Back to top

Ne hagyjuk elszaporodni a takácsatkákat!

Most ősszel sok a takácsatka a szamócában, figyelmeztet honlapján és a magyar termesztőknek küldött hírlevelében Klaas Plas holland szaktanácsadó. Rég nem látott annyi takácsatkát, mint most. Be kell avatkozni, nehogy tavasszal még több legyen belőlük.

A takácsatkák elleni permetezésnél vegyük figyelembe, hogy váltogatni kell a felhasznált szereket, mert gyorsan kialakulhat a rezisztencia velük szemben. Akkor permetezzünk, amikor egy levélen 5 mozgó egyedet (lárvát) találunk.

Magyarországon mindössze három engedélyezett növényvédő szert használhatunk, jövőre pedig megszűnik a Floramite 240 EC engedélye.

Ez a készítmény egyaránt hatékony a kifejlett atkák, a lárvák és a tojások ellen. Az idén november 30-ig van engedélye. Nagy kár érte, mert élelmezés-egészségügyi várakozási ideje mindössze egy nap, adagja 6 ml 10 liter vízhez. A Nissorun 10 WP csak a tojásokat és a lárvákat irtja, egy tenyészidőben egyszer szabad használni.

Házikerti felhasználás dózisa: 4-8 g készítmény 10 liter vízhez. Az Ortus 5 SC kontakt készítmény, a kifejlett atkák ellen hatékony, adagja 10-20 ml 10 liter vízhez. Szedésig legalább 7 napnak kell eltelnie a permetezés után.

Mindig olyan keveréket állítsunk össze, amivel minden fejlődési alakot el tudunk pusztítani, és mindenképpen használjunk tapadásfokozó adalékot is.

Nagyon fontos, hogy a permetlé jól beborítsa a levelek színét és fonákát, ezért ellenőrizzük az eredményt. Miután lepermeteztünk néhány métert, nézzük meg a levél fonákára jutott mennyiséget. Ha kevés a permetlé, másképp kell beállítani a permetezőt, ha csöppek formájában látjuk, adjunk több tapadásfokozót.

Ökológiai termesztésben ragadozó atkákat használhatunk a takácsatkák leküzdésére.

Több ragadozó ismert erre a célra, az Amblyseius californicus, a Phytoseiulus macropilis, a Ph. persimilis, a Hypoaspis miles, az Amblyseius andersoni és az A. swirskii.

Amikor már fölszaporodtak a kártevő atkák, egy négyzetméterre 1-2 ragadozónak kell jutnia.

Ezek a hasznos élőlények magas relatív páratartalom (70-80%) és 25 C-fok körüli hőmérsékleten érzik jól magukat. Természetesen csak olyan növényvédelmi beavatkozásokat végezhetünk, amelyek megóvják őket, ezért a gombaölő szerek közül sem használhatunk bármit. Érdemes a szamóca mellé virágzó növényeket is ültetni, ahol a ragadozók virágporral táplálkozhatnak és fönnmaradhat a népességük akkor is, amikor kártevő atkákból már nincs elég.

A takácsatkák elleni védekezéshez az is hozzá tartozik, hogy tartsuk gyommentesen a környezetet, így nem tudnak a szomszédban fölszaporodni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/berrykonsult.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.