Back to top

Bizakodóak a karácsonyfa termesztők

Harminc százalékkal nőtt az érdeklődés az élő fenyőfa iránt, de a karácsonyfa termesztők, a helyi kiskereskedőkkel és a fák iránt érdeklődő külföldi vevőkkel együtt keresik az új értékesítési megoldásokat a járvány miatt megváltozott, bizonytalan kereskedelmi körülményeket miatt.

Az idei ünnepi időszak minden bizonnyal rendhagyó lesz. A koronavírus járvány az élet minden területén változáshoz vezet,  és elképzelhető, hogy a következő években a karácsonyi hagyományokat is befolyásolja. A gyártók és a kiskereskedők esélyei attól függenek, hogyan alkalmazkodnak  a megváltozott fogyasztói magatartáshoz. Erre a következtetésre jutottak a vezető karácsonyfa-termesztők és iparági szakértők a közelmúltban megrendezett karácsonyfa termesztők találkozóján.  

A vírus nyomán fellépő válság megmutatta, hogy a személyes kapcsolatokat - a családi és az üzleti területen egyaránt - nem lehet online megoldásokkal pótolni. 

Ezért a szakemberek arra számítanak, hogy az ünnepi időszakban nagy hangsúlyt fognak kapni a személyes találkozások, valamint a természetes karácsonyi és adventi dekorációk, az élő karácsonyfa, és fenyőág használata. 

Egy biztos: a karácsonyi készülődés már elkezdődött, és az új helyzet új lehetőségeket kínál. 

A fogyasztók nagyobb figyelmet fordítanak a minőségre, amikor a karácsonyi díszekről van szó, és egyre többen szeretnék mellőzni a műanyag dekorációkat, helyette inkább natúr díszeket, élő virágot, növényt és élő fenyőt választanak, és ezzel csempészik be a természetet a lakásba. Pascal Koeleman, a 2dezign cég társalapítója, szerint  és

az élő karácsonyfák iránti kereslet idén  30 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. 

Fotó: www.pixabay.com
A németországi karácsonyfa termesztők már dolgoznak azon, hogy elegendő karácsonyfát és fenyőágat vágjanak. A német karácsonyfa termesztők szövetsége a kereslet növekedésével mérsékelt áremelkedésre számít a nordmann fenyő folyóméter árát illetően. A Langesø-ban megrendezett karácsonyfa termesztők találkozóján elhangzott, a dán termesztők is  azt is feltételezik, hogy

az utazási korlátozások miatt sok ember fog otthon maradni az ünnepek alatt, ami növeli a karácsonyfák iránti keresletet és értékesítést.

Azonban nagy bizonytalanságot okoz a karácsonyfa-termesztők körében, hogy az igen népszerű adventi vásárok megrendezésre kerülnek-e.  Ezért karácsonyfa termesztők, a helyi kiskereskedőkkel és a fák iránt érdeklődő külföldi vevőkkel együtt keresik a megoldást a megváltozott bizonytalan kereskedelmi körülményeket illetően. Az biztos, hogy a dán és német karácsonyfák minősége kiváló, és igen keresettek a piacon.  A karácsonyfa termesztők szövetsége hangsúlyozta, hogy továbbra is az élő fenyők természetességének népszerűsítésére törekednek.

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.