Back to top

Ne hagyjuk elszaporodni a takácsatkákat!

Most ősszel sok a takácsatka a szamócában, figyelmeztet honlapján és a magyar termesztőknek küldött hírlevelében Klaas Plas holland szaktanácsadó. Rég nem látott annyi takácsatkát, mint most. Be kell avatkozni, nehogy tavasszal még több legyen belőlük.

A takácsatkák elleni permetezésnél vegyük figyelembe, hogy váltogatni kell a felhasznált szereket, mert gyorsan kialakulhat a rezisztencia velük szemben. Akkor permetezzünk, amikor egy levélen 5 mozgó egyedet (lárvát) találunk.

Magyarországon mindössze három engedélyezett növényvédő szert használhatunk, jövőre pedig megszűnik a Floramite 240 EC engedélye.

Ez a készítmény egyaránt hatékony a kifejlett atkák, a lárvák és a tojások ellen. Az idén november 30-ig van engedélye. Nagy kár érte, mert élelmezés-egészségügyi várakozási ideje mindössze egy nap, adagja 6 ml 10 liter vízhez. A Nissorun 10 WP csak a tojásokat és a lárvákat irtja, egy tenyészidőben egyszer szabad használni.

Házikerti felhasználás dózisa: 4-8 g készítmény 10 liter vízhez. Az Ortus 5 SC kontakt készítmény, a kifejlett atkák ellen hatékony, adagja 10-20 ml 10 liter vízhez. Szedésig legalább 7 napnak kell eltelnie a permetezés után.

Mindig olyan keveréket állítsunk össze, amivel minden fejlődési alakot el tudunk pusztítani, és mindenképpen használjunk tapadásfokozó adalékot is.

Nagyon fontos, hogy a permetlé jól beborítsa a levelek színét és fonákát, ezért ellenőrizzük az eredményt. Miután lepermeteztünk néhány métert, nézzük meg a levél fonákára jutott mennyiséget. Ha kevés a permetlé, másképp kell beállítani a permetezőt, ha csöppek formájában látjuk, adjunk több tapadásfokozót.

Ökológiai termesztésben ragadozó atkákat használhatunk a takácsatkák leküzdésére.

Több ragadozó ismert erre a célra, az Amblyseius californicus, a Phytoseiulus macropilis, a Ph. persimilis, a Hypoaspis miles, az Amblyseius andersoni és az A. swirskii.

Amikor már fölszaporodtak a kártevő atkák, egy négyzetméterre 1-2 ragadozónak kell jutnia.

Ezek a hasznos élőlények magas relatív páratartalom (70-80%) és 25 C-fok körüli hőmérsékleten érzik jól magukat. Természetesen csak olyan növényvédelmi beavatkozásokat végezhetünk, amelyek megóvják őket, ezért a gombaölő szerek közül sem használhatunk bármit. Érdemes a szamóca mellé virágzó növényeket is ültetni, ahol a ragadozók virágporral táplálkozhatnak és fönnmaradhat a népességük akkor is, amikor kártevő atkákból már nincs elég.

A takácsatkák elleni védekezéshez az is hozzá tartozik, hogy tartsuk gyommentesen a környezetet, így nem tudnak a szomszédban fölszaporodni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/berrykonsult.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Télen is legyen látványos a kert

A lombhullató fákról cserjékről már lehullottak a levelek, az örökzöldek, meg mindig ugyanolyan látványukat mutatják – ezért télen a kert kevésbé mutatós. Ám sok növény van, mely ekkor is díszít: színes vesszőivel, egész tavaszig fennmaradó terméseivel.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.

A siker küszöbén a muraközi ló

Új fejezetet nyitott a muraközi ló regenerálásában, amikor 2016 októberében V. Németh Zsolt államtitkár bejelentette a muraközi kutatási program indítását.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

A klímavészhelyzet kertjei

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.