztet honlapján és a magyar termesztőknek küldött hírlevelében Klaas Plas holland szaktanácsadó. Rég nem látott annyi takácsatkát, mint most. Be kell avatkozni, nehogy tavasszal még több legyen belőlük.

A takácsatkák elleni permetezésnél vegyük figyelembe, hogy váltogatni kell a felhasznált szereket, mert gyorsan kialakulhat a rezisztencia velük szemben. Akkor permetezzünk, amikor egy levélen 5 mozgó egyedet (lárvát) találunk.

Magyarországon mindössze három engedélyezett növényvédő szert használhatunk, jövőre pedig megszűnik a Floramite 240 EC engedélye.

Ez a készítmény egyaránt hatékony a kifejlett atkák, a lárvák és a tojások ellen. Az idén november 30-ig van engedélye. Nagy kár érte, mert élelmezés-egészségügyi várakozási ideje mindössze egy nap, adagja 6 ml 10 liter vízhez. A Nissorun 10 WP csak a tojásokat és a lárvákat irtja, egy tenyészidőben egyszer szabad használni.

Házikerti felhasználás dózisa: 4-8 g készítmény 10 liter vízhez. Az Ortus 5 SC kontakt készítmény, a kifejlett atkák ellen hatékony, adagja 10-20 ml 10 liter vízhez. Szedésig legalább 7 napnak kell eltelnie a permetezés után.

Mindig olyan keveréket állítsunk össze, amivel minden fejlődési alakot el tudunk pusztítani, és mindenképpen használjunk tapadásfokozó adalékot is.

Nagyon fontos, hogy a permetlé jól beborítsa a levelek színét és fonákát, ezért ellenőrizzük az eredményt. Miután lepermeteztünk néhány métert, nézzük meg a levél fonákára jutott mennyiséget. Ha kevés a permetlé, másképp kell beállítani a permetezőt, ha csöppek formájában látjuk, adjunk több tapadásfokozót.

Ökológiai termesztésben ragadozó atkákat használhatunk a takácsatkák leküzdésére.

Több ragadozó ismert erre a célra, az Amblyseius californicus, a Phytoseiulus macropilis, a Ph. persimilis, a Hypoaspis miles, az Amblyseius andersoni és az A. swirskii.

Amikor már fölszaporodtak a kártevő atkák, egy négyzetméterre 1-2 ragadozónak kell jutnia.

Ezek a hasznos élőlények magas relatív páratartalom (70-80%) és 25 C-fok körüli hőmérsékleten érzik jól magukat. Természetesen csak olyan növényvédelmi beavatkozásokat végezhetünk, amelyek megóvják őket, ezért a gombaölő szerek közül sem használhatunk bármit. Érdemes a szamóca mellé virágzó növényeket is ültetni, ahol a ragadozók virágporral táplálkozhatnak és fönnmaradhat a népességük akkor is, amikor kártevő atkákból már nincs elég.

A takácsatkák elleni védekezéshez az is hozzá tartozik, hogy tartsuk gyommentesen a környezetet, így nem tudnak a szomszédban fölszaporodni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/berrykonsult.eu